Det har vært avviklet 7 renn i rulleskikarusellen siden begynnelsen av september, og avslutningen var preget av dårlig vær og mørke.

Løypa var 4 runder á 3,7 km på Sandrip, altså 14,8 km totalt. Som vanlig stod både skøyting og klassisk på programmet mmed fellesstart klokken 18.00.

Fra starten av rennet, både skøyting og klassisk. (Foto: Sverre Larsen)

Sverre Larsen har tatt en prat med vinneren av rennet som gikk klassisk, og fire øvrige deltakere samt arrangøren:

Vinner Gjermund Steinsland (30)

Gjermund Steinsland, vinner av rennet som gikk klassisk. (Foto: Sverre Larsen)

- Forholdene var tøffe her i dag. Det var 5 plussgrader regn, og så var det motvind i hele løypa. Jeg gikk for å vinne alle sju rulleskirennene i høst, og det er jeg fornøyd med, sier en energisk og strålende fornøyd Gjermund.

Det er god bredde i rulleskirennene, men det er plass til flere. Det gjelder både på høyere nivå og på mosjonsnivå. Det er deltakere i flere aldergrupper med ulike forutsetninger som er ok. De som deltar på rulleskirennene er eliten for bedriftene i sør.

- Jeg forventer at mange stiller på skirennene i vinter - om det blir snø. Vinterkarusellen er kjær og ønsket blant flere. Jeg skal snart være med på forumsamling på Beitostølen, og da skal vi heie fram Mathias Holbæk. Han ble jo juniorverdensmester på 20 km klassisk i begynnelsen av 2023.

Forumsamlingen er et skiforum og en ryktebørs. Vi er opptatt både av prestasjonene til Klæbo og skihistorie, og så får litt informasjon fra forskjellig hold. Langrenn spesielt og idrett generelt blir heiet fram der. Det er mange som kan være med på skikarusellen til vinteren, det er plass til mange, forteller Gjermund Steinsland.

Pallen (fra venstre): Ole Holbæk (29) - 2. plass, Gjermund Steinsland (30) - 1. plass og Dagfinn Lie (51) - 3. plass. (Foto: Sverre Larsen)

Deltaker Arild Isaksen (63)

(Foto: Sverre Larsen)

Arild har hatt litt problemer med foten i det siste.

- Jeg har hatt et overtråkk, og på grunn av smertene tør jeg ikke gå i bakkene her i dag.

- Jeg har faktisk slått Bjørn Dæhlie i et skirenn en gang. Det var i Hovden Tour, avslutningsrennet for sesongen. Det var påske, og folk gikk i shorts i solskinnet. Det var delvis slush  ute i løypa, smiler Arild engasjert og ivrig som han er.

Arild synes det er gøy å trene og være i form. Man trener både kropp og hode. Treningen er hobbyen hans, og når folk sitter hjemme og drikker kaffe, går Arild ut for å trene. Det samme gjelder om gjør andre ting hjemme. Men plenklipping gjør Arild på egen hånd…

Deltaker Øystein Vesterhus (75)

(Foto: Sverre Larsen)

Øystein holder formen ved like og holder koken i løypa ved å trene nok og godt. 

- Man må aldri gi seg i løypa, og  man må ikke være redd for å dette, selv om man bare må stoppe opp om uhellet er ute, vet Øystein som er eldste deltaker i rulleskikarusellen.

- Rulleskirennene har jeg sansen for. Det er flott arrangementer, og det er fint av noen våger å arrangere. Det er bra at deltakerne og arrangøren holder kontakten, og vi er snille mot hverandre, smiler Øystein åpen og inkluderende som han er. 

Deltaker Knut O. Nilsen (55)

(Foto: Sverre Larsen)

- Det er gøy å komme i form! Resultatene fra flere ukers trening blir realisert i løypa. Jeg er med på et lag som kalles Team Glenn etter Glenn Aateigen. Glenn er lagleder for gruppa, og vi trives med det, forteller en blid og munter Knut.

- Det sosiale miljøet i rulleskikarusellen har vært viktig faktor lenge. Det er trivelig å være her, og derfor er flere engasjert i  å arrangere. De unge som er med er dødsspreke, og de litt eldre sparker fra seg det de kan. Tidligere brant det i brystet mitt da jeg var med som etter forrige renn, men det er jo noen dager siden. Karusellen er som et mesterskap hver gang som man er med, og det er det mange liker.

- Det er en stor gjeng som er med på denne karusellen på rulleski, og det er kjempegøy at mange deltar. Mange liker disse rennene og setter pris på at det er konkurranse om å komme først i mål. Vi håper på at det kommer enda flere til neste år. Vi kan gjerne ha med flere fra Kristiansand. Bygdene er gode på klassisk,  og byen er god på skøyting, sier Knut åpenhjertig. 

Deltaker Magne Dølemo (65)

(Foto: Sverre Larsen)

Magne er i Adelskalenderen for Svalandsgubben, og har har løpt under 2 timer en gang i dette løpet.

- Det jeg liker med rulleski, er at man kan treffe mange sporty folk som en selv. Det er god trening i tillegg til den vanlige skisesongen. Det er sunt, man bruker hele kroppen, erklærer en glad deltaker. 

Magne får trent det han ønsker på rulleski i tillegg til vanlige ski. Begge deler er like greit. Rulleskirenn kan være hvor som helst i landet hvor forhold det er passelige løyper. Langrenn er jo avhengig av at det er oppkjørte løyper.

- Det som er bra med løypa her på Sandrip, er at traséen er bred. Det er ei variert løype med flater, motbakker og utforbakker. Denne løypa er den beste rulleskiløypa i nærheten av Kristiansand, avslutter Magne med et vennelig smil.

Arrangør Jon S. Viervang (48) fra Sparebanken Sør 

(Foto: Sverre Larsen)

- Rulleskirennene er populære blant deltakerne. Vi ønsker oss stadig flere deltakere, og de som er med i dag holder et høyt nivå. Det er større bredde på Vinterkarusellen enn på rulleski, og rulleski krever mer av deltakerne enn vanlig skigåing. Noen er også redde når de går på rulleski, sier Jon engasjert.

Løpene i høst for har vekslet mellom rulleskiløypene på Sandrip og Kongsgård, og med forskjellig antall runder på de to stedene. På Kongsgård er løypa 10 km, og på Sandrip er den ca. 15 km med samme lenge fra gang til gang.

- Man møter likesinnede i disse rennene. Det er både trening og konkurranse hver gang når rulleskirennet foregår. Man må møte opp med rulleski og som stiller litt mer krav til utstyr enn vanlig langrenn. Det er også en utfordring å arrangere rulleskirenn, siden færre er med enn i ordinære langrenn, sier Jon sier.

Årets karusell ble avsluttet med tildeling av  7 gullmedaljer til Gjermund Steinsland og deltakerpremie til alle deltakerne.

Skikarusellen SØR på Facebook

Resultater Sparebanken Sør Rulleski-karusell 24. oktober: 

NrNavnKlasseKjønnTilhørighetTid
046Gjermund Steinsland30-34HerrerOtera BIL00:37:48
490Ole Holbæk30-34HerrerHolbæk rør AS00:40:20
045Dagfinn Lie50-54HerrerMorrow Batteries00:40:59
088Svein Harald Holbæk50-54HerrerVindbjart00:43:56
041Frank Salvesen55-59HerrerPolitiet BIL00:46:24
031Magne Dølemo65-69Herrer 00:50:20
452Knut O Nilsen55-59HerrerTeam Glenn00:51:16
454Glenn Aateigen45-49HerrerTeam Glenn00:57:12
057Helge Flatøy50-54HerrerTeam Glenn01:03:10

Alle resultater Sparebenken Sør Rulleskikarusell 2023