Løgavlen og Hafsås norgesmestere

Margrethe Løgavlen fra Tønsberg FIK ble norgesmester i 6-timers løp da hun vant Eidsvoll 6-timers med 81,891 km. Hun satte ny norsk og nordisk rekord - og var første nordiske kvinneløper over 80 kilometer på 6-timers løp. Helge Hafsås fra Olden IL vant herreklassen på 84,356 km. 106 deltagere totalt er ny rekord for Eidsvoll 6-timers.

Resultater totalt og klassevis

Resultater maraton

eub.no: Favorittseier i Eidsvoll 6-timers

kondis.no/møre&romsdal:
Anders Tøsse tok sølv i NM 6-timers

kondis.no/hedmark:
NM-sølv og gull til Rita Nordsveen i Eidsvoll 6-timers

Per Lind, leder i NFIFs ultraløpsutvalg oppsummerer NM slik:

Kjempeløp og ny norsk og nordiske rekord av Margrethe Løgavlen.
Det først offisielle NM på 6 timers den 22. august ble meget spennende, ikke minst i herreklassen. Det sterkeste resultatet stod imidlertid Margrethe Løgavlen for. Etter et gnistrende løp satte hun ny norsk og nordisk rekord med 81,892 km. Dette er et resultat som vil gi gjenklang i det internasjonale ultramiljøet. Hun er mindre enn 1,5 km bak Norini Sakurais verdensrekord på 83,200 km, satt i Verona i 2003, og hun er under 1 km bak Ricarda Botzons europeiske rekord på 82,838 km fra Kiel i 2001.

Margrethe tok ledelsen helt fra start, og hadde egentlig konkurranse bare fra de beste mannlige løperne. Hennes resultat ville gitt 4. plass i NM for menn! Jeg kan ikke huske å ha sett henne så konsentrert under noe løp tidligere, og selv om hun hadde en liten periode rundt halvveis hvor hun kanskje måtte slite litt, holdt hun en snittfart på 4.25 pr. km, eller 13,649 km i timen. Og hun har enda litt mer å gå på.

Rita Nordsveen løp også meget jevnt og tok en vel fortjent og ikke uventet 2. plass med 74,380 km, som er ny pers og det tredje beste resultat i Norden gjennom tidene.
Wenche Dørum løp 66,462 km og satte nye pers for andre gang i år, og sikret seg bronsen, samtidig som hun ble veteranmester i klassen 55-59 år. Heller ikke hennes 3. plass kom uventet.

På 4. plass kom Mette Wiig med 65,036 km, en forbedring av persen med 4 km.
Vi bør også nevne Vera Nystad på 5. plass med 64,714 km i sin debut på 6 timers. Sterkt av en 62-åring! Det ble i det hele tatt satt flere personlige rekorder i det fine været, og 22 deltakere sier vel noe om hvor populært 6 timers er blitt også blant damene.


Skikkelig kamp om medaljene blant herrene.
I herreklassen ble det virkelig spennende. Forhåndsfavoritten Helge Hafsås gikk ut i verdensrekordfart og skaffet seg raskt en meget klar ledelse. Bak ham fulgte ultradebutanten Henning Nygård, deretter Gjermund Sørstad, den svenske verdensmesteren på 24 timers i år, Henrik Olsson, og Bjørn Tore Taranger, mens sterke Per Olav Bøyum startet noe roligere. Det samme gjaldt Jon Harald Berge, som alltid løper meget disiplinert.
Etter en stund var Bøyum på siden av Sørstad, og de to holdt følge, og begynte faktisk å ta inn på Hafsås, som nok begynte å merke den knallharde åpningen.

Dessverre fikk Bøyum problemer med en vrang Akilles, og valgte fornuftig nok å stå av. Det var synd for løpet, men man bør ikke ta unødige sjanser når det dukker opp en skade.

Gjermund Sørstad fortsatte imidlertid å løpe sterkt, og etter vel 4 timer passerte han en tydelig sliten Hafsås, som ikke hadde mulighet til å henge på. Hafsås stoppet faktisk og ville gi seg, men det lyktes å overtale ham til å prøve å fortsette. Det angrer han nok ikke på!

Gjermund Sørstad økte sin ledelse, som kom opp i halvannet minutt, og han så meget sterk ut. Men så smalt det i leggen,; det var det gamle krampeproblemet som nok en gang skulle ødelegge et løp for ham. Dermed kunne Helge Hafsås, som hadde kommet til hektene igjen og tatt opp kampen, igjen overta ledelsen i løpet. Og bakfra begynte Jon Harald Berge å hale innpå. Det ble en meget spennende siste halvtime, med en Hafsås som kjempet for et nytt mesterskap, en Sørstad som kjempet mot krampe, og en Berge som øynet muligheten for en sølvmedalje.

Hafsås og Berge løp side om side, med Sørstad ikke mange meterne bak. Henrik Olsson, som tok løpet som en hard treningsøkt, syntes 78 km var nok for dagen, og steg av.
Forhåndstipset om at man måtte løpe 82 km for å få medalje, slo altså til. Hva som kunne ha skjedd dersom Bøyum ikke hadde fått Akillesproblemer og Sørstad hadde unngått kramper, skal vi ikke spekulere over, bortsett fra at det kanskje hadde blitt enda mer spennende?

På 4. plass kom overraskelsesmannen Audun Skogen med 77,209 km, fulgt av Peter Tubaas, som begynner å finne formen igjen etter sitt lange skadeavbrekk og nok en overraskelse, Kristian Quenild. Han var også på nippet til å gi seg, og var i ferd med å ta av seg den elektroniske brikken da han fikk se hvor godt han lå an, og valgte å løpe videre.

Også i herreklassen ble det satt mange nye personlige rekorder; det ser ut til at 6 timers er et løp som passer bra for norske utøvere. Totalt deltok 106 løpere, ny deltakerrekord for Eidsvoll 6 timers.


Glimrende arrangement - som vanlig.
For femte gang opplevde vi et glimrende arrangement. Løpsleder Bjørn Hytjanstorp hadde på forhånd gitt beskjed om at dette ble det siste som arrangør for hans vedkommende, og han fikk en verdig avslutning, godt hjulpet av Olav Engen og Ragnar Nygård, samt en dyktig stab av hardt arbeidende frivillige.
  Margrethe+L%F8gavlen+l%F8p+jevnt+fort+i+6-timer+til+en+ny+imponerende+norsk+og+nordisk+rekord.+Bare+medaljevinnerne+p%E5+herresiden+l%F8p+jenger+er+N%F8tter%F8yfantomet+%28foto%3A+Kjell+Vigestad%29.  
Margrethe Løgavlen løp jevnt fort i 6-timer til en ny imponerende norsk og nordisk rekord. Bare medaljevinnerne på herresiden løp jenger er Nøtterøyfantomet (foto: Kjell Vigestad).
  Helge+Hafs%E5s+satte+opp+en+voldsom+fart+fra+start+og+tok+tidlig+en+solid+ledelse.+Noen+timer+senere+var+han+tatt+igjen+og+passert+av+Gjermund+S%F8rstad%2C+men+Helge+hadde+mer+p%E5+lager+og+sikret+seier+med+en+rundes+%281500+meter%29+margin+%28foto%3A+Per+Inge+%D8stmoen%29.  
Helge Hafsås satte opp en voldsom fart fra start og tok tidlig en solid ledelse. Noen timer senere var han tatt igjen og passert av Gjermund Sørstad, men Helge hadde mer på lager og sikret seier med en rundes (1500 meter) margin (foto: Per Inge Østmoen).
  Imponerende+resultat+og+ny+solid+pers+av+Rita+Nordsveen.+Det+ble+s%F8lv+i+NM%2C+men+gull+i+veteranmesteskapet+for+K35-39.+%28foto%3A+Kjell+Vigestad%29.  
Imponerende resultat og ny solid pers av Rita Nordsveen. Det ble sølv i NM, men gull i veteranmesteskapet for K35-39. (foto: Kjell Vigestad).
  berge_76.jpg  
Jon Harald Berge åpnet som vanlig forsiktig, og hadde nok tankene på det kommende Spartathlon. Likevel ble det sølvmedalje i NM etter at han passerte Sørstad få minutter før slutt - og løp sammen med Hafsås de siste rundene (foto: Kjell Vigestad).
  Gjermund_Soerstad_KV_2D5J1519.jpg  
Bronsevinner Gjermund Sørstad fightet lenge for gullet, og var en stund oppe i ledelsen. Som så ofte før fikk han krampeproblemer og måtte slippe Hafsås forbi seg igjen. Like før sluttsignalet gikk måtte han også akseptere at Berge passerte...og slo ham med 134 meter i sølvkampen (foto: Kjell Vigestad).
  %C5rets+verdensmester+p%E5+24-timers+var+p%E5+bes%F8k%2C+og+uten+%E5+satse+for+fullt+l%F8p+han+likevel+inn+til+4.plass+og+78+km.+Henrik+Olsson+skal+akkurat+som+Jon+Harald+Berge+l%F8pe+Spartathlon+om+en+m%E5ned%2C+og+sparer+litt+p%E5+kruttet+fram+til+det++%28foto%3A+Kjell+Vigestad%29.  
Årets verdensmester på 24-timers var på besøk, og uten å satse for fullt løp han likevel inn til 4. plass og 78 km. Henrik Olsson skal akkurat som Jon Harald Berge løpe Spartathlon om en måned, og sparer litt på kruttet fram til det (foto: Kjell Vigestad).
 
  Heine+Skarlund+var+en+av+106+glade+l%F8pere+som+l%F8p+rundt+og+rundt+og+rundt+p%E5+Trandum+l%F8rdag...+for+Heines+del+ble+det+litt+over+36+runder++%28foto%3A+Kjell+Vigestad%29.  
Heine Skarlund var en av 106 glade løpere som løp rundt og rundt og rundt på Trandum lørdag... for Heines del ble det litt over 36 runder (foto: Kjell Vigestad).