Tekst og foto: Eirik Myking & Arne Dag Myking

Edvald Boasson Hagen måtte før den siste etappen i Tour des Fjords kjøre inn belgiske Dries van Gestel med 5 sekunder, noe han klarte gjennom å sanke bonussekunder og en skikkelig sluttspurt.  Edvald klarte dermed å innfri forventningen om at han var en av favorittene til å ta seieren gjennom de 5 etappene gjennom vestlandet fra Sogn til Stavanger.

For første gang hadde Tour des Fjords en etappe i Sogn og Fjordane, med rittstart i Balestrand ved Sognefjorden, videre over Gaularfjell og en runde rundt Jølstervatnet og målgang i Førde. På denne første etappen klarte et brudd å gå inn uten at hovedfeltet maktet å hente det inn igjen, og Edvald var ikke med i det bruddet. Dermed fikk en gruppe syklister et forsprang på rundt et halvt minutt som Edvald og hans lag Dimension Data måtte kjøre inn. På den andre etappen ble det kjørt en rute fra Brekke i Sogn og inn til Matre og ned Romarheimsdalen og videre over Kvamskogen med målgang i Norheimsund. Denne turen ble krevende for mange av rytterne, og flere måtte slippe hovedfeltet underveis. I tillegg til en tøff løype var været ikke det peneste, det var både kaldt og vått. Her klarte nederlandske Timo Roosen fra LottoNL Jumbo så vidt å holde unna Edvalds gruppe som han hadde kjørt i brudd fra, men han vant med kun 2 sekunder foran Edvald.

På de tre siste etappene var det Edvald som vant hver dag, og han spiste etter hvert opp det siste forspranget som Dries van Gestel fremdeles hadde etter den første etappen. Og på den siste dagen da rittet gikk i mål i Stavanger dro Edvald Boasson Hagen til med en langspurt 600 meter fra mål og sikret seg seieren på både etappen og sammenlagt.

August Jensen fra Team Coop gjorde også et veldig bra ritt i konkurranse med sterke utenlandsproffer. Han var langt fremme på alle etappene og endte til slutt på en 4. plass.

Tour des Fjords er et profesjonelt ritt som er godt arrangert. Langs løypen hadde mange møtt frem for å få oppleve rytternes ferd gjennom vestlandet. Det er litt av et sirkus som ruller rundt på veiene i forbindelse med et slikt arrangement: arrangørbiler, tv-sending, helikopter, stengte veier, storskjermer i målområdet og proffe premieseremonier.

Vi kan bare glede oss til at et enda større sykkelsirkus inntar vestlandet over sommeren: sykkel-VM i Bergen!

 

De 15 beste sammenlagt Tour des Fjords 2017

Sammenlagt_15_beste_640.jpg

Komplett resultatliste

 

Bilder fra 2. etappe fra Sogn til Hardanger:

 _DSC1120_640.jpg

Rytterne har ankommet Norheimsund, men det gjenstår fremdeles en runde med en god stigning før de ankommer Øystese og returnerer for målgang tilbake i Norheimsund.

_DSC1146_640.jpg

Timo Roosen, Team LottoNL-Jumbo, har fått en luke til det som er igjen av hovedfeltet.

_DSC1220_640.jpg

Hovedfeltet klatrer oppover mot Sjusete i jakten etter Timo Roosen.

_DSC1225_640.jpg

_DSC1384_640.jpg

_DSC1408_640.jpg

Kristoffer Skjerping fra Team Joker Icopal prøvde seg med et rykk opp mot Kvamskogen, men lykkes ikke med å komme i fra. Endte til slutt sammenlagt på en 50. plass.

_DSC1494_640.jpg

3J6A6303_640.jpg

Timo Roosen gir alt inn mot mål for å holde unna feltet bak. Han sa etterpå at han ikke var sikker på å vinne før han passerte mållinjen.

3J6A6316_640.jpg

Edvald Boasson Hagen vinner spurten i hovedfeltet og kommer i mål kun 2 sekunder etter Tim Roosen.

3J6A6319_640.jpg

Kasper Asgreen, Bjørn Tore Hoem og August Jensen spurter inn til de neste plassene. På denne etappen blir det tre norske ryttere på de fem første plassene.

3J6A6380_640.jpg

Timo Roosen vinner 2. etappe. Ordføreren deler ut premie.

3J6A6431_640.jpg

Det var mye folkeliv rundt målpasseringen rett ovenfor Norheimsund.

_DSC1655_640.jpg

Edvald takker publikum etter målpassering.