Årets junior-NM i friidrett i Kristiansand er nå avsluttet. Kondis har vært til stede gjennom hele mesterskapet og tatt bilder og snakket med utøverne. Her kan se hvordan det gikk på øvelsene fra 800 meter og oppover!

Etter koronautbruddet ble det opprinnelig terminfestede mesterskapet på Askøy avlyst, men med en del tilpasninger klarte Kristiansand IF å lage et opplegg som var innenfor restriksjonene. Det innebærer at dette mesterskapet blir for klassene U20 og U23. Utøvere i klassene 15, 16 og 17 år vil ikke kunne delta her. U20 blir for klassene 18 og 19 år, og U23 for klassene fra og med 20 til og med 22 år.

I praksis innebar dette at det på 800 og 1500 meter var omtrent halvparten så mange deltakere som i fjor. Men det har vært mange spennende oppgjør på disse løpsøvelsene.

Du finner alle bildene fra Junior-NM i Kristiansand i Kondis`bildearkiv. De har her topp høyoppløst kvalitet.

Reportasjer fra øvelsene (Pluss-saker):

Fredag:
3000 meter Kappgang:
Siri Gamst Glittenberg smadret mesterskapsrekorden i kappgang
3000 meter Hinder:
Vilde Våge Henriksen ble juniornorgesmester på 3000 meter hinder
Kamp om gullet da Jesper Lundin tok NM-tittel på 3000 meter hinder

Lørdag:
1500 meter:
Moa Abounnachat Bollerød med komfortabel seier på 1500 meter
Vilde Våge Henriksen og Grethe Tyldum tok hver sin NM-tittel
Didrik Hexeberg Warlo ble juniornorgesmester foran Vedvik-brødrene

Søndag:
5000 meter:
Magnus Gjerstad snappet NM-tittelen på 5000 meter
Jon Sætre ble norgesmester på 5000 meter i U20 i junior-NM
3000 meter:
Christine Næss og Mari Roligheten Ruud tok hver sin NM-tittel på 3000 meter
800 meter:
Pernille Karlsen Antonsen tok seieren på 800 meter foran Sara Busic
Moa Abounnachat Bollerød tok seieren greit på 800 meter også
Mangekjemperen slo løpsspesialistene på 800 meter
Sigurd Tveit innfridde på hjemmebane med ny mesterskapsrekord


Alle liveresultater

Forhåndsvurdering gjort av Kondis før mesterskapet

Vi har sett på hver øvelse, på Kondis-vis med de lengste løpene først. Den lengste distansen for menn er 5000 meter og for kvinner er det 3000 meter.

5000 meter, herrer

I den yngste herreklassen U20 har vi 4 deltakere som har løpt under 15 minutter på distansen i år, dette er Philip Massacand, Martin Kirkeberg Mørk, Erik Tangen Gundersen og Marius Liljeberg Wang. Dessuten har Jon Sætre og Lars Agnar Hjelmeset løpt på rundt 15 minutter i fjor. Det er derfor et godt tips å anta at årets juniornorgesmester på distansen er blant disse seks, uten at det er så lett å si hvem som klarer å dra det helt inn. Den med størst forbedring fra i fjor er nok Gneistgutten Philip Massacand som også fikk prøvd seg i et sterkt seniorfelt på 10000 meter i Bergen i sommer der han kom inn på gode 31:29. Martin Kirkeberg Mørk tok en sølvmedalje i fjorårets junior-NM og han har nok lyst til å ta steget helt opp på pallen i år. På startlisten står også Moa Abounnachat Bollerød, men han har tidligere ikke pleid å prioritere de lengste distansene så vi tviler vel på at han gjør det i år.

I den eldste herreklassen U23 vil vi få et veldig interessant og spennende oppgjør mellom to løpere som begge har perser under 14 minutter, nemlig Simen Halle fra Runar og Magnus Tuv Myhre fra Brandbu. Simen Halle fikk fjorårets sesong ødelagt av skader, men nå tyder alt på at han er tilbake i godt gammelt slag, og han har i sommer levert glimrende løp både på 3000 og 5000 meter. Og Magnus Tuv Myhre har tatt noen sjumilssteg fremover fra i fjor, persen på 5000 meter er forbedret med over ett minutt og i forrige uke hang han i hælene på Sondre Nordstad Moen i Stadionmila i nettopp Kristiansand. Men disse kan heller ikke føle seg trygge på at de ikke blir tett forfulgt av fjorårets norgesmester i U20, Jonatan Andersen Vedvik fra Tønsberg FIK, som perset med 14:11 i årets Boysen Memorial, og som også har gjort gode 3000-metersløp i sommer. Mathias Flak fra Steinkjer FIK og Trym Halvard Sagstuen Tønnesen fra Halden IL vil nok også være med til sluttspurten her. Og vi må her også nevne Magnus Gjerstad fra Osterøy IL, han har gjort kraftige forbedringer av persene fra i fjor. Han har løpt 5000 meter på 14:18, og på Stadionmila for en uke siden løp han under 30 minutter, så dette er en løper på vei opp og frem. Det blir i hvert fall litt av et oppgjør når det drar seg til mot spurten på 5000 meter i U23.


3000 meter, kvinner

I klasse U20 har vi tre opplagte medaljekandidater: Mari Roligheten Ruud, Andrea Modin Engesæth og Grethe Tyldum. Disse har løpt 3000 meter denne sesongen på henholdsvis 09:18, 09:20 og 09:29. Her kan vi ikke tippe noe annet enn at dette blir et svært spennende oppgjør.

På kvinnenes lengste distanse i U23 stiller Malin Edland, Tjalve IK. Hun har norsk årsbeste på distansen for aldersklassen, og mye rart skal skje om hun ikke skal bli årets juniornorgesmester på 3000 meter hvis hun stiller opp. Kanskje kan Christine Næss, Tyrving IL, gi henne konkurranse. En joker her kan kanskje bli Siren Amelia Seiler fra Kristiansand Løpeklubb, hun står ikke oppført med å ha løpt noen 3000 meter men hun løp en god 5000 meter i sommer så kanskje kan hun slå til nå.

1500 meter, U20 kvinner

Her vil også Andrea Modin Engesæth og Grethe Tyldum være klare favoritter, de har i år løpt 1500 meter på 4:23 og 4:24, men de vil få hard kamp om gullet fra Sara Busic, IL Skjalg. Hun har fra i fjor til i år forbedret 1500-meterpersen  sin med hele 10 sekunder, til 4:24, så her ser det ut til å bli et jevnt og spennende oppgjør.
Gode løpere i dette feltet er også Mari Roligheten Ruud, Runar IL, Selma Løchen Engdahl, Tjalve IK, Kristin Svendby Otervik, Lørenskog FIL og Petronella Tordsdatter Halle, Runar IL.

1500 meter, U23 kvinner

Også her er Malin Edland den klare favoritten, hun har denne sesongen løpt 1500 meter på 4:18, og det er tvilsomt om Vilde Våge Henriksen eller Christine Næss kan matche henne i dette løpet. Her er riktignok en løper som vi ikke er helt sikker på hvor godt hun kan løpe 1500 meter. Amanda Marie Grefstad Frøynes er mangekjemper som blant annet har løpt 800 meter på 2:11, men hun har ikke løpt 1500 meter tidligere. Kanskje dette kan bli bra hvis hun stiller opp.

1500 meter, U20 menn

Dette må være løpsøvelsen med den klareste favoritten. Moa Abounnachat Bollerød fra Sem IF løp tidligere denne måneden inn til den utrolige tiden 3:41 i Kuortane Games i Finland og ble med det Europas raskeste U20-løper hittil i år. De beste konkurrentene til Moa har i år løpt på rundt 3:58 på 1500 meter, det gjelder Ole Lyngbø,  Ask Friidrett, Kristoffer Sagli,  Aure IL – Friidrett, Jon Sætre, Gneist IL, Philip Massacand,  Gneist IL og Theodor Berre Jacobsen, Vidar SK. Med andre ord helt åpent om sølvmedaljen, men gullet går nok til Moa Abounnachat Bollerød.

1500 meter, U23 menn

Fjorårets juniornorgesmester i U20 er i år favoritt i U23. Jonatan Andersen Vedvik fra Tønsberg FIK har i år løpt 1500 meter på 3:45. Utfordrerne her kan blant annet være hans egen bror Oliver Andersen Vedvik, men også Fredrik Sandvik, Simon Nebijo Karlsen Steinsham, Mathias Flak eller Simen Seeberg-Rommetveit kan utfordre. Her er også Simen Halle påmeldt, og som nevnt tidligere er han tilbake i godt slag. 800-meterspesialisten Didrik Hexeberg Warlo har også meldt seg på, og hvis han prioriterer denne distansen vil han nok kjempe helt i toppen.

800 meter, U20 kvinner

I klasse U20 stiller 9 kvinner, der tre av dem skiller seg ut ved å ha løpt på tider rundt 2:09 i år. Det er Pernille Karlsen Antonsen fra Vidar SK, Sara Busic fra IL Skjalg og Kristin Maltun Helland fra Tjalve. Dette kan dermed bli et veldig spennende oppgjør. I feltet er også Kristin Svendby Otervik fra Lørenskog FIL og Selma Løchen Engdahl fra Tjalve, disse har i år gjort 800m-løp på 2:12.

800 meter, U23 kvinner

I den eldste kvinneklassen finner vi at det er fire jenter som peker seg ut med de raskeste løpene i år, det er Vilde Våge Henriksen, Solveig Cristina Hernandez Vråle, Amanda Marie Grefstad Frøynes og Christine Næss. Vilde Våge Henriksen har gjort mange gode 800 meterløp med flere seire på distansen så hun er rutinert her. Solveig Cristina Hernandez Vråle har også gjort mange 800 meter, og hun har her blitt betydelig raskere fra i fjor til i år, fra 2:15 til 2:11. Dette kan nok ha sammenheng med at hun har gått inn i team Warholm med suksesstrener Leif Olav Alnes. Amanda Marie Grefstad Frøynes er mangekjemperen som senest for en uke siden løp 800 meter på 2:09 under stadionmila i Kristiansand. En ørliten favoritt her tror vi.

800 meter, U20 menn

For herrene i U20 er det 14 påmeldte, og vi finner her navnet til Moa Abounnachat Bollerød fra Sem IL. Han har gjort 3 løp på denne distansen i år, alle på 1:50, så han kan tydeligvis repetere denne prestasjonen. De nest beste tidene for denne klassen har Jon Sætre fra Gneist og Håvard Fluge Petterson fra Tønsberg FIK, de har i år begge løpt på 1:56. Bak disse finner vi mange løpere med tider på 1:57 og 1:58 som årsbeste. Men ingen vil nok klare å hamle opp med Moa Abounnachat Bollerød.

800 meter, U23 menn

For de eldste guttene så vil nok favoritten være 800-meter-spesialisten Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb, som i år har løpt på 1:48. Men kanskje kan både Kjetil Brenno Gagnås fra Børsa IL, Leon Samuel Douglas Mjaaland fra BUL og Luca Thompson fra BUL gi konkurranse for Sigurd Tveit. Luca har tidligere hatt mange dueller med Sigurd men han har vært skadet det siste året. Men ting kan tyde på at han er på vei tilbake igjen til nivået fra i fjor der han løp på 1:49.

 

3000 meter hinder

Det er 4 kvinner som har meldt seg på 3000 meter hinder, to i U20 og to i U23. I U20 er det Maren Høviskeland, Ask Friidrett, og Kristine Alne, Haugesund IL. Her er det Kristine Alne som har mest erfaring med hinder, og hun er også en raskere løper enn Maren Høviskeland.

I U23 er det Vilde Våge Henriksen, Haugesund IL mot Irun Berget Hedegart, Snøgg Friidrett. Her er det Vilde som er den klart raskeste løperen, litt erfaring med hinder har hun også.

I herreklassen er det 6 påmeldte i U20 og 3 påmeldte i U23. I U20 finner vi Lars Agnar Hjelmeset fra Nittedal IL, han har hinderøvelsen som litt av en spesialitet og han har tatt en lang rekke seire i ulike mesterskap på hinder. Den som kanskje kan utfordre ham er Ole Lyngbø fra Ask Friidrett. Han har gjort flere gode løp på 1500 og 2000 meter hinder. Også Ådne Nesje Hernes, Fana IL og Jesper Andreas Matsson Lundin, BUL-Tromsø, har gode hinderløp på merittlisten sin.

I U23 har vi 3 løpere på startlisten, Fredrik Sandvik, Ullensaker/Kisa IL, Daniel Lundegaard Jacobsen Gular IL og Simen Seeberg-Rommetveit, BUL, IL. Vi har fått opplyst at Fredrik Sandvik er i selvpålagt karantene og ikke stiller. Av de to andre er det kun Daniel Lundegaard Jacobsen som har registrerte hinderløp fra før, men Simen Seeberg-Rommetveit er generelt en rask løper så her er det ikke godt å si hvordan det går.
 

nmjr-header_400.png
Klikk på mesterskapets logo for å komme til arrangementets hjemmeside.

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957