Årets navn i Norsk friidrett 2018
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL

Begrunnelse (styret i Friidrettens Venner):
Det er norsk friidretts nye store stjerne som blir tildelt prisen Årets navn i norsk friidrett. Som fortsatt junior har han på en særdeles imponerende måte hevdet seg blant verdens aller beste seniorløpere. For en suksess 2018-sesongen har vært for Jakob. Det toppet seg med to gull på 24 timer under EM i Berlin der han ble han tidenes yngste mannlige europamester.

Jakob ble også kåret til årets «Rising Star» i europeisk friidrett, en pris som ble opprettet av EA i 2007 og som deles ut til beste mannlige og kvinnelige utøver under 23 år. Jakob delte den prestisjetunge prisen med det svenske stavfenomenet Armand Duplantis.

1500-jakob-ingebrigtsen-felt_50D5383.jpg
Jakob Ingebrigtsen er så vidt gammel nok til å kjøre bil, men definitivt voksen nok til å føre et internasjonalt felt. Her fra årets Bislett Games. (Foto: Bjørn Johannessen).

Friirdrettens utøverpris 2018
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL

Retningslinjer:
«Utøverprisen» er en utmerkelse som stemmes frem av utøverne og gis til en aktiv utøver over 18 år (i avstemningsåret) som har oppnådd kvalifiseringskravene til senior-NM i avstemningsåret. Utøveren skal på en utmerket måte ha utøvet sin idrett i tråd med NFIFs verdigrunnlag. Verdier som fellesskap, mestring, begeistring og grensesprengende vilje skal prege utøverens holdninger og væremåte i den daglige trening, i klubbmiljøet og i konkurransesituasjonen.

Her er det altså utøverne selv som har stemt frem vinneren basert på fem nominerte finalekandidater av alle de foreslåtte kandidatene. Både alle forslagene og stemmene Friidrettens Venner fikk inn viser at dette er en pris som har engasjert friidrettsmiljøet.

Også broren Henrik Ingebrigtsen var nominert, det samme var hekkeløper Karsten Warholm, spydkaster Sigrid Borge og mellomdistanseløper Sigrid Jervell Våg.

De fem øvrige prisene som ble delt ut på Idrettsgallaen var:

  • Utviklingsprisen: Sondre Guttormsen
  • Paraprisen: Ida Nesse
  • Prestasjonsprisen: Karsten Warholm
  • Friidrettens trenerpris tildeles i samarbeid med Trenerforeningen og er for 2018 gitt til Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe.
  • Friidrettens dommerpris tildeles i samarbeid med Forbundets dommerutvalg og er for 2018 gitt til Nils Kristen Wiig, Ull-Kis og for 2017 gitt til Tor Charles Holmgren, IK Hind (forsinket utdeling).


Se mer omfattende omtale på friidrett.no: Jakob ble Årets navn og fikk Utøvernes pris​ 

Pressemelding fra Friidrettens Venner med begrunnelser, retningslinjer og tidligere vinner