Marius+Bakken+%28til+venstre%29+og+%D8ystein+Sylta+i+aksjon+under+en+treningsleir+i+Italia%2C+landet+som+Bakken+har+henta+en+del+av+maratontreningsideene+sine+fra.+%28Foto%3A+Martin+Kj%26%23228%3Bll-Ohlsson%29
Marius Bakken (til venstre) og Øystein Sylta i aksjon under en treningsleir i Italia, landet som Bakken har henta en del av maratontreningsideene sine fra. (Foto: Martin Kjäll-Ohlsson)

"The 100 Day Marathon Training Plan" har Marius Bakken kalt sin treningsplan som han selger for 47 dollar. Her kan løpere som har som mål å løpe på tider mellom 2.45 og 5 timer få alle de programmene og gode rådene de trenger. Opplegget er inspirert av hvordan de beste maratonløperne fra både Kenya og Italia trener.

- Den italienske "skolen" for maratontrening er lagt opp litt annerledes enn den vanlige Lydiard-tilnærminga, som går ut på stor mengde først, så større fart og til sist opplading. Den italienske måten introduserer en del 5 og 10 km-trening tidligere i syklusen før en går opp til halvmaratonspesifikk trening for så til sist å ha ikke for mange uker med maratonspesifikke økter, sier Marius Bakken i et intervju med Roadsmillslaps.com.

Marius Bakken får i intervjuet også spørsmål om hvorfor Norge får fram så mange skistjerner, men så få klasseløpere. Det siste går ikke Marius helt med på.

- Vi er et land med 4 millioner innbyggere. I VM på 5000 m i 2005 var det bare tre nasjoner som hadde med både kvinnelig og mannlig utøver i begge finalene: Kenya, Etiopia og Norge. In tillegg til dette hadde Ingrid Kristiansen verdensrekorden på 5000 m, 10.000 m og maraton. Vi må heller ikke glømme Grete Waitz og den olympiske mesteren på 800 m i 1996, Vebjørn Rodal. Så det er ikke så ille for et lite land, sier Marius Bakken som enda ikke har løpt maraton sjøl. Men vi kan jo håpe at han lager et sub 2.10-program som han sjøl tester ut...

Marathon Training Schedule