Nå vil de som har forberedt seg i månedsvis endelig få satt bena og hodet på prøve i noe av det vakreste Norge har å by på av natur, badet i midnattssol.

De tre siste årene har Salomon Xreid vært arrangert på Hardangervidda. I år er derimot løpet flyttet til Senja i nord. 120 løpere har fått plass på startlinjen etter å ha gjennomgått en streng screening av arrangørene. Disse danner 13 lag og resterende er omlag 85 sololøpere. Personer fra 19 nasjoner deltar, og løperne har ulike bakgrunner. Alle fra trimløpere til fitnessbloggere har fått plass i startgropa.

Juni i nord har vært både våt og kald, og frykten var at dette skulle prege helgens løp. Det var derfor svært gledelig at Senja lå badet i sol med temperaturer opp mot 20 grader torsdag morgen. Samtidig advarer arrangørene deltakerne mot å ta for lett på været.
– Det kan endre seg i løpet av minutter, men prognosene til nå ser bra ut, sier løpsleder Jan Sigurd Sørensen. 

Dagens innsjekk var preget av at årets løype byr på flere utfordringer enn tidligere år.
– Jeg tror det blir jævlig, sa fitnessbloggeren Jørgine Vasstrand, også kjent som Funkygine. Samtidig sier hun og makkeren Lasse Tufte at de gleder seg til utfordringen.
– Dette er noe helt annet enn hva vi driver med til vanlig, så vi har ingen andre ambisjoner enn å gjennomføre. 

– Årets løp vil være det mest utfordrende Xreid-løpet til nå, sier Sørensen.
Løpet byr på en mer variert løype; det blir større områder uten sti i ulendt terreng og løypa vil gå mer opp og ned. Dette vil til gjengjeld gi deltakerne enda flere vakre naturopplevelser underveis.

Fjorårets vinner Paul Raistrick gjennomførte løpet på 16 timer og to minutter, mens årets vinner er estimert til å komme i mål etter om lag 20 timer på grunn av den økte vanskelighetsgraden. De aller fleste vil derimot bruke rundt det dobbelte. Det er imidlertid mange som kommer til å kaste inn håndkledet i løpet av det neste døgnet etter som høydemetrene stiger og løypa setter sine merker på løperne.

– De fleste kommer nok til å spørre seg selv mange ganger hvorfor de gjør dette, men når de er i mål vil det nesten være utelukkende gode opplevelser de sitter igjen med, sier Sørensen.

Følg løperne med live tracking her

Arrangementets hjemmeside

Live oppdateringer

xreid-hardangervidda-2015.jpgFra Xreid Hardangervidda i fjor. (Foto: Mats Grimsæth)