Mørketidsløpet er et av norges største når det gjelder deltakelse fra utlandet. ikke mindre enn 46 nasjoner hadde løpere med i fjorårets løp.

Løpet ble utsolgt en måned før arrangementet i 2017
Da var deltakertaket på 1800 løpere. Med 50% større påmelding nå enn i fjor på samme tid, øker arrangøren deltakertaket fra 1800 til 2100 for løpet 6.januar 2018.

Løpet har tre distanser å velge mellom halvmaraton, Mørketidsmila (10km) og Mørkedtistrim (5km) og er dermed et tilbud for alle.

Tromsøs plassering langt nord for polarsirkelen - i Arktis - gjør byen til et attraktivt reisemål for
utenlandske løpere som er ute etter et spesielt løp og opplevelse. Mange av de tilreisende har aldri
løpt under forhold som man har i Tromsø vinterstid.

Drømmen om å se nordlyset er selvfølgelig også med på å gjøre løpet populært, men også den svake
norske kronekursen har positiv innvirkning på deltakelse. Vinterturisme øker så mye i Tromsø at det
er utfordrende å finne hotell i byen om man venter lenge med booking av hotell.

Over 60% av deltakerne under 2017 løpet var fra utlandet.
Mørketidsløpet har vært arrangert hvert år siden 2004 og har i mange år vært Norges største
vinterløp og største vinteridrettsarrangement i Nord-Norge.

Graf over deltakelse i Mørketidsløpet siden 2009

Start og mål for løpet er i Storgata, midt i Tromsø sentrum. Løpet går på is og snødekt vei, samt gang og sykkelveier. Løypene blir markert med rundt 400 fakler, noe som skaper en flott stemning langs løypa. I Storgata og på Stortorget er det fortsatt «Julestemning» med juletre og julebelysning.  
 

Tidlig påmelding lønner seg

Startavgiften er gunstigere jo tidligere man melder seg på.  Fram til 1. november vil man få rimeligere startplasser.  På Mørketidsmila tilbys det også «Familiepris» for Coop medlemmer.  Her kan man få 20% rabatt ved å benytte seg av sitt Coop medlemskap ved påmelding.  Det er også stor pågang til løpet og om man har tenkt å delta bør man ikke vente med å sende inn sin påmelding.  For halvmaraton distansen er det bare 300 plasser igjen, dvs. 2/3 av plassene er allerede solgt.
 

Arktiske opplevelse

Dagen før løpet inviteres deltakerne til å innta pasta på opplevelsessenteret Polaria.  Her kan man se på de populære selene og se på fisk som lever i nordområdene.  I tillegg vises det flere forskjellige filmer om naturen og dyrelivet i nord.  På lørdag før løpet tilbyr Universitetet i Tromsø og Idrettshøyskolen foredrag om hvordan trene i arktiske omgivelser, hva mørketid og kulde har av betydning for trening. Foredraget er åpent og gratis for alle påmeldte.

IMG_2300_640x427.jpg
Et godt knippe halvmaraton løpere fra Norther Runners i fjorårets løp, veldig blide og fornøyde etter løpet. Stemningen i målområdet var akkurat like bra som bildet viser! FOTO: Truls Tiller

Deltakere

Deltakere i alle kategorier er med på arrangementet noe som gjør løpet til en stor folkefest i Tromsø den første helga etter nyttår. Medaljene som deles ut til alle som fullfører er unike fra år til år og henger høyt hos deltakerne.  I 2017 var fordelingen mellom kvinner og menn helt likt for løpet.

Glenn Thomas Martinsen har rekorden for herrer på både halvmaraton og Mørketidmila. Han løp Mørketidsmila i 2015 på 31:50 og i 2014 satte han rekord på halvmaratondistansen med tiden 1:10:13.

Norgesmester i maraton Hilde Aders fra Tromsø Løpeklubb innehar løyperekorden på halvmaraton med tiden 1:21:50.  Hilde stiller også på startstreken for å forsvare seieren fra 2017.   Arja Arnesen fra Tromsø innehar løyperekorden på Mørketidsmila med tiden 37:57.00.

Kristian Ulriksen, Tromsø Løpeklubb har løpt mange sterke løp i år og satser på et godt løp under PolarNight Halfmarathon. Han løp maraton i Berlin på meget sterke tiden 2:22:30
 

Forskjell mellom sommer og vinterløp

Det kan være stor forskjell på tiden under Midnight Sun Marahton på sommeren og Mørketidsløpet på vinteren.  Avhengig av føre og værforhold kan det fort skille opptil sju/åtte minutter på halvmaraton på de beste, mens det på 10km kan dreie seg om to til tre minutter.  Mange velger å løpe med løpesko som har pigger.  Dette gir meget godt grep også på glatte vinterveier.  Andre foretrekker å bruke løse gummisåler med pigger.  Er det gode vinterforhold foretrekker likevel de fleste å løpe med gode terreng sko med grov såle.  

Løyperekorder:

Polar Night Halfmarathon
Menn                   Glenn Thomas Martinsen, IK Hind             01:10:13               (2014)
Kvinner                Hilde Aders, Tromsø Løpeklubb                01:21:50               (2016)         

Mørketidsmila (10km)
Menn                   Glenn Thomas Martinsen, IK Hind              00:31:50               (2015)
Kvinner                Arja Arnesen, BUL Tromsø                          00:37:57               (2016)

Løpets hjemmeside

Mørketidsløpets samleside påkondis.no med bilder, reportasjer og resultater