Friidrett- og trimgruppa i Rygge IL besluttet høsten 1982 å starte en trimkarusell som også skulle gå på vinteren. Dette på bakgrunn av de milde og snøfattige vintrene her i Rygge.


1_Marie_Karl_Anton__Elisabeth__Anders.jpg
Anders Røhr og Karl Anton Gammelsrød var de som administrerte Ryggejoggen de første årene. Her sammen med  Marie N Nilsen og Elisabeth Røhr på 3-års festen

5_Foerste_resultatlista_640.jpg
Resultatlista fra det aller første Ryggejoggen

Den første Ryggejoggen gikk søndag 21. november kl. 11:00 med start fra Idrettshuset. Det var 26 deltakere på den første Ryggejoggen. Deltakertallet har svingt fra 7 (en januardag i 1987 med -23 grader) til 121. Gjennomsnitt for alle 35 årene er 40. Beste år var 1990 da snittet for hele året var 60. Ryggejoggen har siden oppstarten aldri vært avlyst. Statistikken viser i dag 1846 Ryggejogger og 3008 forskjellige deltakere som har gjennomført 75389 joggeturer! (per 4.11.2017). I sommersesongen er utgangspunktet Ryggejogghytta ved Rygge kirke og går på flotte stier med løypealternativer på 2 km, 4,1 km og 7 km.


2_Vidar_Olaf_Bjoern_Knut__John_Vidar_640.jpg
Vidar Riser Nilsen, Olaf Antonsen, Bjørn Weum, Knut Funderud og John Vidar Olsen.


Adelskalenderen for Ryggejoggen finner vi Nilsen på andreplass, Olsen på tredjeplass, Funderud på åttende plass og Weum på 10, plass over de som har løpt Ryggejoggen flest ganger. Til sammen har de løpt over 5000 Ryggejogger. 


Vinterløypene
Vinterhalvåret er utgangspunktet Rygge Idrettshus og løypene er her 3,4 km, 6,2 km og 8 km. Det er noe asfaltunderlag på den lengste løypa, men ellers mest grus. Her kan vi også tilby dusj og badstue etter trimmen. Løypene har blitt endret noe i årenes løp. Byggingen av dobbeltsporet på jernbanen medførte den største endringen på vinterløypene. Den gamle traseen med bare asfaltunderlag ble erstattet med løypene i dag, som går på grusveiene på begge sider av jernbanen. Fra januar 1999 gikk vi også over til å starte på lørdag ettermiddag i stedet for på søndag formiddag.


3_Start_fra_Bygdetunet_640.jpg
Starten går på 2 km fra Bygdetunet.

Sommerløypene
Sommerløypene har det også vært endringer på. De første årene startet vi på Bygdetunet og måtte krysse den trafikkerte Kurefjordveien både ut og inn. I 1997 fikk vi bygget en tursti mellom gårdsveiene til nordre og søndre Fløgstad samtidig som vi fikk satt opp Ryggejogghytta slik at vi slapp å krysse Kurefjordveien.

Traseen på den lengste løypa har også blitt justert flere ganger. Dagens trase ble i 2015 kontrollmålt av Vidar Dvergedal fra Kondis. Vi hadde veldig mange innspill og meninger fra løpere om lengden på løypa som nå ble fastslått til 7029 m. Drift og vedlikehold av løypene er noe vi også har lagt stor vekt på i laget. Laget bruker mange timer hvert år til rydding, utkjøring av flis og grus etc.


4_Fam_Vollebekk_640.jpg
Familien Vollebekk fikk familiepremien tre år på rad.


Ryggejoggen et sosialt trimarrangement
Ryggejoggen er først og fremst et sosialt trimarrangement og vi har ingen startkontingent, der er ingen rangering i resultatlistene og mange deltar også uten tidtaking. Men det er også mange ryggejoggere som har hevdet seg godt i løp både nasjonalt og internasjonalt og lagene våre har også mange premier fra diverse stafetter.


6_Startfelt_640.jpg
Startfelt sommeren 2017.


Deltakerpremier
Vi har i dag deltakerpremierer ved 25 ganger, deretter ved 100, 200, 300 osv. Da får deltakerne Ryggejoggens T-skjorte. Vi har også en helt spesiell T-skjorte for de som har deltatt 1000 ganger. Til nå er det 15 deltakere som har vært med flere enn 1000 ganger. Av de som var med på den første Ryggejoggen er det fortsatt fem personer som er aktivt med. Det er Turid Bergerøy, Heidi Mongstad, Ole Gjølberg, Torgeir Gjølberg og Vidar Riser Nilsen.


John Vidar Olsen
Friidrett- og trimgruppa i Rygge IL