- Vi skal drive bærekraftig, både i et større samfunnsperspektiv og innad i vår egen langrennsverden, sa langrennskomiteleder Torbjørn Skogstad i sin innledning på langrenns Høstmøte. - I stedet for å tøye grenser må vi hele tiden ha i bakhodet at en smittespredning i forbindelse med våre arrangement kan ha store samfunnsmessige konsekvenser, og i tillegg være totalt ødeleggende for en idrettsutøvers karriere, fortsetter Skogstad. Vi må derfor alltid vurdere ønsket om å samle mange utøvere til gode konkurranser opp mot risiko for å spre smitte. Dette er bakgrunnen for endringene i sesongplanene for 2020/2021.

Skiforbundet langrenn gjennomførte Høstmøte 2020 med over 100 deltagere i et Teams-møte tirsdag kveld 12. oktober. Både langrennskomiteleder Torbjørn Skogstad og langrennssjef Espen Bjervig understreket samfunnsansvaret norsk langrenn har når verden er utsatt for en pandemi.

- Er det fornuftig i et større samfunnsperspektiv å samle flere tusen personer fra alle deler av landet til felles arrangementer med fare for smittespredning, spør langrennssjef Espen Bjervig retorisk. - Personene vi samler kommer fra et hundretalls arbeidsplasser, skoler og lokalsamfunn. Bjervig er tydelig på at dette er en risiko Norges Skiforbund ønsker å minimere og understreker betydningen av å gjennomføre gode, lokale aktiviteter i en sesong som blir annerledes med få nasjonale konkurranser, spesielt for utøvere under senioralder. Langrennssjefen har stor tillit til at dyktige ildsjeler i klubber og kretser vil skape et godt konkurransetilbud for disse gruppene, som vil ivareta både smittevernhensyn og et godt sportslig tilbud.

Samfunnsansvar og smittevernhensyn fører til endret konkurranseprogram:

  • Skandinavisk Cup går som planlagt, forutsatt åpne grenser og muligheter for deltagelse
  • EYOF (junior): Norge deltar ikke (Arrangementet er også utsatt til desember 2021)
  • Nordisk landskamp er utsatt ett år til 2022
  • Det vil bli antallsbegrensninger i nasjonale senior-renn inkl. NM
  • Norgescup for junior utgår
  • NM Junior arrangeres over to helger med kvotebegrensninger (intensjon ca. 400 løpere pr. helg)
  • Hovedlandsrennet utsettes ett år (Tilbys samme arrangør som 2021)

Det arbeides fortløpende med generelle kvotebegrensninger, organisering av NM Junior og enkelte andre detaljer i langrennsadministrasjonen. Så snart beslutninger tas vil terminlister og sesonginformasjoner bli oppdatert. Viktig informasjon blir distribuert via skikretsene.
 

Kilde: Norges Skiforbund