Santa Pola Halvmaraton 2024, også kjent som Mitja Marató Internacional Vila de Santa Pola, fant sted søndag 21. januar i Santa Pola, Spania. Dette var den 32. utgaven av løpet som regnes som et av de store løpene på den spanske østkysten. Omlag 5500 løpere deltok i søndagens løp, deriblant noen norske.

Kjempeløp av Kristine Lande Dommersnes

I september 2023 løp Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund IL inn til ny pers i Copenhagen Half i Danmark. Tiden var 1.13.55. Den persen regelrett smadret hun sist helg, da hun under Santa Pola halvmaraton løp på 1.12.55. Dette holdt til 8. plass i løpet som ble vunnet på 1.07.59 av Aderaw Gela Zewditu.

Sommerstevnet, Bislett - KS 1500m - Kristine Lande Dommersnes (342)
Kristine Lande Dommersnes. Her fra Sommerstevnet på Bislett stadion. (Foto: Samuel Hafsahl)

Senay Fissehatsion på 5. plass

Ull/Kisa-løperen Senay Amlesom Fissehatsion ble nummer fem med 1.02.47. En tid som er snau to minutter bak persen hans fra København i september i fjor.

Senay Fissehatsion og Jacob Boutera (fremst) i Norgesløpet 2023Senay Fissehatsion representerer Eritrea, men løper for norske Ull/Kisa. I Santa Pola ble det femteplass. (Arkivfoto: Marianne Røhme)

Flere gode norske resultater

I herreklassen var det flere løpere som presterte opp mot, og over, sitt personbeste. Ulrik Lolland ble nummer 53 på 1.11.34 og løp med det sitt neste beste halvmaratonløp. Han fikk kjenne på tempoet litt for tidlig, og endte 29 sekunder bak pers. Allikevel et godt løp av løperen fra Jeløy.

Både Fredrik Abrahamsen Deilkås og Sander Abrahamsen Deilkås deltok i Santa Pola- Førstnevnte løp i mål på 1.11.54 og klarte heller ikke pers til tross for et godt løp. Sander gikk inn i løpet med lave skuldre, og kom ut av det med 1.12.46 på klokka. Han skrøt av løypa og løpet.

Sondre Øvre Helland hadde også følge med Deilås en stund, og løp på 1.13.30. Trond Grimsrud ble nummer 175 totalt med et løp på 1.18.31, noe som ga ny pers for løperen fra Sandnes.

I kvinneklassen var det færre norske løpere på deltakerlisten, men i tillegg til nevnte Lande Dommersnes deltok Angelica Karlsen fra Moss. Hun rapporterte om meget tunge bein, etter løpet sitt på 1.18.52. Det var nesten fire minutter svakere enn persen hennes fra Copenhagen Half i september. Rita Steinsvik løp på 1.32.57, Anita Sletten Hansen løp på 1.43.43 og perset med nesten fire minutter, og Emma Madsen Stangeland løp på 1.44.38.

Problemer for superveteranen Håkon Hjemly

53-åringen løp i mål på 1.18.57. En solid tid for aldersklassen. Men det var allikevel ingen tid Hjemly selv var fornøyd med.
- Dette var havari før halvveis, skriver han på Strava.
- Vondt i hoftene/gluteus fester (mest venstre) fra 2-3 km. Brøt nesten begge ganger vi passerte sentrum. Ble kun hurtig jogg siste 10 km. Første 10 på ca 35.00 minutter som planlagt, men for ubehagelig i baksiden til å presse noe videre. Manglet nok løping på asfalt. Hjem å trene mer, men ny halvmaraton frister ikke med det første. Ser at tiden min fra i fjor ville holdt til klasseseier i M50 med cirka 1 minutt i år, og det løpet var jeg faktisk ikke helt fornøyd med, skriver han videre på sin Stravaprofil.

Bislett 5k og 10k - 5000m MS - Håkon Helge Hjemly (25)
Det ble en trøblete halvmaraton for Håkon Hjemly selv om tiden er meget god på papiret. (Arkivfoto: Samuel Hafsahl)