Se Kondis-reportasje fra dag 1

Løpsrapport og resultater kommer i etterkant av hver forhåndsomtale

Ferdinand Kvan Edman og Magnus Tuv Myhre vant henholdsvis 1500 og 5000 meteren på overbevisende måte på dag 1. Det bidro til at Norge hang godt med på den øverste delen av tabellen. Nederland leda med 175 poeng mens Norge hadde 142. 

Da også dag to var unnagjort, endte Norge på niendeplass med 243 poeng. Tsjekkia og Hviterussand rykka opp til superligaen, mens Romania og Estland må stille i 2. divisjon neste år. 
 

Norske deltakere på mellom- og langdistanse dag 2


16.55 800 meter menn: Markus Einan, IL i BUL

Markus Einan har hatt en sterk sesong og satt pers med 1.47,34. Det er likevel fire løpere i feltet som har løpt fortere, og to av dem har i år vært helt nede på 1.45-tallet. Skal Markus Einan klare en topp-tre-plassering, må det meste klaffe. 
Markus Einan kan glede seg til 800 m-finalen etter å ha gått videre på tid. (Arkivfoto: Bjørn Johannessen)
Det er ikke første gang Markus Einan tar på seg den norske landslagsdrakten. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Flott andreplass av Markus Einan

Den norske representanten var like bak både seieren og like bak sin egen pers etter et meget bra gjennomført løp. Med hele 12 mann i feltet valgte Markus å legge seg helt sist der han fikk løpe i fred og ro inne ved lista. Med 350 m igjen begynte han å avansere, og gjennom siste sving la BUL-løperen inn toppgiret. Til tross for at han måtte løpe i bane to, løp han forbi flere av konkurrentene, og på oppløpet var det bare tyrkiske Mehmet Celik som holdt unna. 

Vinnertida til Celik var 1.47,48, og Markus Einan var bare 6 hundredeler bak. Markus var også bare 2 tideler bak sin egen pers, så her viste han seg fra sin beste side. De 11 poengene han sikra Norge, var også viktige for det norske laget etter at det ikke hadde gått alt for bra i flere av de tekniske øvelsene tidligere på dagen. 
 



17.10 1500 meter kvinner: Amalie Sæten, Ullensaker/Kisa IL

Amalie Sæten har også hatt en sterk sesong så langt og satt 1500 m-pers med 4.08,81. Bare to jenter i feltet har bedre årsbeste enn Amalie, og avstanden fram til jenta med best tid i år, Darya Barysevich fra Hviterussland, er på bare 2 sekunder. Ser en på persene i stedet for årsbeste, er det ganske mange av løperne som er på Amalies nivå eller bedre. Det kan helt sikkert bli en spennende 1500 m. 

I dette intervjuet får du høre både hva som er Amalie Sætens beste motivasjonstips og hvem hun helst ville spiste en 4-stjerners middag med - pluss veldig mye annet. (Foto: Samuel Hafsahl)
Amalie Sæten har løpt fort i Ull/Kisa-drakten. Når får hun anledning til å gjøre det også i den norske landslagsdrakten. (Foto: Samuel Hafsahl) 


Femteplass etter litt trøblete løp for Amalie Sæten

Amalie Sæten fikk ikke en helt optimal reise på 1500 meteren, og hun sitter nok igjen med en følelse av det kunne blitt et enda bedre resultat enn femteplass.

Hun gjorde som flere av de norske og la seg langt bak inne ved lista ut fra start. Med drøye to runder igjen avanserte hun i feltet, og da klokka ringte lå hun på fjerdeplass innvendig. Flere løpere forsøkte å komme forbi på yttersida, men Amalie fant en åpning på innsida og klarte å forsvare posisjonen sin fram til det var 200 m igjen. Da ble imidlertid åpningen inne ved lista stengt, Amalie fikk en bråstopp og måtte starte forseringen sin på nytt utvendig. Sjøl om hun fikk opp ganske bra fart på de siste 150 meterne, så gjorde nok bråstoppen at hun mista en plass eller to. 

Tida til Amalie ble 4.17,79, og det var bare sekundet opp til tredjeplassen. Løpet ble vunnet av finske Sara Kuivisto på 4.15,58. 
 



17.25 3000 meter hinder menn: Fredrik Sandvik, Ullensaker/Kisa IL

Fredrik Sandvik befinner seg med sine 8.46,71 ca. midt i feltet om en tar utgangspunkt i hvor fort de 12 løperne har løpt på 3000 m hinder før i år. Men det er ganske stort sprik fra finske Topi Raitanen som har løpt på 8.19,57 til greske Georgios Stamoulis som har 8.59,26 som bestetid. Best pers har tyrkiske Yego Hilal som har løpt på meget sterke 8.03,57. Det var mens han ennå het Hillary Kipsang Yego og løp for Kenya. 

10000-menn-Zerei-Sondre_8U3A1610.jpg
Under 10 000 meteren i Night of Highlights på Bislett tidligere i sommer løp Fredrik Sandvik først 1500 m for så å være hare på 10 0000 meteren. Nå er han Norges representant på 3000 m hinder i lag-EM. (Foto: Samuel Hafsahl) 
 

Fredrik Sandvik satte pers da finske Raitanen vant med fall

Fredrik Sandvik valgte en annen strategi enn de fleste andre distanseløperne i lag-EM. Han gikk tidlig opp i tet og sørga for at det ble jevnt god fart hele vegen. Sjøl om han måtte se fire mann løpe forbi seg på sisterunden, så fikk Fredrik belønning i form av pers og 8.42,38. Den gamle var på 8.46,71, så her var det snakk om en solid forbedring. 

Med halvannen runde igjen slo den finske favoritten Topi Raitanen borti et hinder og gikk i bakken. Han klarte imidlertid å legge inn ei rulle slik at han raskt kom seg på beina, og ikke lenge etterpå var han igjen a jour med teten. 250 fra mål la han inn en skikkelig sluttspurt og vant klart på 8.38,30. 

Så kan en undres på om Fredrik Sandvik kunne fått en enda bedre plassering om han ikke hadde dratt storparten av løpet. Det er ikke godt å vite, men fordelen med å ligge bak er klart mindre på hinderløp enn flatløp. Særlig for relativt ferske hinderløpere er det en fordel å ha fri utsikt til hinderne, så meget mulig fikk Fredrik ut det han var god for både tids- og plasseringsmessig. Og en pers på over 4 sekunder er det uansett fint å ta med seg. 
 

 

18.20 5000 meter kvinner: Sigrid Jervell Våg, IK Tjalve

Sigrid Jervell Våg er kjent for å være en typisk mesterskapsløper med gode taktiske ferdigheter og en sugende avslutning når hun lukter medalje. På 5000 meteren i lag-EM skal hun overgå seg sjøl - og mange andre - om det skal bli topp-tre-plassering. Feltet er rett og slett sterkt med storløpere som rumenske Ancuta Bobocel (15.16,13 som pers) og sveitsiske Fabienne Schlumpf (15.23,44 som pers) som de to største favorittene. Til sammenligning er persen til Sigrid Jervell Våg 16.12,11. Sju av de tolv kvinnene har pers på 15-tallet, så en oppgave for Sigrid kan være å slå noen av dem samtidig som hun holder de andre 16-tallsløperne bak seg. 

Sigrid Jervell Våg spurter inn til gull
Sigrid Jervell Våg har med sin sterke spurt tatt en rekke NM-gull. Nå møter hun tøff internasjonal motstand. (Foto: Tom-Roger Johansen) 
 

Pers og flott fjerdeplass til Sigrid Jervell Våg

Sigrid Jervell Våg fikk til et temmelig optimalt løp på 5000 meteren. Hun skaffa det norske laget mange poeng ved å ta fjerdeplassen, og samtidig gav hun seg sjøl en pers på 9 sekunder. Den nye persen lyder på 16.03,25, og 15-tallet er absolutt innen rekkevidde. 

Sigrid løp billig bakerst i tetfeltet fram til 3000 m, som ble passert på 9.40, altså fart til 16.00. Ikke lenge etter gikk sveitsiske Fabienne Schlumpf opp i tet og skrudde opp farten så mye at tetgruppa ble splitta i to med fire løpere i den første gruppa og fire i den andre. Sigrid fortsatte bakerst i pulje to, men etter hvert tok hun teten i gruppa, og hun tok også opp jakten på tetfeltet som sprakk opp. Med en sterk sisterunde klarte hun å passere også nederlandske Bo Ummels, og dermed ble det fjerdeplass på Sigrid Jervell Våg. 

 Fabienne Schlumpf som tidligere i år har satt sveitsisk rekord på maraton med 2.26.14, viste solid form og vant på 15.42,45. Det vil si at hun løp de siste 2 kilometerne på 3.01 i snitt. Det blir spennende å se hva hun kan få til i OL der hun antakelig løper maraton. 
 



18:50 3000 meter menn: Simen Halle Haugen, IL Runar

Siste norske distanseløper ut er Simen Halle Haugen som løper 3000 m. Med 7.57,18 som pers og årsbeste bør 22-åringen være konkurransedyktig i dette feltet. En mann skiller seg ut som favoritt, Mike Foppen fra Nederland som har 7.39,75 som pers og 7.42,55 som årsbeste. Men vi kan jo håpe at Foppen blir floppen akkurat i dag. Simen har faktisk den nest beste tida i år, men det er flust av løpere som har tider like under eller over 8 blank, så dette kan bli en skikkelig rysare ...

Simen Halle Haugen er tatt ut til å løpe 5000 m under junior-VM i Finland. (Foto: Bjørn Johannessen)
Simen Halle Haugen har deltatt i mange internasjonale mesterskap i aldersbestemte klasser. Nå får han bryne seg mot gode seniorløpere fra elleve andre land i Europa. (Foto: Bjørn Johannessen) 
 

Femteplass på en heller tung dag for Simen Halle Haugen

Simen Halle Haugen hadde ikke en av sine beste dager på 3000 meteren. Han så ut til å henge greit med tetgruppa til farten ble skrudd opp et par runder før mål. Da den nederlandske favoritten Mike Foppen økte farten enda et hakk med 500 m igjen, måtte Simen slippe og se også to nordiske konkurrenter dra ifra. På den siste runden kom også belgiske Wesley de Kerpel forbi, slik at det ble femteplass på Simen.

8.05,30 var 8 sekunder bak persen, og ifølge NRKs kommentatorer hadde Simen Halle Haugen trent mye denne uka for å være godt forberedt til U23-EM i juli. Det kan være forklaringen på at han ikke klarte å henge med da tempoet ble økt mot slutten. 

Gledelig var det likevel med nordiske løpere på andre-, tredje og femteplass. Svenske Emil Danielsson, sønn av legendariske Jonny Danielsson, kom på andreplass med 7.58,72. Han finske navnebror, Eemil Helander, som tidligere har satset langrenn, ble nummer tre med 8.02,22. Nederlandske Mike Foppen så ut til å ha full kontroll og vant på 7.57,43.
 


Sammenlagt ble Norge nummer ni etter en nokså ujevn andredag. I de tekniske øvelsene er Norge veldig sårbare når noen av de beste ikke stiller. På mellom- og langdistanse er bredden så god at Norge mønstrer et slagkraftig lag sjøl om Team Ingebrigtsen og Karoine Bjerkeli Grøvdal ikke stiller. 

Alle resultatlister fra lag-EM
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957