Ultrautvalg-logo.jpgJarle Risa, Undheim IL og Rita Nordsveen; FIK Orion er kåret til

Dette er første gang det kåres årets ultraløper for både kvinner og menn, og i ultraløpsutvalget er det et ønske om at dette skal være et av flere bidrag til å bringe kvinnelig norsk ultraløping opp på samme nivå som vi nå har blant herrene.

I fire år har ultraløperne selv stemt på de nominerte til "Årets ultraløper". For 2013 har derimot  NFIFs ultraløpsutvalg på egen hånd vurdert alle kandidater og deretter kåret årets ultraløper for henholdsvis kvinner og menn. Ultraløpsutvalget skal også dele ut en hederspris til en særdeles fortjent person innenfor ultraløpssporten, noe vi kommer tilbake til i en egen sak her på kondis.no.

2012 Bjørn Tore Kronen Taranger kondis.no omtale

Årets ultraløper 2013

Kvinner

IMG_8761_Rita_Nordsveen-rund.jpgRita Nordsveen, FIK Orion
Rita startet sesongen med å representere Norge som eneste kvinne i EM 100 km, Belves, Frankrike i april. I tøff konkurranse med Europas beste løpere kapret hun en sterk 11. plass etter et godt gjennomført løp i den tøffe løypa. I juli representerte hun igjen landet i VM ultratrail i Wales og ender opp som nr. 17 - som også er et sterkt resultat. Hun imponerte også i Ulvådalen Ultra hvor hun slo både kvinner og menn med klar margin.

Hun var i 2013 utvilsomt vår beste kvinnelige ultraløper og på bakgrunn av sine gode internasjonale plasseringer kåres Rita Nordsveen til årets kvinnelige ultraløper i 2013.

Andre vurderte:

Edna Leikvoll, FIK BFG Fana
År etter år imponerer Edna med oppsiktsvekkende resultater. I 2013 gjorde hun rent bord ved å vinne begge NM øvelsene (100 km og 24-timers). Spesielt 206 km i Bislett 24-timers var veldig imponerende, noe som også ga henne en 53. plass på verdensstatistikken.

Hilde Johansen, Romerike Ultraløperklubb
Konkurranseglade Hilde løper mye, langt og fort! Se bare denne konkurranse CV’en fra 2013: 4. plass 50km Bislett, 1. plass Kristins Runde, 2. plass Täby Ultra Challenge, 2. plass Telemarks Tøffaste, 2. plass Bislett 24-timers (NM), 2. plass Romerike 6-timers, 2. plass Halden Ultraintervall og 8. plass Rallarvegsløpet. Det blir spennende å følge Hilde’s ultrafremtid!

Margrethe Løgavlen, Tønsberg FIK
Margrethe innehar fremdeles flere norske rekorder på de «korte» ultradistansene og har mye inne. I mars reiste hun til Paris og gjennomførte et glimrende Ecotrail de Paris hvor hun tok en flott 2.plass i det 80 km lange løpet. I mai vinner hun Vestfold Ultra Challenge selv om hun flere ganger løper feil i skogen.

Kjersti Lerkerød, IL i BUL
Kjersti debuterer som ultraløper i Rallervegsløpet og tar sølv sammenlagt etter en flott 1.etappe og en enda sterkere 2.etappe som hun vinner i dette prestisjefylte løpet. En imponerende debut. Vi håper å se Kjersti i mange ultraløp fremover.

Elise Hay Opsahl, GTI
Med sine 70,5 km vinner hun Undheim 6-timers. Resultatet er så bra at Elise inntar en 6. plass på adelskalenderen for kvinner i Norge. Som debutant på distansen er dette et flott resultat. Fortsett med ultra Elise!!

Herrer

A20G9335_Jarle_Risa_over_maalstreken-rund.jpgJarle Risa, Undheim IL
Jarle startet konkurransesesongen på Bislett 50 km og løp inn til seier og ny norsk rekord (2:58:43). 2 måneder senere deltar han i EM 100 km i Frankrike. Her gjør han råsterke 7:01:44 i en krevende løype. Jarle blir nr. 5 og gjør med det det beste internasjonale resultatet individuelt i 2013. Han er også den største bidragsyteren til at Norge tar en flott 4.plass i lagkonkurransen i samme mesterskap. Det gror godt i norsk ultra, spesielt på herresiden. Vi har mange flotte resultater å se tilbake på i fjor.

Jarle har hatt de beste internasjonale resultatene og velges til årets mannlige ultraløper i 2013.

Andre vurderte

Bjørn Tore Kronen Taranger, FIK BFG Bergen
Han ble kåret til årets ultraløper 2012 og er vår eneste helprofesjonelle ultraløper. I 2013 sopte han med seg NM-titlene på 100 km og 24-timers. Spesielt 24-timers løpet på Bislett var ypperlig med nesten 248 km og ny PB for Bjørn Tore. Mellom disse løpene ble han nr. 39 i VM 24-timers og nr. 9 selv på en "dårlig dag" i Rallarvegsløpet.

John Henry Stupstad, FIK Ren-Eng
John Henry konkurrerte hardt med Jarle under Bislett 50km og ble nr. 2 med 2:59:00, et strålende løp! I EM 100 km gjennomførte han nok et sterkt løp og John Henry løp inn til en flott 12. plass på tiden 7:11:17. I juli står Rallarvegsløpet for tur. Han imponerer stort og slår alle tidligere rekorder i dette løpet. 2013 ble et nytt år med flotte resultater for John Henry.

Didrik Hermansen, SK Vidar
Didrik setter ny PB i EM 100 km med tiden 7:16:13 og blir nr.15. I Vestfold Ultra Challenge tar han en suveren seier. I VM terrengultra i Wales blir han Norges beste løper med en 10. plass. Han løp også inn til en flott 2. plass i Ultrabirken. Didrik har med sine fremganger etablert seg i eliten og vi venter spent på fortsettelsen.

Per Audun Heskestad, FIL AKS-77
Blant mange løp i 2013 er seirene i Århus 24-timers og Skøvde Ultrafestival 12-timers sterke prestasjoner. Det aller beste resultatet er allikevel Bislett 24-timers hvor han blir nr. 3 med 237 km (sølv i NM). I tillegg har Per Audun representert Norge i VM-24timers hvor han ble nr. 49. Per Audun er en konkurranseglad og strålende ultraløper som aldri slutter å imponere.

Sondre Amdahl, Romerike Ultraløperklubb
Sondre er fjell –og motbakkespesialist med flere glimrende resultater både nasjonalt og internasjonalt i 2013. Spesielt 10. plassen i CCC løypa i Ultra-Trail Mont Blanc og 4. plassen i TransGrancanaria fremstår som ypperlige resultater i konkurranse med verdenseliten i fjelløping. Her hjemme tok han en fin 3. plass i Ultrabirken.

Tom Erik Halvorsen, GTI
I sin debut som ultraløper vant Tom Erik prestisjefylte Ultrabirken med over 7 min. på nestemann. En meget sterk prestasjon som sannsynligvis kunne gitt ham en plass på landslaget i Ultratrail i Wales (laget var allerede tatt ut og reise bestilt). Det blir spennende å følge Tom Erik framover.

Thomas Andersen, FIK BFG Bergen
Etter et veldisponert løp tok Thomas 7. plassen i TDS løypa i Ultra-Trail Mont Blanc. Et meget imponerende resultat konkurransen tatt i betraktning. Thomas beviste igjen at han er en av landets aller beste fjelløpere.