Oppdatert 7.2.

Det er ingen selvfølge at noen kommer til mål i Bérghem Ultra sine ekstreme ultraløp, det sørger klubb- og løpsleder Fulvio Øksendal for med ganske "håpløse" løyper. Men, i årets ultgave av Koldbrannn99K skjedde det utrolige at samtlige 7 startende kom til mål.

99 kilometer i opptil 70 cm snø var ikke nok til å stoppe deltakerne i år, men vi ser jo av deltakerlista at dette er løpere som har lært seg hva som venter - og dermed var mentalt forberedt på hva som ventet dem i terrenget mellom Eidsvoll og Løten. En vinnertid på over 27 timer røper likevel at dette ikke var noen lett 100 kilometer.

Det var 20 løpere på startlista, men det er på sett og vis forståelig at det bare var 7 tilstede da starten gikk fredag kveld. Løpet skulle egentlig vært arrangert i 2021, men måtte utsettes på grunn av Covid19. Med kveldsstart fredag og målgang natt til søndag betyr det at deltakerne løp over halve løpet i mørket.

Fra snøen_foto_Cato_Petetrsen.jpg
Dette bildet på Cato Pettersens facebookside gir et greit bilde av hva løperne var gjennom. 

Arrangørens oppsummering etter løpet (noe forkortet):
Tekst: Fulvio Øksendal

Endelig klarte vi å fullføre vår engangs vinterkonkurranse, ja det blir ikke flere utgaver av Koldbrann 99K - BUK99 - men mest sannsynlig en erstatning i nærområdet (Østfold) til Bèrghem Ultraløperklubb. Løpet er kvalifisering til Gaea Norvegica Trail 600K 2025.

Værmeldingen var veldig positiv for løperne, men ikke som forventet av klubben. Mildt vær og lite nedbør gjorde at konkurransen ble en god del enklere slik at bruk av truger ble redusert fra ca 80% til ca 40-50%. Løpet startet på fredag kl.20:00 rett ved Skibladnerbrygga i Eidsvoll med de første 9 km på isete veier før det fortsatte på en god blanding av snødekkte skogbilveier og blåstier til sjekkpunkt 2 (Malungen 45 km).

Yngve Øyeflaten tok ledelsen med engang og holdt den til ca km 65, dette gjorde livet enklere for de andre deltakere slik at de trengte å bry seg om navigering eller tråkke nye spor i snøen. Løpet gikk smertefritt for alle til Malungen hvor alle klarte å være framme mellom 9-11 timer og hvor man ble tatt i mot med bål og varmstue, påfylling av vann, kaffe og varm kakao. Alle tok seg god tid med å bytte klær, spise, drikke og varme seg opp foran bålet - temperatur i området gikk ned til -12C ved soloppgang.......

Yngve_Øyeflaten_FØ-foto.jpg
Yngve Øyeflaten. (Foto: Fulvio Øksendal)

Derfra begynte den meste krevende del av løypa hvor man har ikke noe annet valg enn å bruke truger for minst 25 km av strekningen, med snødybde mellom 40-100 cm. Det er ca 40 km mellom sjekkpunkt 2 og 3, og alle brukte 2-14 timer, så det sier mye om løpet!

Fra Tingstadkoia (km 65) var de fire første løperne samlet, og tok en hvilepause alle sammen. Derfra begynte konkurransen for alvor om hvem som skulle vinne. Leif Abrahamsen tok ledelsen mens Cato Pettersen og Yngve Øyeflaten fortsatte sammen på plassene bak, og deretter Håvard Huru Bergene på 4. plass. Like før sjekkpunkt 3 ved Rokosjøen (km 85) løp Leif Abrahamsen feil - og ble passert av både Yngve Øyeflaten og Cato Pettersen.

Cato_Pettersen_Yngve_Øyeflaten_FØ-foto.jpg
Cato og Yngves målgang. (Foto: Fulvio Øksendal)

Men....det var ikke ferdig enda, siden Leif Abrahamsen tok en "Northug" noen km etter Rokosjøen og holdte deretter førsteplassen til mål med en imponerende tid på 27:10:29. Cato og Yngve kommer sammen på 27:30:35, mens  Håvard Huru Bergene fullførte på 28:46:19. Øystein Jack Næss og Erling Furunes brukte 30:46:07.  Den siste i mål var Jørgen Grøndal med tiden 31:15:31, og de som holder lengst uten å gi seg er egentlig de tøffeste!

Håvard_Huru_Bergene-2_FØ-foto.jpg
Håvard Huru Bergene med kruset som bevis på fullført Koldbrann 99K. (Foto: Fulvio Øksendal)

Erling_Furunes_FØ_foto.jpg
Øystein Jack Næss. (Foto: Fulvio Øksendal)

Jørgen_Grøndal_FØ-foto.jpg
Jørgen Grøndal, sist men tøffest! (Foto: Fulvio Øksendal)

Gratulerer til alle som er fullført altså 7 på 7!!! Ny rekord for en de tøffe Bèrghem Ultra-konkurransene og ikke minst...alle er kvalifisert å melde seg på et lettere løp: Gaea Norvegica Trail 600K 2025 😁


Det var altså Yngve Øyeflaten som gikk desidert hardest ut, og kanskje hadde han glemt at det var han som da måtte brøyte spor i den dype snøen? Det hadde kostet masse krefter, men kanskje hadde han ikke holdt unna for ursterke Leif Abrahamsen uansett. Leif løp nylig inn til en sterk 9. plass i Spine Race - britain's most brutal race og han liker seg bedre jo tøffere og barskere forholdene er.

Men, vi er først og fremst imponert over at alle deltakerne kom til mål i et Bérhem Ultraløp.

Løypa i RaceTracker

Res_Koldbrann99.jpg


Sti.... foto_Leif.jpgLeif Abrahamsen: "Koldbrann 99 km unnagjort og jaggu ble det ikke 1 plass også. En øvelse i tålmodighet, de høyeste 20 km hadde 50-70cm løs snø og tok bortimot 8 timer å forsere. Ellers fungerte alt greit." (Foto: Leif Abrahamsen)

Vi kontaktet Leif etter målgang, og lurte blant annet på dette: Var det taktisk at du la deg bak og kunne følge spor og gå i andres tråkk? 

- Nei, det var ikke et bevisst valg å ikke ligge foran, svarte Leif.
- Jeg startet i komfortabel fart og etter et par kilometer stakk Yngve Øyeflaten og lå i front de neste 65 kilometerne - og gjorde en manns jobb med å tråkke det første sporet. Det var krevende å ligge som nr 2/3 også, men jo lenger bak i køen man kom jo lettere ble det.

- Hadde det ikke vært for Yngve som rykket i fra fra start ville det nok blitt mer taktikkeri om å ikke ligge i front når man kom I områdene med dyp snø, antyder Leif.
Han selv hadde fått streng beskjed av Sondre (coachen, red anm) om å ikke pushe - for han vil vi skal prioritere mer relevant Barkley-trening kommende uke. så planen for meg var bare en rolig gjennomføring, noe det også ble.

- Det inntrykket jeg sitter mest igjen med er at det var dritkjedelig, truger i løssnø er lite fremdriftsskapende og når man i de høyeste partiene klarer en fart på 2,5-3 km/t så blir det langtekkelig.

Trackeren fra løpet ga en stund inntrykk av at det var veldig jevnt inn mot mål, så vi spurte Leit om det var et réelt spurtoppgjør.

- Det var vel egentlig ikke et spurtoppgjør, Jeg, Yngve og Cato - som ble nr 2 og 3 - lå i nærheten av hverandre og vekslet litt fra km 65, jeg stakk av gårde når det var ca 20 km igjen, men hadde GPS tull og navigerte feil rett før Rokosjøen noe jeg tapte en 15-20 min på. Tok de igjen ca 12 km før mål, da var de var fornøyd med å gå mens jeg hadde spart godt på kreftene og jogget ganske lett i fra og holdt komfortabel avstand inn til mål, sier Leif som nå er klar for en tøff treningsuke med tanke på Barkleys Marathons.

Video fra Leifs målgang: 


Barkley Marathons venter

Leif-treningstur1.jpg
Dette bildet av Leif er fra en av mange treningsturer i vinter, med mål om å fullføre Spine Race for andre gang - noe han klarte - og ikke minst med tanke på deltakelse i Barkley Marathons senere i år. (Privat foto)

Senere i år skal Leif som første nordmann delta i legendariske Barkley Marathons - et mye kortere (100 miles) løp enn Spine Race, men en ekstrem løype i fem runder der flertallet er overlykkelig for å klare tre runder. 40 løpere får være med, og første gang noen fullførte var i 1995 - siden har 15 løpere fullført til sammen 18 ganger, ikke verdens beste odds på å klare 100 miles med andre ord. Rekorden er 52 timer og 3 minutter, dvs nesten 20 min per kilometer!

Deltagelsen til Leif har blitt utsatt fra tidligere, men forhåpentligvis tillater covid-situasjonen deltakelse i år.
Se også: Leif løp Legends Trail som oppvarming til Barklay Marathons

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957