Lokale Anung Viken som vant i fjor hadde mål om å komme under 4 timer på den svært krevende maratondistansen fra Gjevilvatnet til Oppdal. Han er godt kjent i sauens og reinsdyras rike i Trollheimen. Men det var en orienteringsløper bosatt i Oslo som skulle sørge for at løyperekorden ble slått med et kvarter, selv med en del motvind.

- Jeg så ikke så mye av de andre etter hvert og hadde en fin tur i et kjempeflott terreng, sier vinneren Simen Wästlund. Han er opprinnelig svensk, men har bodd for det meste i Norge, og er orienteringsløper for Bækkelagets SK.

- Når du holder på med orientering utover hele våren og sommeren er det kjekt å variere med andre typer løp. Dette er første gang jeg løper i Oppdal, og jeg likte både naturen og løypa godt, sier 25-åringen som kom i mål på 3.48.39.

- Her blir det aldri kjedelig med variasjon opp og ned og ulikt terreng og underlag. Etter hvert tok jeg igjen løpere som startet timen før og halvmaratonløpere, men det gikk greit å passere. Jeg løp stort sett hele veien, sier Wästlund.

Nylig vant han Stranda Fjord Trail Race på 48 kilometer, og har to ganger fullført Blefjells Beste. Slike løp synes han er fin opplevelse som er mer enn konkurranse.

Opplevelse
- Jeg er like mye opptatt av turen og terrenget og teste kroppen, som å konkurrere. For meg er slike løp en opplevelse, selv om det var gøy å vinne også, påpeker 25-åringen med et lurt smil i mål.

David André Aasen kom i mål som nummer to kvarteret etterpå og synes også det var en fin tur på sti, lyng, litt myr, asfalt og grusveier.

- Jeg så ikke noe til vinneren, for han stakk med det samme vi startet, sier Aasen.

Tredjemann i mål Isak Bergset tok seg utslitt i mål med blod på leggen og ble liggende i flere minutter før han klarte å reise seg. Da hadde han lagt bak seg fjorårets vinner Anung Viken.

Veteran best
Mens de unge var best i herreklassen, var det veteranen Anne Nevin, Strindheim i klasse 40-49 år som vant dameklassen med 4.41.37. Hun klarte akkurat å holde Berit Norstad, Tynset bak seg med et minutt, mens Ingeborg Treu Røe, NTNU som tok bronse 8 minutter bak vinneren.

Mange kom inn med både skrubbsår, blod og merker etter den krevende løypa. Samtidig viser påmeldingene at dette er noe som virkelig lokker folk til å stille opp for å yte i flott natur.

- Jeg bestemte meg et par dager før løpet for å stille på 22 kilometer, men det ble meget hardt i de bratteste bakkene, sier Sol Hagen som ikke har trent særlig på slike stigninger. Hun lader mest opp til Berlin Maraton senere i september. Det blir en annen opplevelse enn den meget kupperte løypa i Oppdal.

Vinner av 22-kilometeren ble Øyvind Ytterhus utengen fra Trondheim med 1.57.31, og damevinner ble Ingvild Sangesland på tiden 2.14.33.

Fornøyd arrangør
- Vi er kjempegodt fornøyd med en femdobling siden starten for fem år siden. Med 1025 deltakere begynner vi å nærme oss et maksimum, for det er ikke poenget å ha flest mulig, for deltakerne skal ha det fint underveis, sier løpsleder Margrete Vognild.

Over 232 deltakere meldte seg på maraton, hvor noen ikke møtte og 17 brøt underveis. På halve distansen som er på 22 kilometer var det 511 påmeldt, og var fulltegnet.

- Vi kunne tann inn en del flere på denne distansen om vi hadde plass, men vi får se på logistikken med busser og hvordan det er plass til flere på stiene.

Margrete Vognild er opptatt av at løperne skal ha det kjekt, og venter spent på tilbakemeldingene fra årets løp. Hun ønsker ikke at folk skal oppleve at deltakerne ikke skal få oppleve naturen og opplevelsen og irritere seg bare med å løpe i kø.

Logistikk
I fjor innførte de også 11 kilometer distanse, og her stilte både små og store til dyst. De kom inn til mål i Oppdal sentrum delvis samtidig med både halv- og helmaratonløpere, og det ble litt strevsomt for speaker til tider å følge med på alle.

- Vi ser på logistikken og starttider for hvert år, men vi er avhengig av busser som skal gå frem og tilbake uten at det blir for mange som må vente. Dermed blir det litt tett både i deler av løypa og i mål, sier løpslederen.

Med en femdobling fra det første til den femte utgaven av løpet har dette blitt mer suksess enn Enern håpte på. Mens sykkelrittet i år ble avlyst på grunn av få deltakere, har løpsbølgen slått til for fullt og dratt både vanlige turfolk som vil teste formen og halvprofesjonelle løpere til fjells.

Resultater: https://live.eqtiming.com/48903#result:181644-0-1084401-1-1-

Oppdal-Maraton-startjpg.jpg
Starten går for hovedfeltet på maraton med vinner av dameklassen Anne Nevin til venstre i bildet.

Oppdal-Maraton-Margrethe.jpgOpp fra Skarvatnet stod barn med flagg og heiet på blant annet Margrethe Kallestad Rasmussen smilende på vei opp mot nye topper i løypa.

Oppdal-Maraton-landskap.jpgMaraton starter ved Gjevilvatnet i bakgrunnen og går over Høghøa og videre mot Oppdal i både bratt og slakt landskap.

Oppdal-Maraton-elv.jpgSelv om mye av løypa går på stier og tørt landskap, passerer maraton både elver og litt myrer underveis.

Oppdal-Maraton-David.jpg
Med startnummer 1 kom David André Hansen kontrollert inn til mål som nummer to, mens andre løpere tok seg mer ut.

Oppdal-Maraton-Utslitt.jpg
Isak Bergset ga alt og sikret 3.plass på maraton, og med blod på beina trengte han tid for å hente seg inn igjen.

Oppdal-Maraton-fest.jpg
Med over 1000 løpere blir det sammen med publikum og heiagjenger en stor løpsfest i Oppdal sentrum.

Oppdal-Maraton-Sol.jpg
Sol Hagen meldte seg på et par dager før på 22 kilometer, men innrømmer at hun ikke var trent for de bratte bakkene som sugde krefter.