Lande på forfot eller hæl? Med eller uten sko?

Nylig ble det arrangert et seminar på Bislett i Oslo der tema var barfotløping. Arrangør var Löplabbet, som man i utgangspunktet skulle tro var interessert i alt annet enn at folk begynner å løpe uten sko. Men daglig leder i Löplabbet, Tor Fauske, ser heller positivt på trenden som nå er på vei.
– Interessen for barfotløping gir Löplabbet større spillerom. Vi ønsker å være til stede for alle typer løpere. Fra nybegynnere som skal løpe for første gang, til de mer rutinerte som ønsker lette, smidige sko, og kanskje også ønsker å bevege seg mot barfotløping, sa Fauske.
 

Et sammensatt panel på plass på barfotseminar. Fra venstre: Ingrid Kristiansen, Håvard Nordgård (Nike), Tor Fauske (Löplabbet), Henri Henell (barfotløper/fysioterapeut), Ronny Ingebrigtsen (Löplabbet/fysioterapeut) og Kjetil Rolness (entertainer og løpsentusiast). (Alle foto: Bjørn Johannessen)

 

Fram på foten

Löplabbet begynte for alvor å få øynene opp for barfotløping etter at de kom over boka Born To Run av Christopher McDougall. En bok som nærmest har blitt en bibel for barfotentusiastene. I boka beskriver forfatteren blant annet sin vei fra å være en skadet løper med sko på beina til å bli en skadefri barfotløper.

Barfotløping: Må vi som driver med løpesko forberede oss på magre tider? av markedansvarlig i Löplabbet Nils-Henrik Andresen.

Professor (og løper) Daniel E. Lieberman ved Harvard University er også en sentral person innen barfotmiljøet. I en vitenskapelig artikkel hevder Lieberman at løpere er mindre utsatt for skader dersom de lander på forfot istedenfor hæl, og Liberman setter løping med sko opp mot det å løpe barbeint eller med minimalistiske sko
 

Daglig leder i Löplabbet, Tor Fauske, snakker varmt om barfotløping og lover å ha et tilbud til alle - både nybegynnere og rutinerte løpere.

Minimalistiske sko

Fysioterapeut Henri Henell begynte i fjor å utforske barfotløpingens verden.
– Den første løpeturen var grusom, og jeg var stiv i leggene i flere dager. Men med gradvis tilvenning kan jeg i dag trener hva som helst uten problemer, forteller Henell som opprinnelig er fra Finland men nå bor i Lærdal.
Henell løper i dag barbeint eller med minimalistiske sko med såle som kun er 1-2 mm tykk, og har satt seg som mål å løpe 100 prosent barbeint i løpet av året.
– Det gir en friere, raskere og ledigere fotbevegelse, hevder han.

Om man ikke ønsker å løpe hundre prosent barbeint, finnes det i dag flere alternativer som Feelmax, Vibram Fivefingers og Nike Free som kan være hjelpemidler for å tilnærme seg barfotløpingens verden.
 

Henri Henell med klar målsetning.

Gode tider for fysioterapeutene

Som i så mange andre tilfeller er det solskinnshistoriene man hører mest om. Om de løperne som har kastet skoene og blitt kvitt skadene. Men det er ikke alle historiene som ender med en like lykkelig slutt. Ronny Ingebrigtsen er fysioterapeut og ansatt på Löplabbet i Trondheim, og kan melde om gode tider for fysioterapeutene etter at barfotløping (spesielt i USA) ble den store farsotten.

De fleste som i dag løper er urutinerte. Gjerne personer som etter flere år inaktivitet har et ønske om å begynne å jogge og komme litt i form. Muskler, ledd og sener er i forfall, og de har kanskje noen kilo for mye på kroppen. For disse, som sannsynligvis utgjør flertallet, er det ikke aktuelt å løpe verken barbeint eller med minimalistiske sko. I alle fall ikke i første omgang. Det kan være tungt nok å i det hele tatt komme seg ut og jogge litt.
 

Ronny Ingebrigtsen fra Löplabbet Trondheim.

Liten tro på barfotløping

Løperdronning og tidligere verdensrekordholder Ingrid Kristiansen har liten tro på barfotløpingen.
– Jeg løp aktivt fra jeg var 12 til 40 år, men jeg hadde aldri oppnådd de resultatene jeg gjorde om jeg ikke hadde brukt sko, forteller hun.
– Men jeg løp mye med flate sko for å komme opp og fram på foten, og på bane var jeg en av få som løp og konkurrerte med datidens sprint-piggsko, tilføyde Kristiansen.

Men om Ingrid Kristiansen ikke løp barbeint selv, så konkurrerte hun i alle fall mot ei som gjorde det. Nemlig Sør-Afrikanske Zola Budd som i sin tid ble kjent for sin barfotløping og satte verdensrekord på 5000 m i 1986.

For flere tusen år siden løp mennesket barbeint på jakt etter byttet, men selv ikke i moderne tid er det å løpe barbeint noe revolusjonerende nytt. Blant friidrettsutøvere er det ikke uvanlig å avslutte baneøkta med noen runder barbeint på gressmatta.
 

Ingrid Kristiansen mener hun ikke hadde oppnådd sine prestasjoner om hun hadde løpt barbeint. Men på samme tid som Kristiansen satte sine verdensrekorder, løp Zola Budd barbeint og satte sin verdensrekord på 5000 m.

Sko til salgs

Kjetil Rolness skrev nylig, basert på barfotseminaret til Löplabbet, en kommentar i Dagbladet om Hjernevask for joggere.

Rolness er selv det man må kalle en habil mosjonist, og løp i fjor halvmaraton i Oslo på 1.28.

Nå er han på vei inn i barfotløpingens verden, er påmeldt Sentrumsløpet og har lagt ut sine mengdetreningssko for salg - på grunn av økt behov for bakkekontakt...
 

Barfotløper Henri Henell og Kjetil Rolness med et par Vibram Fivefingers som skal etterligne det å løpe barbeint.