Norges Friidrettsforbund har i dag presentert sin årlige rapport om mosjonsløp i Norge, med utgangspunkt i 973 enkeltløp som var i forbundets terminlister 2019. (Det var totalt 664 unike løp eller løpskaruseller i NFIFs terminliste for løp utenfor bane, men 117 av disse er ikke med i analysen på grunn av mangelfull rapportering.

Rapporten, som tar for seg tall, utviklig og trender innenfor løp utenfor bane / mosjonsløp, er interessant lesning selv om mindre enn halvparten av norske mosjonsløp er med. Kondis har i sin terminliste for 2019 hele 2070 norske løp (+ 65 multisport- og 40 hinderløp).

De fleste store løpene i Norge er med i rapportgrunnlaget, blant annet 18 av de 22 løpene med mer enn 2000 deltagere. Det som mangler er først og fremst løp utenfor NFIF-paraplyen, det omfatter da også bedriftsidrettsløp (NIF) siden disse ikke bruker NFIFs terminliste. 

God stemning i Ecotrail Oslo i fjorårets løp. Foto: Bjørn Hytjanstorp
Ecotrail Oslo er et av de store løpene som ikke er en del av rapportgrunnlaget. Bildet er fra 2018-utgaven av løpet. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

I den innledende oppsummeringen skriver NFIF: "2019 var et godt år for mosjonsløp i Norge. Over hele linja ser vi en solid økning både i antall arrangement og antall deltagere. Det være seg på NFIFs terminliste, men også andre terminlister og oversikter som finnes tilgjengelig for hele landet." Dette stemmer jo, og selv om bare 47 prosent av norske mosjonsløp er representert i rapporten, er utvikling og trender helt klart representativt for helheten.

Hele rapporten kan du lese her:
Årsrapport mosjonsløp 2019 NFIF (pdf 1,5MB)

Noen kommentarer til rapporten:

  • Det presenteres tall for vekst i antall løp og deltagere på rapportens side 6 og 7. Dette er altså vekst i løp som legges inn i NFIFs terminliste (+51 % vs. 2018), og ikke et bilde av vekst for mosjonsløp totalt. Den høye veksten skyldes jo i stor grad at lista har vært mer mangelfull tidligere. Det samme gjelder for løpsdeltagelsen (+45 % i antall fullførende).
  • Kjønnsfordelingen menn/kvinner viser 55 % menn og 45 % kvinner, det samme som året før - og dette stemmer ganske sikkert bra også for totalen.
  • På side 8-9 blir de største løpene listet opp. De har referert til Kondis' metode for telling av fullførende, men likevel er det noe avvik i tallene som ikke er av avgjørende betydning. Av løp med mer enn 2000 deltagere som ikke er på lista finner vi bare Ringeriksmaraton (2911), Ecotrail Oslo (2237) og 3-sjøersløpet (2237) i tillegg til hinderløpet Toughest (4658). Hovedtyngden av de store norske løpene arrangeres jo av klubbene i friidrettsforbundet, evt. samarbeider med en slik klubb.
  • På side 11-16 tar rapporten for seg distanser og løpstyper. Selv om antallene ikke viser totalen, stemmer fordelingen bra for løp kortere enn maraton. For maraton og ultraløp er derimot bare 35 % og 25 % med, da det her arrangeres mange løp av enkeltpersoner og ikke-NFIF klubber. Under løpskategorier har de registrert ett hinderløp (av de 40 Kondis har i sine lister), og her er det mest kommersielle arrangører inne i bildet. 
  • Når det gjelder påmeldingssystemer, viser denne at bare 20 av løpene brukte NFIFs tilrettelagte løsning fra Deltager.no. Rapporten sier ikke noe om dette, men en viktig årsak er nok at denne løsningen ikke tilbyr en totalpakke med tidtaking og andre tjenester som f.eks. EQ-timing, Ultimate og RaceTracker kan levere. Av de tre totaltilbyderne er det RaceTracker som kommer dårligst ut (3 løp), siden de per i dag i stor grad leverer til ultraløp og lange terrengløp. Vi finner 59 norske løp med resultater fra RaceTracker i 2019, og det er bare EQ-timing som har flere kunder på denne tjenesten.
     

Fortsatt vekst, eller..

Til slutt tar vi med to  avsnitt fra rapportens siste side:
Sitat 1: "På samme måte som antall løp og antall deltagere vil øke, tror vi også at antallet deltagere hos de største løpene vil fortsette å vokse".  Sitat 2: "Vi tror at mengden virtuelle løp kommer til å øke i tiden fremover, uavhengig av når pandemien starter/slutter".

Det siste tror vi også. Virtuelle løp er uhøytidelige og fleksible, og mange har fått øynene opp for dette alternativet. Det har også kommet til arrangører som tidligere ikke har arrangert "vanlige løp".

Å tro på forsatt vekst i antall løp og deltagere ellers er nok betydelig mer usikkert. Kanskje på lang sikt, men ikke i 2020 og 2021. Det er grunn til å anta at spesielt de store løpene har fått seg en korona-smekk som skal bli vanskelig å gjenopprette allerede i 2021. Spørsmålet er om de virtuelle løpene vil kompensere for dette i antall, men det vil definitivt ikke gi de samme inntektene til arrangørene samlet. Tiden etter korona blir veldig spennende ...

Nina_Kristoffersen_klokke.jpg
I virtuelle løp tar du selv tiden med GPS-klokke og/eller en app på momiltelefonen. Blir dette så populært at det går utover de tradisjonelle løpene? (Foto: Nina Kristoffersen)


Noen aktuelle linker:

Kondis terminliste 2019 (2175 løp): 
Kondis terminliste norske løp "live" 

De 100 største norske løpene 2019 
Deltagertall og vinnertider i norske maratonløp 2019
De største norske halvmaratonløpene 2019
Norske ultraløp 2019 (4830 starter)

Annen deltagerstatistikk 2005-2019

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957