Det begynner etter hvert å bli noen år siden vi hadde et norsk herrelag på toppen av pallen i 10mila. Vi må faktisk helt tilbake til 2012 da Olav Lundanes avgjorde den helnorske duellen mot Hans Gunnar Omdal og Kristiansand OK til Østfold-klubbens fordel.

Siden den tid har det vært både 2.- og 3. plass til Halden SK, samt at en i fjor «ramlet ut» av tetkampen da Olav Lundanes slo skulderen ut av ledd på nest siste etappe.

Dermed ble det ikke noe 10mila på ankermann Magne Dæhli i Falun i fjor. Han er imidlertid klar i år.

- Klubben har sine generelle mål - som alltid gjelder. Det er å være med i toppen, sier Magne Dæhli.

- Men jeg er litt usikker på hva vi kan forvente i år. Om en ser på mannskapene til de andre lagene, blir det tøft for oss å komme på pallen.

- Vi skal ha mye klaff for å slå IFK Göteborg, OK Linné, Kalevan Rasti og Södertälje Nykvarn Orientering.  

Da har ankermannen hos Halden plasser favorittstempelet hos de utenlandske lagene, og ikke hos IL Tyrving – som har fått noen voksne forsterkninger – i form av verdenscupvinner sammenlagt fra i fjor, sveitsiske Matthias Kyburz og hans bror Andreas.

Sannsynligvis med rette.  

- Vi sliter med mange forfall før helga. Selvfølgelig skal vi gjøre så godt vi kan, men nå begynner vi etter hvert å komme ned på 4. – 5. reserven, sier lagleder for IL Tyrving, Are Kristiansen.

Helt konkret er det snakk om skadeforfall fra Bjørn Ekeberg, Andreas Kyburz, Vegard Brun Saga og Espen Jacobsen. I tillegg til at de to tidligere landslagsløperne for henholdsvis Sverige og Norge, Martin Johanson og Audun Weltzien, heller ikke er tilgjengelig.   

- Vi er ikke noen pallkandidat lenger. Men – som gutta selv sier – vi skal vise verden hva Tyrving-reservene er gode for.

I fjor var det Södertälje Nykvarn Orientering som var aller best under 10mila i Falun, når sprintverdensmesteren fra 2015, Jonas Leandersson, spurtet ned norske Eskil Kinneberg – som løper for IFK Göteborg.

Kinneberg og blå-hvitt jakter revansje på hjemmebane i Göteborg i år.

- Målet er å vinne. Det er ikke noen tvil om det, sier Kinneberg som fikk gleden av å avgjøre 10mila i 2015.

10herrer_spurt.jpg

Om det blir ny mulighet for Kinneberg på sisteetappe i år, eller om den svenske landslagsmannen Fredrik Bakkman får sisteetappeansvaret er et luksusproblem for lagledelsen hos klubben som jakter ny 10mila-suksess etter 1.- og 2. plass de to siste sesongene.

Og de blir slagkraftige, og kanskje med hele fire norske løpere – Vetle Ruud Bråten, Andreas Sølberg og Morten Jarvis Westergård, i tillegg til Kinneberg – på laget.

Ellers kan det bli ny suksess til fjorårsvinnerne; Södertälje Nykvarn - som har mellomste bror Lundanes – med Ivar til fornavn – på sitt lag, men om en skal se til rene norske lag har Frol IL, Lillomarka OL, Fredrikstad SK, Kristiansand OK, Fossum IF og NTNUI alle muligheter til å vise seg frem i løpet av stafetten som strekker seg fra lørdag kveld til søndag morgen.

Kilde tekst over: Norsk orientering

 

Kondisreportasje fra 2016

Ungdomsstafetten
Ungdomstafetten går lørdag formiddag og består av 4 etapper med minst to jenter på laget. Her ble Nydalen beste norske lag i 2016 med 3. plass og stiller et like sterkt lag i år,  så kanskje blir det gjentagelse av seieren fra 2015? Nydalen stiller med hele 7 lag og er dermed også største klubb i denne klassen. Andre sterke norske lag i denne klassen er: Asker, Fossum, Halden og Konnerud og Fredrikstd.  Reportasje fra 2016

10ungnydalen.jpg

Damestafetten
Etter ungdommene er det damene som skal til skogs, de løper 5 etapper. I fjor ble det dansk seier til Pan-Århus etter et spurtoppgjør på den siste etappen, hvor Maja Alm kom de nødvendige meterene foran Nydalens Anne Margrethe Hausken Nordberg i mål. Av norske lag kan vi regne med å finne Nydalen, Halden, Fredrikstad, Bækkelaget og NTNUI i toppen. Nydalen stiller forøvrig med hele 8 damelag, hvorav et er etveteranlag med snittalder på 59 år.  Reportasje fra 2016

10damNydalen.jpg

10 mila