- Jeg synes jeg kom bra i gang, men hadde en unødvendig bom midtveis. Etter dette gikk det bra igjen. Mot slutten gikk det tungt fysisk, men er greit fornøyd med løpet, sa Olav Lundanes etter å ha løpt inn til seier på dagens VM-testløp over langdistanse i det svært VM-relevante terrenget på Guttersrød ved Halden.

- På rett vei til VM-formen, konstaterer Lundanes etter dagens seier.

Det var bare landslagskollega Magne Dæhli som hadde noenlunde samme fart som Lundanes – og klubbkameraten i Halden SK var i mål bare snaue halvminuttet bak Lundanes.

- Det var et stabilt løp fysisk og teknisk. Underveis er jeg usikker på et par veivalg. Jeg manglet det siste trøkket både fysisk og mentalt, sa karen fra Løten etter dagens andreplass og fortsatte:

- Jeg har bra kontroll på VM-formen.

VM-formen begynner også å nærme seg for veteranen Marianne Andersen, som i dag var best av de norske damene:
– Selvfølgelig er jeg kjempefornøyd med å være best av de norske jentene, men jeg hadde ingen god følelse i starten. Det gjelder å ikke gi opp på en langdistanse, og jeg er greit nok fornøyd med mye av gjennomføringen. Forhåpentligvis sikret jeg meg VM-plass i dag, sa hun etter løpet.

- Jeg har en del å gå på formmessig mot VM, la hun til.

Stolt lettet og takknemlig
Etter å ha slitt med tretthetsbrudd i foten siden i vår, og først begynt å løpe fort i skogen med kart i hånden i slutten av juni har garantert også Andrine Benjaminsen en del å gå på. Men i dag slo hun til i sitt første løp for sesongen med nest beste tid av de norske løperne: 

– Jeg ble overrasket selv i dag, og er veldig lettet over den prestasjonen jeg gjør, sa hun og fortsatte:
- Sesongdebuten ble brutal, akkurat så brutal som jeg fryktet ettersom jeg doblet belastningen som jeg tidligere har hatt.
- Forberedelsene har gått i vannløping, sykkel og styrke. Det har blitt 10 løpeøkter som har vært helt avgjørende for å få til dette i dag.
- Nå er jeg stolt, lettet og takknemlig, sier Benjaminsen.

Etter en større bom på 2. post ble Anne Margrethe Hausken Nordberg 3. best av de norske damene i dag, snaue halvminuttet bak Benjaminsen. Men det var to finske jenter som var kjappest gjennom dameløypen, Venja Harju foran Marika Teini:

– Jeg er litt overrasket over at jeg slo alle nordmennene i dag ettersom jeg har hatt litt problemer underveis i løpet, sa Teini.

Jon Aukrust Osmoen var 3. best i herreklassen, med over 3 minutter opp til Olav Lundanes på toppen av resultatlisten. På søndag arrangeres VM-testløp på mellomdistanse i det samme terrenget. Det norske VM-laget blir tatt ut tirsdag 9. juli. Kamilla Olaussen er forhåndsuttatt til det norske laget på langdistansen.

KIlde: Norsk orientering

Resultater

Herrer senior:

1 (47) Lundanes, Olav Halden SK 01:28:27
2 (49) Dæhli, Magne Halden SK 01:28:56 +00:29
3 (48) Aukrust Osmoen, Jon Nydalens SK 01:32:09 +03:42
4 (46) Nørbech, Torgeir Tyrving IL 01:32:31 +04:04
5 (45) Heimdal, Audun NTNUI 01:33:34 +05:07 
6 (43) Steiwer, Gaute Hallan Fredrikstad SK 01:34:16 +05:49

Damer senior:

1             (226)     Andersen, Marianne      Fredrikstad SK   01:20:35              
2             (229)     Benjaminsen, Andrine  Lillomarka OL    01:23:10              
3             (225)     Nordberg, A M Hausken Nydalens SK      01:23:38              
4             (222)     Eide, Ingeborg                  Byåsen IL             01:26:19              
5             (224)     Steiwer, Kine Hallan        Halden SK           01:28:24              
6             (228)     Olaussen, Marie               Fredrikstad SK   01:29:02