Det er med stor glede jeg observerer at det er veldig mange som er ute og leker med kondis-endorfinene sine. Jeg ser løpere, syklister og rulleskigåere overalt hvor jeg beveger meg. Vi er igjen blitt et treningsvillig folkeferd, og det er flott.

 

Uansett hvilke mål man måtte ha med treningen, så er det å bygge en god helse viktig. Den er av stor betydning for alle og kanskje spesielt viktig for de som har en travel hverdag hvor mye skjer på mange fronter samtidig.

 

Jeg har i alle år hatt anledning til å styre min trening akkurat som jeg vil uten å ta hensyn til så mye. Det har vært en luksus som jeg har hatt stor glede av. Men alt har sin pris. Nå er jeg kommet i den situasjonen at jeg må ta mer hensyn. Og det er nå jeg virkelig ser hva en stram hverdag med mange forpliktelser innebærer. Jeg må til enhver tid prioritere hva som er viktigst.

 

Dette er kanskje et ømtålig tema, men jeg vil likevel snakke litt om det. Hva er viktigst. Hva er lov. Hva kan man gjøre innenfor de rammer man har. Det er rammer som man skaper i en familie med kone, barn, hund og kanarifugl. I tillegg kommer de krav som jobben stiller?

 

Tid for seg selv

Skal man dyrke egoismen og gjøre det man vil? Kjøpe alt utstyret man ønsker seg og bruke fritiden på trening og konkurranser både nært og fjernt? Nå skal jeg være helt ærlig. Jeg synes det er viktig å ha tid for seg selv. Vi har alle behov for å utfolde oss på egen hånd uansett alder. Alle trenger et avbrekk i de daglige rutiner og kunne leke, skape og oppleve noe med hobbyen sin enten det er håndarbeid, sang og musikk eller idrett. Det betyr noe for din egen situasjon både psykisk og fysisk. Ikke minst i dagens samfunn hvor det hele tiden stilles krav.

 

- Ja takk, begge deler, sa Ole Brumm. Jeg har funnet ut at det ikke er så enkelt. I den virkelige verden må man prioritere. Familien er det viktigste man har. Det er den som skal være din støtte i gode og dårlige tider. Det er familien som skal gi deg de impulser du trenger. Og du skal gi det samme tilbake til dem rundt deg.

 

Egotrip

Jeg tenker mye på dette når jeg egotripper og sykler i 5 timer. Burde jeg heller vært hjemme? Burde jeg heller ha vært sammen med kjæresten min og gutten hennes? Kanskje jeg burde det, for familien ER viktig!

 

Men samtidig føler jeg at jeg trenger tid for meg selv med tanke på min egen helse, både den fysiske og psykiske. Og dermed sykler jeg i fem timer. Da er planleggingen viktig. Og betyr det at jeg må ut å sykle søndag morgen kl. 8 for å få mine mil på jernhesten, så gjør jeg det - gladelig!

 

Og til min store forundring så er det å være ute så tidlig veldig deilig. Og enda bedre, når jeg er ferdig, kan jeg 100 % konsentrere meg om mine nærmeste. Riktignok er jeg litt sliten, men det fungerer. Og det fungerer kanskje bedre fordi hodet er tømt for all negativitet og kroppen er fornøyd. Jeg kan sikkert bli enda flinkere for de rundt meg. Dette er en prosess som pågår hele tiden. Og jeg møter fortsatt meg selv i døra flere ganger, og må noen ganger litt motvillig si nei til ting som i gamle dager var en selvfølgelighet. Sånn er det bare.

 

Ja takk – begge deler!

Hvor vil jeg med alt dette? Jeg vil at man skal finne tid til BEGGE deler – både til egen utfoldelse og forpliktelsene. Veldig mange glemmer å ta vare på seg selv når de kommer i mer ”ordnede forhold ”. Og så våkner de etter en del år og er i dårligere forfatning både psykisk og fysisk enn de burde. Da skal man ta igjen ALT... Og da er det mye som kræsjer hvis man overdriver.

 

Så mitt ønske, kjære Kondis-medlem, er at du hele tiden må finne tid til deg selv uansett livssituasjon. Det er ikke egoisme å bruke tid på egen helse. Kondis har nettopp lansert slagordet: ”I form til LIVET”. Det er bra for dine nærmeste. Det hjelper deg å takle både økt rente på boliglånet og utfordringene på jobben. Og ikke minst betyr det mye for ditt eget velvære. Du rett og slett takler LIVET så mye bedre når du er i form.

 

Så vær litt Ole Brumm! Velg begge deler, men gjør det med fornuft.

Tim Bennett

Kondis-president

 

Bli KONDIS-medlem!  les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år

Tilbake til KONDIS nr.4 oversikten.

 

Til KONDIS-ARKIVET (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999)