Norgescupseieren for kvinner hadde Hildegunn Gjertrud Hovdenak sikret seg i kvinneklassen allerede før det siste rittet.

Vedvarende regn hele den siste uka, samt natta i forveien og underveis på rittdagen, gjorde årets Stomperudritt i Sørum til en kraftprøve og et gjørmebad av de sjeldne. Et betydelig mannefall, og vinnertidene på 65-kilometeren (3.04,57 for menn og 3.38,26 for kvinner) sier sitt om de vanskelige forholdene i ei løype som i utgangspunktet var tung og krevende før værgudene slo seg vrange.

Med seier i tre av de fire første rittene, hadde Ole Hem fra Romeriksåsen SK sammenlagttriumfen så å si i lomma før finalen. Der gikk han for en ny førsteplass, men fikk det tungt på slutten.
 

Sjanseløs mot Emil

– Det var ikke snakk om å safe, så jeg kjørte for en ny førsteplass. Men Emil tråkket rett og slett fra meg i en knallhard motbakke da det gjensto 10-15 kilometer. Jeg var sjanseløs på å henge med, og måtte bare konsentrere meg om å finne min egen fart for å trygge 2. plassen. Jeg unner ham denne seieren. Vi har hatt mange fighter i år og jeg har tatt de fleste. Nå fortjente han å vinne, sa 25-åringen fra Gjerdrum om sin overmann Emil Hasund Eid fra Kloppa Off Road Klubb på Harestua, som tidligere i år tok bronse i terreng-NM rundbane.

– Ja, det smakte godt med en seier, min første i år. Det fungerte bra i dag. Jeg syklet jevnt, og det føltes deilig da jeg klarte å riste av meg Ole uten å sette inn noe rykk, sa den 22-årige hadelendingen, som knuste rivalen i sluttfasen og passerte målstreken med nesten fire minutters seiersmargin.

 

Totning gikk til angrep

Den eneste som hadde mulighet til å innhente Hem i sammendraget var Vidar Mehl fra Raufoss & Gjøvik SK. Men etter å ha blitt treer i finalen forble han på 2. plassen.

– Jeg visste jo at en eventuell sammenlagtseier bare var teori. Men mye kunne skje i et ritt som dette under så vanskelige forhold, så jeg kjørte det jeg hadde. Jeg er imidlertid veldig godt fornøyd både med både denne prestasjonen og sesongen som sådan, fastslo totningen, og smilte i skjegget som knapt syntes i det møkkete ansiktet.

Meget fornøyd var selvsagt også sammenlagtvinner Hem, som satte kronen på verket i sin hittil beste sesong.

– Det har vært en rå sesong for min del, konstaterte romerikingen, før han hastet hjem for å forberede en tur til Sveits neste morgen sammen med lagkameraten Fredrik Haraldseth fra Bærum OCK, som på sin side måtte bryte lørdag men som likevel berget 3. plassen sammenlagt. Der venter det dem et seks-dagers spektakulært etapperitt i Alpene.

 

Sterk sesongavslutning

Med tre 2. plasser og en seier hadde Hildegunn Gjertrud Hovdenak fra Nesset CK vunnet sammenlagt foran det siste rittet. Likevel kjørte hun for en ny førsteplass.

– Jeg ville vinne igjen, for jeg synes det er kulere med enkeltdistanser, sa romsdalingen, som var syk i hele fjor og kom heller dårlig i gang i årets sesong.

– Men ettersesongen har vært bra, fastslo vinneren, og rettet fokus mot norgescupfinalen på landevei på Hamar dagen etter.

I mål var hun 40 sekunder foran Sunniva Dring fra Sagene, som dermed klatret opp på 3. plass sammenlagt. Nest best ble Rakel Birkeli fra Hammerfest, som ble treer i siste ritt.

Best i selve Stomperudrittet (40 km) ble Jørn Henrik Thoresen, Blaker på herresiden og Monica Nyheim, Nitelva blant kvinnene.

 

Resultater topp 3 herrer

Plass Fornavn Etternavn Klubb Tid
1 Emil Hasund Eid Kloppa Off Road Klubb 3:04:57
2 Ole Hem Romeriksåsen SK / SWIX Hard Rocx 3:08:45
3 Vidar Mehl Raufoss & Gjøvik SK / SWIX Hard Rocx 3:09:34

 

Resultater topp 3 kvinner

Plass Fornavn Etternavn Klubb Tid
1 Hildegunn Gjertrud Hovdenak Nesset CK 3:38:26
2 Sunniva Dring Sagene IF Sykkel / Team  Milsluker´n 3:39:06
3 Rakel BIRKELI Hammerfest SK 3:53:02

 

Alle resultater

 

Ncup-2.jpgEmil Hasund Eid tok årets første seier da norgescupen i terrengmaraton ble avsluttet med gjørmebad. Foto: Arrangøren

Ncup-3.jpgSlik feiret Ole Hem sammenlagtseieren i norgescupen, kronen på verket i hans hittil beste sesong. Foto: Arrangøren

Ncup-4.jpgHildegunn Gjertrud Hovdenak (til høyre) vant det siste rittet med 40 sekunders margin til Sunniva Dring. Foto: Arrangøren

Ncup-5.jpgVinneren av det 40 kilometer lange Stomperudrittet ble Jørn Henrik Thoresen, Blaker. Foto: Arrangøren
 

Norgescupen sammenlagt alle resultater