Marathon var en gang tøft, så var det ultraløp og Ironman. Nå gjenstår de store utfordringene i det våte element. Det som på ny norsk heter "Open water swimming». Sporten har fått stor vekst her i Norge og årets Horten-Moss svømming samler 70 utøvere fra 5 nasjoner. Det er femte gang det svømmes I så store felt over fjorden.

Starten går i Fyllinga båthavn lørdag 07 juli kl 0715. Svømmeruta går mot sydspissen av Jeløya for deretter sikting mot Reiersodden. Målgang vil være på Sjøbadet, Moss Horten-Moss er en klassisk distanse i norsk «open water»- mytologi. Det er riktignok ikke like langt som å krysse den engelske kanal (30km), men svømmingen er en fjordkrysning på 10 km. Svømmingen foregår for det meste i åpen Oslofjord inntil man kommer til Jeløya på Mossesiden. Dette er en klassiker som ble svømt allerede i 1958, da Einar Halle, John Aslaksen, Øyvind Berg, Sverre Bakke og Jan Gustav Stenshagen fullførte med Jan Gustav først i mål. Tiden var 3 timer og 23 minutter. Dette var sterke tider den gang og ikke minst uten våtdrakt.

I 2016 svømte en av Norges beste openwater svømmer Knut Ivan Rasmussen på tiden 2.03. Denne tiden er det mulig å slå dersom vind og vær spiller på lag. Det er 15 tøffe kvinner og 55 menn som er påmeldt årets dyst, og det er fortsatt mulighet for noen flere etternølere. Deltagerene vil svømme med en GPS tracker som gjør at man kan følge svømmekonkurransen «live». Det vil være følgebåter og kajakker som er tett på svømmerene. Slike utfordringer kommer mer og mer og folk ønsker å gjøre noe som naboen ikke har gjort før dem. Horten- Moss er klassiker mener Tom Remman, arrangør av flere swimrun og openwater konkurranser. Han tror slike utfodringer vil appelere til stadig flere fremover. Våtdraktsmarkedet er I sterk vekst og ikke minst så er naturopplevelsen glimrende mener Remman.

Følg konkurransen live her:

https://map.racetracker.no/?race=horten-moss_2018