Vignett-kondiskommentaren.jpg

«I ferien skal jeg spise, trene, spise, hvile, og kanskje trene litt til før middag, kveldsmat og senga »

 

For mange er det gode liv å ligge på stranda og lade batteriene samtidig som en soler seg, leser, sover og kanskje nyter noe godt i glasset. For meg blir det et mareritt. Jeg er alt for utålmodig til å ligge på ei strand. Dessuten blir det ofte alt for varmt. Det blir jo varmt å løpe rundt i varmen også, men det er på en annen måte. 

Ferie for meg er å ha minst mulig planer, og videre å trene, spise og sove når det passer meg. Jeg liker godt å vokne tidlig i ferien. Da er det utrolig stille og jeg vet at jeg har en lang feriedag foran meg. Etter litt frokost og en kopp te, blir det gjerne en løpetur i skogen eller langs en kyst- eller fjellsti. Jeg elsker å være ute å løpe tidlig, og å komme hjem fra løpeturen idet de andre i huset begynner å stå opp for å spise frokost. Da passer det godt for meg å ta litt lunsj.

Etter lunsj kommer godfølelsen. Da kan jeg godt ligge i sola og dorme litt eller sitte foran TV'n for å se et dårlig interiørprogram i mangel på noe bedre på denne delen av året. . Etter en periode med stillstand, begynner det å krible igjen. Hva skal vi gjøre nå? Gå en tur? Sykle? Eller kanskje jeg skal ta meg en tur på helsestudioet? Deretter er det middag. 

Jeg liker å lage mat, og middagene i feriene er min andre hobby rett etter treningen. Da kan jeg bruke lang tid på å forberede og tilbrede. Planleggingen av middagen skjer gjerne på en treningstur, og jo, lenger turen blir, jo mer omfattende blir måltidet. Jeg tror det må ha med blodsukkeret å gjøre. 

Jeg gleder meg til ferien. I ferien skal jeg spise, trene, spise, og kanskje trene litt til før middag, kveldsmat og senga. Jeg ser for meg at det er akkurat slik toppidrettsutøverne lever. Helt fantastisk! Forskjellene på dem og meg er mange. En viktig forskjell er at jeg trener uten mål og mening. Jeg bare liker å være ute i aktiviet. Jeg gjør akkurat det som faller meg inn der og da. Kanskje burde jeg løpt intervaller regelmessig, men jeg presser meg selv stort seg bare når jeg har lyst til det og ikke til faste tider et par ganger i uka. Jeg kan ikke huske sist jeg løp et intervalldrag. Det skjer at jeg blir revet litt med og plutselig finner ut at jeg har lyst til å presse meg selv litt ekstra akkurat da. Det skjer vel kanskje en gang i uka eller noe slikt, men det er ingen plan over det. Det bare skjer. 

Jeg føler heller ikke noe press om at jeg må trene slik eller slik. Jeg bare trener. Jeg trenger heller ikke tenke på at jeg må bygge opp overskudd mot en konkurranse. Jeg løper skjelden konkurranser. 

Mitt liv i ferien blir derfor likevel kanskje ganske forskjellig fra en toppidrettsutøvers hverdag. Jeg gjør som jeg vil. Trener som jeg vil og så mye jeg vil, og spiser akkurat det som passer meg. Ferie er frihet til å gjøre som en vil enten en ønsker å ligge på stranda, sitte på en uterestaurant sammen med gode venner, trene eller sove. 

Ønsker dere alle en riktig fin ferie når den tid kommer! Lad batteriene akkurat slik det passer DEG. Kos deg og nyt friheten. 

 

Marianne Røhme (54) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.