Vi har tidligere rapportert om Spåretmilen der fem mann løp under 30 minutter - mens alt av organisert idrett var lagt ned i Norge. 

I Krutmaraton nå 18. april var det ti løpere i startfeltet på helmaraton og 12 på halvmaraton. Også her ble det løpt fort av mange. Henrik Orre og Jenny Älmqvist Nae vant maratonløpet på henholdsvis 2.27.51 og 2.58.16. Begge satte pers, noe nesten alle løperne i feltet gjorde. Halvmaratonløpet ble vunnet av Saumuel Russom på 1.05.50 og Anna Bjurmann på 1.20.15. 

Men både Krutmaraton og de andre småløpa som gikk i helga, var egentlig ulovlige siden det svenske friidrettsforbundet allerede 17. april hadde gjort vedtak om å sette alle arrangment for seniorer på pause. Dette vedtaket får sterk kritikk på løpenettstedet Springlfa hvor vedtaket kalles et "skrivebordsbeslut". Den kritiske artikkelen innledes på følgende vis: 

"I fredags presenterade förbundet ett beslut om att pausa alla tävlingar för seniorer. Beslutet presenterades på hemsidan och gällde med omedelbar verkan. Många noterade det men även en del missade det, att bara presentera ett beslut på det sättet kan ifrågasättas menar ledare som hört av sig till Spring. Sanktionerade lopp under helgen fick inga mejl, ingen information, eller liknade.  Beslutet som sådant väckte stor irritation hos ledare runt om i Sverige, även landslagsledare, och i olika grupper har stämningen och synpunkterna om detta varit tuff och frustrerande. En landslagsledare har försökt få förbundet att motivera beslutet, men inte lyckats."

De store løpa i Sverige, som f.eks. Göteborgsvarvet og Stockholm Marathon, er forlengst avlyst eller utsatt. Marathongruppen som står bak både Stockholm Marathon og flere andre løp, er blitt kritisert for ikke å refundere startkontingenten når løp avlyses. I en lengre artikkel på marathon.se redegjør daglig leder for Marathongruppen, Daniel Almgren, om den tøffe situasjonen arrangøren er havna i. 

"Det finns inga perfekta, knappt ens några bra alternativ", er overskrifta på artikkelen der han prøver å forklare den vanskelig situasjonen løpsarrangørene befinner seg i. Artikkelen avslutter Daniel Almgren med følgende utsagn: 

"Vi är beroende av våra deltagares uppskattning och välvilja. Det är därför otroligt tärande att befinna sig i en situation där vi inte kan göra annat än att skapa viss badwill. Vi försöker hålla den till minsta möjliga samtidigt som vi försöker säkra vår fortsatta överlevnad. Tiden för att kompensera er deltagare kommer, förhoppningsvis. Vi kan aldrig hindra er som tycker att vi agerar fel men jag är 100 procent trygg i att vi alltid sätter våra deltagare främst."

På omtrent samme viset er det nok også mange norske arrangører som opplever situasjonen. At det ikke finnes noen perfekte - og knapt noen bra - løsninger. Muligens er de norske støtteordningene fra staten noe bedre enn de svenske slik at konsekvensene av den grunn vil bli mindre. Mye vil nok også avhenge av om løp igjen kan arrangeres til høsten. Hvis ikke, vil både de løpa som er utsatt fra vår til høst, og de opprinnelige høstløpa få store utfordringer. 

Vi ser Henrik Orre som satte ny pers og vant Krutmaran på 2.27.51. Løpet ble arrangert dagen etter at det svenske friidrettforbundet la ned forbud mot sjøl små løp med færre enn 50 deltakere. (Foto: arrangøren)
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957