Nydalens SK vant dagens damestafett under NM foran Halden SK.

- Halden SK var kanskje favoritter på forhånd. Men da jeg forberedte meg mentalt i går kveld, løp jeg for NM-gull oppe i mitt hode, sa Anne Margrethe Hausken Nordberg som i dag kunne utføre nettopp dette i praksis.

Etter gode etapper av Siri Ulvestad og Anine Ahlsand, ble veteranen sendt ut i teten på sisteetappe – med drøye minuttet ned til Halden SK og den finske landslagsløperen Anni-Majia Fincke.

Nordberg økte dette til halvannet minutt, og hadde dermed tid til å defilere over mål med lagvenninnene.

- Jeg har tatt to gull og en bronse under denne NM-uka, men det er dette gullet jeg setter mest pris på, sa Nydalens SKs ankerkvinne.

- For oss som klubb er dette stort. Det er det største en kan vinne på hjemmebane, supplerte lagleder Jon Iver Bakken som kunne glede seg over Nydalens SKs første NM-gull i stafett i dameklassen siden 2005.

Glad var også Siri Ulvestad og Anine Ahlsand – som «servet» til best mulig utgangspunkt for Nordberg på sisteetappe.

- NM -stafetten ble målet mitt denne helgen da jeg skjønte at formen ikke var helt topp, smilte førsteetappeløper Ulvestad som i dag fikk sitt første NM-gull i seniorklassen.

- For meg topper dette en fantastisk uke. Formen er god, samtidig som jeg har fått o-teknikken til å stemme, smilte Ahlsand som etter to individuelle gull i juniorklassen i dag kompletterte det med gull i seniorstafetten.

Halden SK med Ida Marie Næss Bjørgul, Mari Fasting og Anni-Maija Fincke tok sølvet halvennet minutt bak gullvinnerne. Bækkelagets SK – med Nikoline Ekeberg Schjerve, Lene Godager Kaas og Tone Wigemyr vant bronse.

Halden med revansje i herreklassen

I fjor var arenaen under NM-stafett på Frolfjellet i år var det Klungsetmarka på Fauske, men i herreklassen var det de samme aktørene – eller lagene – i hovedrollene.

Frol IL – som vant med noen små sekunder i fjor – og sølvvinner fra 2015 – Halden SK.

- Vi har samme lag og planen er den samme. Men Halden har to verdensmestre på laget. Dermed blir det tøft, sa en nøktern Ulf Forseth Indgaard etter å ha tatt fjorårsvinner Frol IL til ledelse på førsteetappe.

Og de to verdensmesterne – Magne Dæhli og Olav Lundanes for anledningen i Halden SKs klubbdrakt – kunne igjen løpe inn til nytt stafettgull.

NmstafettHalden.jpg
Foto: Ivar Haugen, Norsk orientering

For to uker siden var det under VM – for Norge – nå var det i NM – for Halden SK.

- Jeg følte meg ganske trygg da jeg fikk et snaut halvminutt ledelse ut på sisteetappe, og når jeg også har min beste dag fysisk her under NM-uka, er det bare moro, smilte Olav Lundanes som på sisteetappe økte fra halvminuttet til 2 minutter ned til sølvvinner Frol.

Dermed kunne de tre gullvinnerne for Halden SK – Thoma Natvig Årstad, Magne Dæhli og Olav Lundanes - defilere over mål til seier.

- Jeg er veldig fornøyd med NM – uka, smilte Lundanes.

Han fikk med seg to gull og en sølvmedalje totalt fra NM-dagene i Bodø.

Og i dag var det Halden SKs første NM-gull i stafett siden 2011. Det var gjennombruddet til Magne Dæhli. I dag var det første NM-gull for Thomas Natvig Årstad.

- I Halden-drakta kan en kanskje si at dette var et gjennombrudd for meg, sa han til denne sammenlikningen.

Dæhli dro en annen sammenlikning like etter målgang.

- Statistisk måtte det bli seier på stafetten i dag etter to 6.plasser individuelt – akkurat som på VM, smilte karen som hadde byttet rolle med Lundanes siden VM-stafetten.

Da avsluttet Dæhli, men nå var det Lundanes som kunne sette prikken over i’en – eller under utropstegnet om en vil.

- NM-gull i stafett betyr mye for klubben, selv om 10mila og Jukola er større, smilte Dæhli fornøyd.

- Dere skal få låne gullet et år, kommenterte Frol ILs lagleder, Fritjof Sandstad da han gratulerte vinnerlaget med seieren.

For det var bare å konstatere at Frol-trioen, Ulf Forseth Indgaard, Yngve Skogstad og Jo Forseth Indgaard – som vant gullet i fjor – i dag var ett nummer for små, og måtte ta til takke med sølv.

Raumar OL – med Anders Haga, Vetle Ruud Bråten og Eskil Kinneberg, gjentok bedriften fra 2013, og løp inn til bronse etter at Kinneberg avgjorde et durabelig spurtoppgjør mot gårsdagens Kongepokalvinner, Carl Godager Kaas, i sin og Raumar OLs favør.

Kilde: Norsk orientering

NM orientering

Resultater

D17:
1) Nydalens SK 1, 1.55.58,
2) Halden SK 1, 1.57.27,
3) Bækkelagets SK 1, 2.04.47,
4) Halden SK 2, 2.05.23,
5) NTNUI 1, 2.07.01,
6) Kongsberg OL 1, 2.08.13.

H17:
1) Halden SK 1, 2.04.45,
2) Frol IL 1, 2.06.55,
3) Raumar Orientering 1, 2.09.40,
4) Bækkelagets SK 1, 2.09.48,
5) Fredrikstad SK 1, 2.09.49,
6) Frol IL 2, 2.09.59.