- Det er en fin øy, men det er dyrt her!
Det forteller det norske triatlonlandslaget som nå gjør seg klare for verdensserieløpet i Bermuda i morgen. For første gang har vi fire norske løpere på startstreken i en triatlonkonkurranse på øverste nivå. Det er Kristian Blummenfelt (24), Gustav Iden (22), Casper Stornes (21) og Jørgen Gundersen (23) som har sanket nok poeng fra internasjonale konkurranser til å få stille til start. Totalt er det 52 atleter i elitefeltet for herrer, som skal gjennom en ganske tøff løype på 1500 m svøm, 40 km sykling og 10 km løp. 

Det er første gang Verdensserien (WTS) besøker Bermuda, hjemlandet til vinneren av verdensserien for kvinner i fjor, Flora Duffy. Dagen før løpet forteller de norske utøverne hva de synes om øya, og hvilke forventninger de har til konkurransen, som vises live på TV2 Sportskanalen og på TV2 Sumo.

«Jeg synes det er en ganske spennende løype», forteller Gustav Iden. «Og det er veldig mye interesse for triatlon på øya, supplerer Jørgen Gundersen, som legger til: «Det går rykter om at det kommer til å bli Tour de France-stemning opp bakken. Det er en ganske smal vei, og med mange supportere kommer det til å bli trangt.»

Bakken han snakker om er Corkscrew Hill. Kristian Blummenfelt, som ble nummer tre i verdensserien i fjor og er en av favorittene på lørdagens konkurranse, forteller at den 260 meter lange bakken er bratt helt i starten, før den slakker opp mot toppen. «Det er en brå sving rett før, sånn at det er lav fart i starten av bakken. Det kommer til å være en tung bakke å sykle opp og det vil være viktig å holde trykket oppe over bakketoppen, hvor vi antagelig treffer motvinden» fortsetter han.

Syklingen er i en 4 km rundløype som skal sykles 10 ganger. Dermed skal de også opp Corkscrew Hill 10 ganger. Gundersen tror ikke at konkurransen avgjøres der. «Men kanskje faller noen av etter noen runder. Det kan bli en del slitasje og en del utskillelse på de siste rundene.»

Det er meldt regn og vind på lørdag, og Iden tror det kan gi utslag. «For oss er ikke regn noe problem», humrer han, som i likhet med Blummenfelt og Stornes er fra Bergen. Blummenfelt tilføyer: «Hvis det regner kan det koste mer å ligge i feltet, og det samme kan skje som i Yokohama i fjor. Da var vi mange i feltet i begynnelsen, men over halvparten falt av før syklingen var ferdig.» Blummenfelt ble nummer tre i Yokohama-WTS i fjor.

For første gang nevnes Iden som en outsider til å vinne et WTS løp i internasjonal presse. Det påvirker ikke nervene til bergenseren. «Det føles greit», sier han og tilføyer at Blummenfelt nok er den sterkeste konkurrenten. «Treningen har gått veldig bra for oss, og de som spisset formen til de første løpene i sesongen har ikke nødvendigvis like god form nå». Han sikter spesielt til Henri Schoeman fra Sør Afrika, som vant det første WTS-løpet denne sesongen, samt Commonwealth Games tidlig i april.

Gundersen, som har slitt litt med forkjølelse, har kommet seg og fått trent godt de siste dagene. Han sliter litt med allergier på øya, men er ellers i god form. 23-åringen fra Jessheim er kjent som en sterk svømmer. Han håper å komme først opp av vannet, og mener den nye konkurransedrakta fra Trimtex kan gi han overtaket på de andre gode svømmerne. Richard Varga (Slovakia), Schoeman, franskmennene og Ben Kanute (USA) er de han anser som de største konkurrentene til den bragden.

Blummenfelt har også vært litt forkjølet men er nå frisk. Han har lenge sett for seg dette løpet som potensielt det første verdensserieløpet han vinner. Nå er tanken å avgjøre løpet i nedoverbakken på nest siste runde av de fire rundene på løpingen. De 2.5 km-lange rundene på løp i sentrum av Hamilton har en kort oppoverbakke etterfulgt av en nedoverbakke avslutningsvis. «Dersom det ikke er motvind vel å merke. Det er bare tull å rykke i motvind», legger han til.

Casper Stornes er den yngste i feltet i Bermuda. Han har vist god form i år, og ble nummer tre på World-Cup løpet i Portugal i slutten av mars. Om formen og målet forteller han: «Jeg har fortsatt den gode formen og håper å bli blant de 10 beste her i Bermuda. Jeg er ganske klar for løpet og gleder meg. Å være yngst i feltet gjør meg ikke nervøs. Jeg skal kjøre skjorta av dem!» Også Stornes tipper Blummenfelt som den sterkeste konkurrenten. Blummenfelt selv ser på spanske Mario Mola som konkurrent nummer én.
 

Tveiten_Gundersen_Iden_Foto_Norges_Triatlonforbund_640_IMG_3799.jpg
Arild Tveiten med Jørgen Gundersen og Gustav Iden.  Foto: Norges Triatlonforbund
 

Sportsjefen i Norges Triatlonforbund, Arild Tveiten, tror at alle de norske kommer til å gjøre det bra. «Jeg forventer ingen brudd på syklingen, men de svakeste på sykkel kommer nok til å falle av, og mange bein blir mørnet godt i bakken. Jeg mener at våre gutter er best trent i feltet, og kommer til å gjøre det bra her.»

Nordmennene er avslappede og i godt humør, selv om Iden klager på prisene i Bermuda: «En liten boks med Nutella koster 8 dollar». «Og vi brukte 10 dollar på en appelsinjuice,» ler Blummenfelt.

«Vi har god kontroll», avslutter Tveiten, «og vi har gjort en avtale om at den som kommer sist skal spandere middagen etter konkurransen. Dermed har vi sikret at alle gir jernet», humrer han. 

Les om den norske innsatsen under det første løpet i verdensserien i Abu Dahbi der Gustav Iden ble nr. 9.