- Dette var den beste tilbakemeldingen jeg kunne få et år før VM, sier Olav Lundanes etter å h a gått helt til topps under dagens mellomdistanse på prøve-VM i Latvia.

- Jeg er veldig fornøyd med dagens løp, fortsetter verdensmesteren på langdistanse – som i dag altså viste at han kan være best også på den kortere skogsdistansen:

- Taktikken min i dag var ganske klar; jeg skulle vær bestemt – både i løpingen og orienteringen, og jeg hadde lovet meg selv at jeg skulle fullføre helt inn i postene uten å nøle.

- Da er det veldig moro å lykkes.

Når Lundanes løper bestemt og uten feil er det få – om noen – som henger med, og i dag var det til slutt 40-tallet sekunder ned til Matthias Kyburz på 2. plass. Svenske Gustav Bergman på 3. plass var drøye minuttet bak.

- Det er en veldig god bekreftelse foran VM i samme terrengtype neste år, sier en fornøyd nordmann, og fortsetter:

- Men samtidig er det nå jobben frem mot VM i 2018 virkelig begynner. Uansett er det bra å ha et forsprang på de andre, men jeg er sikker på at det må løpe fortere for å vinne VM neste år enn det jeg gjorde i dag.

I dag var det i hvert fall ingen som kunne holde jevne steg med Lundanes – som dermed også løper seg oppover i verdenscupsammendraget:

- Det var viktig å vinne i dag med tanke på verdenscupsammendraget, men samtidig tok både Martin Regborn og Matthias Kyburz også mange poeng.

Lundanes refererer da til andre- og tredjemann i verdenscupsammendraget.

Et sammendrag som Lundanes kan jobbe seg videre oppover med nytt godt løp under sprinten på søndag:

- Målet er å få med en god del verdenscuppoeng også derfra. Formen min er bra om dagen – bedre enn den var under sprinten i Finland i vår – så får jeg håpe at jeg også treffer litt bedre med veivalgene enn jeg gjorde da.

Før den tid handler det imidlertid om stafett for Lundanes og det norske laget – som vant VM-gull for en måned tilbake – i morgen.

- Vi går for en nye seier i morgen. Men det er mange bra lag på startstreken.

Under de siste VM-stafettene har den norske trioen på herresiden vært utilnærmelig i skogstafetter, og Lundanes la samtidig også lista i for hele det norske laget:

- Det er klart at vi er veldig fornøyd med at vi får med oss en verdenscupseier, sier landslagstrener Birgitte Huseby og fortsetter:

- Olav (Lundanes) er veldig flink til å gjennomføre den planen han har lagt, og det er moro at han får revansjert mellomdistansen på VM.

- Når det gjelder de andre løperne har Emma Johansson et bra løp på gang – hvor hun gjør mye bra. Men hun får dessverre en bom på slutten.

Med dårlig sikt i krevende terreng er det vanskelig å gå feilfritt:

- I tett vegetasjon inn mot postene er det lett å bli litt usikker. Det er viktig å gjennomføre hele veien med selvtillit, sier landslagstreneren.

Etter seieren i dag er nok Lundanes en av dem med høyest selvtillit foran VM i sammen terrengtype ett år frem i tid.

For nevnte Johansson endte det med 19. plass. Hun var med det nest best av de norske dameløperne. Marianne Andersen var beste norske med sin 11. plass i konkurransen som ble vunnet av russiske Natalia Gemperle foran Sabine Hauswirth og Marika Teini.

I herreklassen var Eskil Kinneberg nest best av de norske løperne med 15. plass. Gaute Hallan Steiwer og Øystein Kvaal Østerbø ble henholdsvis nummer 20 og 21.

Kilde: Norsk orientering