Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter) 
 

Fra mitt ståsted er det ingen tvil om at løping er blant de mest effektive formene for trening. Få andre aktiviteter gir deg så god trening av utholdenhet per treningstime. Det du må passe på, er at du i startfasen har en gradvis progresjon i treningen slik at du unngår belastningsskader. Hvorfor skal du da slutte med løping ute når vinteren er på vei?

Av Tor Fauske, Löplabbet

Mange velger bort løping utendørs når snøen kommer. Noen velger langrenn, mens andre løper innendørs på tredemølle. Begge deler er selvsagt fine supplement til løping utendørs. Særlig gjelder det langrenn som gir liten støtbelastning samtidig som det gir flotte naturopplevelser. Dessverre tar langrenn mye tid. Har du dårlig med tid, er det bedre å snøre på seg løpeskoene enn å droppe en treningsøkt. Løping innendørs passer fint hvis du ønsker å løpe raskere turer eller intervalltrening. Skal du løpe rolig, er det morsommere å gjøre dette utendørs.

Det ideelle er å ha en miks av ulike treningsformer. Langrenn i helgene og kanskje en dag i uken. Løping i uken når tiden er som knappest. Holder du løpingen ved like gjennom vinteren, er det også lettere å starte opp når våren kommer. Sjansene for skader i overgangen vinter til vår minimeres. Løper du på snø og glatta vinterstid, kan du være mer utsatt for muskelskader. Dette fordi du ikke får samme feste som på fast underlag. Det kan gi overbelastet muskulatur, spesielt hvis du løper fort. Du får kramper, særlig i leggene og bak på lårene. Er det snø, kan du sette farten ned. Løp 30 sekunder roligere per km. Treningseffekten blir den samme.

Sko med pigger
Mange løper gjennom vinteren i tradisjonelle løpesko. Det fungerer nesten like bra som piggede sko på godt og kaldt vinterføre. Velg en mykere yttersåle med store flater. Det sitter godt. Trenger du tips til yttersåler som duger, ta kontakt med en fagkyndig sportsforretning.

I dag finnes det flere typer løpesko som er tilpasset løping på glatta. Det finnes leverandører som har spesialisert seg på dette med stålpigger i sålen, og det er leverandører som har piggede sko i sitt sortiment. Alle har løpeskoens tradisjonelle overdel. Flere har også en membran som gjør modellene vanntette. Mellomsålen har god støtdemping og de fleste har samme oppbygging som hybridene, modellene som passer både i marka og på hardt underlag.

Yttersålen er av myk gummi og har 12-17 pigger plassert både i forfot og hælen. Har du treningsrunder hvor det er snø og is stort sett i hele løypen, er piggede sko er flott alternativ. Selv har jeg brukt dem på brøytede skogsbilveier. Da får du naturopplevelsen. Faktisk har jeg også løpt med hodelykt om kvelden. En nesten like flott opplevelse som å gå langrenn med hodelykt. Piggede sko kan fort bli helårssko. Det passer også godt i terrenget og gir godt grep på glatte steiener og røtter. Løping med piggsko om vinteren kan minne om piggskoløping om sommeren. Hvis du ikke er vant til det, kan du bli stiv i legger og lår i starten. Har du en myk overgang går det normalt over.

Pigging og brodder
Det er også mulig å pigge gamle løpesko. Da skytes det inn pigger i yttersålen. Dette fungerer ofte like godt som sko med faste pigger. Min erfaring er at dette er best når du løper på skikkelig vinterføre. Har du Nike-sko med gassåler, er det store sjanser for at denne punkterer. Pigging kan gjøres hos enkelte dekkforhandlere eller i alle Löplabbets butikker.

I tillegg lager noen leverandører modeller som er såkalte vintermodeller. De har en vanntett eller vannavvisende overdel, mellomsåler som tåler kulde (noen mellomsåler kan bli hardere når gradestokken kryper godt under null) og yttersåler med en mykere gummi.

Det finnes også brodder som fungerer fint til løping. Det er kallosjer som du trekker over yttersålen. Fordelen med broddene, er at du kan ta dem av og på. Er treningsrunden en kombinasjon av fast dekke og snø og is, er brodder et flott alternativ. Et godt alternativ er Yaktrax som koster 300 kr og finnes i størrelsene S til XL. 
 
Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)