Tidlig i januar stilte vi følgende spørsmål til kondis.no’s lesere:
Vil du være med og promotere Spitsbergen Marathon?

Utgangspunktet var at arrangøren av Spitsbergen Marathon, som også er et Kondis kvalitetsløp, ville profilerte seg sterkere for å få flere deltagere, og i den sammenheng tilbød reise og overnatting til to løpere som kunne bidra i denne profileringen.

Det kom inn 35 svar, og det var ingen lett oppgave for arrangøren å velge ut hvilke to man skulle inngå samarbeid med. Det endte med to løpere fra Jæren (henholdsvis Sandnes og Ryfylke), som kjenner hverandre fra før og som kan bli et spennende par å jobbe med for Spitsbergen Marathon.
 

Vi har stilt noen spørsmål til Eline Øidvin og Håkon Fram Stokka som er de heldige som fikk «oppdraget»:


Du ble valgt til å profilere Spitsbergen Marathon, hva er det første du tenker på når det gjelder dette arrangementet?

Eline:
- Eksotisk og spesielt kult sted å løpe, kaldt, isbjørner, fantastisk natur! En rå opplevelse som garantert vil være et minne for livet! At jeg er super heldig som får være med og promotere dette løpet sammen med Håkon!

Håkon:
- Når jeg hører noen si "Spitsbergen Marathon" så tenker jeg øyeblikkelig på isbjørner, midnattssol, utrolig frisk og skarp luft, øde, polarsirkelen, kakao og appelsiner. Kort sagt så tenker jeg på Norge i et nøtteskall.
 

Tror du at ditt bidrag kan være til hjelp for arrangøren?


Eline_Øidvin_Jard_Bringedal_Sandvika (640x379).jpgEline:
- Jeg har ikke helt klart for meg hvordan dette kan gjøres på best mullg måte, men vil diskutere dette med arrangøren og Håkon. Jeg kan f.eks. bidra i form av å fremsnakke løpet og skrive om løpet på sosiale media. Jeg kan nevne litt om dette løpet som mitt neste store maraton i foredrag/prestasjoner jeg skal holde om meg selv og løpingen i vår.

- Jeg kan også vise at dette er noe som alle kan delta i! Mange synes kanskje at det er "skummelt" å løpe maraton. Når jeg som er en helt vanlig person som begynte å løpe i voksen alder kan delta og gjennomføre (forhåpentligvis) kan også alle andre gjøre det - med trening så klart. At jeg kan løpe med synshemming. At det ikke er noe hinder fra å løpe. Det er viktig å gripe de mulighetene man får og realisere drømmene sine. 

Håkonprofil.jpgHåkon:
- Min selvinnsikt forteller meg at jeg er en utradisjonell fargeklatt, det er noe som kan både provosere og motivere. Men uansett hvordan jeg oppfattes av publikum så kan ingen nekte for at de har fått med seg det budskapet jeg har ønsket å formidle, derfor garanterer jeg at Spitsbergen Marathon kommer til å på et solid feste i løpskalenderen blant alle slags løpere, både nasjonalt og internasjonalt.
 

Har du vært på Svalbard tidligere?

Eline:
- Ja, en gang, for 12 år siden som turist. Ble fasinert av det spesielle og eksotiske klimaet der. Har hørt om Spitsbergen marathon og tenkt at det må være helt spesielt og eksotisk - en ting jeg virkelig kunne tenke meg! 

Håkon:
- Jeg har ikke vært på Svalbard tidligere, men hvor mange av Norges befolkning kan egentlig si at de har vært der? Jeg tror Svalbard er en av verdens virkelige naturperler. Min kunnskap om Spitsbergen er ikke spesielt større enn at jeg vet at det er Norges største øy, det er et arktisk klima og at det finnes isbjørner der. Jeg har reist verden rundt i forbindelse med idrett, men jeg har kun sett en brøkdel av dette vakre landet vårt, jeg er utrolig takknemlig for at jeg endelig skal få endret på den statistikken.   
 

Eline_Håkon_Solastranden_Halv_2017 (581x725).jpgEline og Håkon etter Solastranden halvmaraton tidligere i år (privat foto)


Hvor viktig er natur og omgivelser i forhold til løpskonkurransen isolert sett? -og spesielt for Eline: Du er jo nesten helt blind, ser 10% på det ene øyet: spiller det noen rolle hvor du løper, får du med deg noe av omgivelsene?

Eline:
- For meg som synshemmet betyr omgivelsene mye, jeg vil påstå akkurat like mye som for andre som er opptatt av fin og eksotisk natur - kanskje enda mer? Jeg får ikke med meg visuelle inntrykk når jeg løper. men jeg inntar inntrykk via mine andre sanser. 
- Jeg kjenner ulikt underlag med føttene. For meg er det f. eks. fasinerende å løpe på skogsbunn og i løv - gir en fin rasle lyd og en spesiell følelse under føttene. Det er også fasinerende å løpe i tørr snø - det gir en spesiell knitrelyd og kjennes mykt ut under beina.
Jeg kan også føle formen på veien gjennom føttene, jeg kan eks kjenne at jeg er nær kanten på asfalten fordi veien doserer svakt utover. Småting som dette bruker jeg til å orientere meg.
Jeg kjenner luktene der jeg løper. Lukten av vått gress, lukten av snø, lukten av løv, lukten av sommer osv:-)

I store løp med mange mennesker er det alltid en spesiell lukt av mange nervøse mennesker mixet med tigerbalsam og sportsdrikk. Jeg kjenner solen som varmer, vinden, regnet som drypper,  snøen som faller lett, haglet som pisker ol. Uvær fasinerer meg. Jeg liker å ta meg en løpetur når uværet herjer som verst. Da får jeg virkelig kjenne på elementene og at jeg lever. Det er skikkelig kult. 

Håkon:
- Når man deltar i en konkurranse så skal alltid hovedfokuset ligge på de oppgavene som skal utføres, det er den eneste måten man kan levere et optimalt resultat. Derfor legger jeg sjeldent merke til annet enn innsiden av hotellrom, startstreker, løypemarkeringer, drikkestasjoner, målstreker og medaljer. Men når det er sagt så er dette en fantastisk mulighet til å sette seg ned (før og etter løpet) å virkelig ta til seg de eksotiske og ekstreme omgivelsene man har rundt seg. Det er selvfølgelig en mulighet å ta seg en eller to ekstra dager på Spitsbergen, det skal i hvert fall jeg gjøre, jeg ønsker oppleve så mye som mulig på denne turen. Naturen er til for å nytes.  
 

-Hvilken distanse kommer du selv til å løpe? 

Eline:
- Maraton.

Håkon_FRam_Stokka_South-Carolina-Spartan-Race-sprint-2016.jpgHåkon:
- Under Spitsbergen Marathon så skal jeg (vi) løpe full distanse (maraton), dette vil "endelig" bli min første offisielle maraton.

Til nå har jeg deltatt mest i hinderløp (OCR) der distansene som oftest varierer mellom 5 km og 9 km i skog og mark. Men når det er sagt så har jeg deltatt i 11 halvmaraton på norsk jord, jeg har løpt et 24-timersløp og min lengste treningsøkt til nå var på 79 km. Jeg gleder meg som en liten unge til å få løpe Spitsbergen Marathon, dette blir som julaften, 17. mai og nyttår på en og samme dag. 

(bildet: Håkon under en OCR-konkurranse i South Carolina i 2016)

 

-Er det opplagt at Håkon blir ledsager for Eline, eller ser dere også på andre alternativer?

Ørjan_Kommedal_Eline_3sjøersløpet2015.jpg

Eline:
- Håkon blir ledsager. Vi er et godt team. Vi har snakket sammen og avtalt dette. Jeg er heldig som får løpe med Håkon. Han har kontroll på kanter, svinger, tempo osv. Han er også litt sprø, har alltid noen ablegøyer på lager.Vi planlegger på forhånd hvordan vi skal legge opp løp og forholder oss til dette underveis. Det vil vi også gjøre på Spitsbergen. 

Vi har løpt 3 løp sammen, 2x halvmaraton og 1x Wings for life worldrun. Nå frem mot løpet vil vi trene endel sammen. 

(bildet: Eline sammen med Ørjan Kommedal etter 3-sjøersløpet 2015).

 

Håkon:
- Vi er et supert team! Det er utrolig motiverende for meg å se hva denne ståldama får til. Hvis du spør meg om jeg har mest lyst til å løpe alene eller om jeg vil løpe som ledsager for Eline så er valget enkelt, team er bedre enn solo. Da har jeg også noen å dele oppturene og nedturene sammen med. I pluss/minus 16 år har jeg konkurrert som individualist, dette gjorde meg til en enormt stor egoist, noe som jeg måtte for å få levert de resultatene som var forventet av meg. I nyere tid har det gått opp for meg at en kan få like mye, eller til og med enda mer ut av å hjelpe andre til å nå sine mål. Derfor ser jeg ikke på det å løpe med Eline som en jobb eller en oppgave hvor jeg bare gir, men heller så føler jeg at endelig kan jeg bruke min kunnskap og min trening til å løfte et annet fantastisk menneske opp og frem. Det å se at mennesker som en har hjulpet oppnår suksess er en utrolig god følelse som bare må oppleves.


Håkon_Eline_Wings_for_life_worldrun_2015 (704x539).jpg Håkon Fram Stokka og Eline Øidvin etter 24 km under Wings for Life Worldrun i 2015 (privat foto).

Eline_Håkon_sola_2016.jpgEline og Håkon under Solastranden halvmaraton 2016 (privat foto).