Helgen 1.-2. august arrangeres Vestfold Historic Ultra Trail - VHUT - for første gang. Dette er et self support terrengultraløp som går gjennom noe av det beste terrenget i nordre Vestfold, med løyper på 48, 80 og 140 kilometer.

Løpet arrangeres for første gang i år, og underveis går løypene gjennom 2 fylker og 5 kommuner. Den lengste løypa på 140 kilometer går over 3 av kommunetoppene i Vestfold (2020), herunder/i tillegg til kommunetoppene for ikke mindre enn 6 tidligere kommuner. Dette inkluderer også høyeste punktet i gamle Vestfold fylke, Vestfjellet.

Slettefjell (1081x608).jpgI klarvær er utsikten fra mange av toppene fantastisk, her fra Slettefjellet. (Foto: Arne Nåtedal)

Underveis passerer løypa mange steder med lokalhistorisk betydning og som navnet tilsier vil det i løypebeskrivelsen komme info om mange av disse stedene.

Mål for alle distanser er en ikke ukjent matstasjon for ultraløpet SMVE (Soria Moria til Verdens Ende), dvs hjemme hos løpsleder på Hengrud mellom Revetal og Horten.

Distanse Stigning Starttid Startsted Maxtid Dropbager
140 km 5000 hm 01.aug 09:00 Hengrød 33 t 2
80 km 2700 hm 01.aug 23:00 Eidsfoss 19 t 1
48 km 1250 hm 02.aug 07:00 Damtjernvn. 11 t 0

Løypekartene (gpx-filer på løpets hjemmeside) ser du på TraceDeTrail:
140km
80km
48km

Løype-140km.jpgLangløypa på 140 kilometer byr på 140 km og 5000 høydemeter. (llustrasjon fra løypekartet på TraceDeTrail)

Løpet er også godkjent som kvalifiseringsløp til UTMB, med hhv 5, 3 og 2 poeng. Deltakerne må ha med alt av proviant/utstyr, men det blir 2 dropbag-stasjoner for 140km (Eidsfoss, Damtjernveien) og 1 for 80km (Damtjernveien).

- Til tross for mange arrangementer første helgen i august håper veg mange lar seg friste av et skikkelig ultra trail i Vestfold, sier løpsleder Arne Nåtedal til kondis.no.

Arne (768x1203).jpg- Ideen til løpet er faktisk snart 5 år gammel, da jeg deltok i Hof Toppers Ultra 75km - som dessverre  ble lagt ned i 2019. Det var et flott løp med hyggelige funksjonærer og upåklagelig service, men problemet var alle asfaltstrekkene innimellom, ikke bra for skranglete knær. Det måtte da la seg gjøre å lage et hardcore ultra trail i denne delen av Vestfold? Vi har jo så mye fin natur og så mange fine åser, forteller Arne.

- Mange steder i distriktet var jeg godt kjent allerede, og selvskrevne topper i et slikt løp var Ryksåsen, Hvittingen, Montebello, Skibergfjell og Snippane.

Snippane (720x1022).jpg
Ingen svimlende høyde, men mange topper tilsammen gir Mont Blanc høyde og litt til. Her på Snippane passerer alle løypene, og deltagerne i kortløypa får 230 høydemeter opp hit på de første 2,7 km. (Foto: Arne Nåtedal)

Tyriåsen (1280x720).jpg
Tyriåsen. (Foto: Arne Nåtedal)

- I årene som fulgte har det blitt mange  «rekketurer» (rekognosering, red anm) på aktuelle strekninger. Konsept og rettesnor har hele tida vært akkurat det jeg liker aller best med løpinga selv: Gode naturopplevelser, topper med fin utsikt, mest mulig (teknisk) sti og minst mulig asfalt, sier det terrengglade vestfoldingen, og legger til:

- I planleggingen har det også vært viktig å tilby romslig maksimaltid. Selv om deler av løypa går i lett terreng, er det mange nok høydemetre og kilometer på teknisk sti til at det ikke kan kalles ei rask løype.

Arne Nåtedal - som gleder meg til å vise deltakerne den flotte Vestfoldnaturen - understreker at det i arrangementet blir lagt inn korona-tiltak i tråd med gjeldende retningslinjer fra myndighetene.

Løpets hjemmeside
VHUT på facebook

PÅMELDING
 

VHUT gjennomløping 23.-24. mai

23.- 24. mail ble det et "hull" i kalenderen i og med utsettelsen av SMVE (Soria Moria til Verdens Ende). Da arrangerer VHUT en uformell gjennomløping av løypa. Samarbeidspartner Racetracker setter opp live tracking slik at folk kan følge med og henge seg på / stå av der det måtte passe underveis.
Maks 50 personer, 100% selfsupport, antatt tid for hele løypa 28-30 timer.


Eidsfoss (1081x608).jpg
Eidsfoss - en perle langs riksvei 35 - passeres av løperne i den lengste løypa etter ca 60 km... oppvarmingen er ferdig. (Foto: Arne Nåtedal)

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957