- Dette er fantastisk deilig, og det betyr mye for oss som lag, sa en jublende glad Olav Lundanes etter at han hadde løpt Norge inn til EM-gull i stafett i Ticino i Sveits i dag.

- Det er utrolig kult at vi nå har vunnet stafetten i 3 internasjonale mesterskap på rad, smilte Lundanes i det sol ble til regn på arenaen i Sveits.

Men det prellet av på Lundanes – på samme måte som alle angrep fra de to Hubmann-brødrene – Daniel og Martin – for henholdsvis Sveits 1 og Sveits 2 under den siste etappe på dagens stafett.

Da Lundanes – etter solid «serv» fra Eskil Kinneberg og Magne Dæhli på de to innledende etappene – rykket inn mot arena og økte forspranget til halvminuttet ned til Daniel Hubmann i Sveits 1, handlet det bare om å finne de siste postene før den norske trioen kunne juble for 3. gull på rad internasjonalt.

Etter sølv – bak Martin Hubmann og Sveits 2 – under EM-stafetten for 2 år tilbake er Norge ubeseiret i to VM og dagens EM-stafett.

- Det tror jeg ikke noen har gjort tidligere, smilte Lundanes som med dagens innsats på ankeretappen viste at han også er å regne med i kjapt kontinentalt terreng på sveitsernes hjemmebane.

Til slutt ble det halvminuttet ned til Sveits 1. Frankrike løp inn til bronse, men var distansert med nesten fire minutter av den norske trioen.

- Dette gir oss en stor «boost» med selvtillit før langdistansen i morgen. Etter mellomdistansen – hvor det ble dobbelt sveitsisk – føltes det litt håpløst. Men nå skal vi utfordre sveitserne skikkelig i morgen.

Da får de tre gutta på førstelaget også «selskap» av Gaute Hallan Steiwer – som i dag løp andreetappe for Norge 2 – sammen med Thomas Natvig Årstad (første) og Paul Sirum (siste). Denne trioen leverte også solid, og kunne løpe i mål som nummer 9. Men det er bare ett lag per nasjon som regnes i EM.

I dameklassen var det dobbelt sveitsisk i mål, men bare førstelaget regnes, og de vant dermed gull foran Sverige og Danmark.

Norge måtte ta til takke med 4. plass:

- Det er klart at det er litt surt. Og jeg føler på en måte at den lille bommen min mot slutten av andreetappe ble veldig avgjørende. Selv om det ikke var noen veldig stor bom, mistet vi da kontakten med fronten av feltet. Da ble det vanskelig for Andrine (Benjaminsen) på sisteetappe. Men alle løper bra, og i dag holder det dessverre ikke til mer enn fjerdeplass, sa Silje Ekroll Jahren.

Jenta som løp andreetappe hadde da akkurat sett at ankerkvinnen fra torsdagens sprintstafett, da det ble bronse, måtte gi tapt mot Sverige og Danmark i kampen om sølvet i dag.

Da endte det altså med fjerdeplass for trioen Sigrid Alexandersen, Silje Ekroll Jahren og Andrine Benjaminsen i stafetten som ble vunnet av Sveits.

Faktisk var Sveits 2 andre laget i mål, men det er bare ett lag per nasjon som regnes i de offisielle resultatlistene under EM.

Dermed ble det også av mer akademisk interesse at den norske andreoppstillingen – med Ingjerd Myhre, Kine Hallan Steiwer og Marie Olaussen – løp i mål som 15. lag.

I morgen avsluttes EM i Ticino i Sveits med langdistanse i deler av samme terrenget som ble benyttet under dagens stafetter.

Kilde og bilde: Norsk orientering

Resultater

Herrer:

1-Norge 1 (Kinneberg, Dæhli, Lundanes)                            1:55:40 (1)+00:00
2-Sveits 1                                                                                          1:56:10 (2)+00:30
3-Frankrike 1                                                                                   1:58:47 (3)+03:07
4-Tsjekkia 1                                                                                      1:59:34 (4)+03:54
5-Storbritannia 1                                                                            2:00:07 (5)+04:27
6-Russland 1                                                                                    2:00:59 (6)+05:19
---------------------------------------------------------------------------
9-Norge 2 (Årstad, Steiwer, Sirum)                                        2:01:23 (9)+05:43

Damer:

1-Sveits 1                                                                                          1:45:56 (1)+00:00
2-Sverige 1                                                                                       1:48:07 (2)+02:11
3-Danmark 1                                                                                    1:48:09 (3)+02:13
4-Norge 1 (Alexandersen, Jahren, Benjaminsen)                            1:48:18 (4)+02:22
5-Russland 1                                                                                    1:48:26 (5)+02:30
6-Finland 1                                                                                        1:48:31 (6)+02:35

---------------------------------------------------------------------

(15-Norge 2 (Myhre, Steiwer, Olaussen)                             1:57:59 (15)+12:03)