18 år gamle Anne Kjersti Kalvå er tilbake i norgestoppen etter en fjorårssesong preget av mye sykdom.

Av Ingrid Lorvik

Hun har hatt en knirkefri oppkjøring foran denne sesongen, og kroppen har respondert bra på treningen. Den lovende Lundamo-jenta har funnet igjen godfølelsen i skisporet og sikter seg nå inn mot junior-VM i Tyrkia.

Anne Kjersti Kalvå har alltid vært veldig treningsvillig og fikk tidlig ambisjoner og satte seg klare mål med treningen. Idretten har vært en viktig del av livet hennes siden hun var lita, og at valget av idrett falt på langrenn, er ingen tilfeldighet. Det ligger nok litt i slekta, hun er nemmelig søskenbarnet til Norges kjære langrennsdronning, Marit Bjørgen. De har vokst opp bare noen mil fra hverandre og har lagt grunnlaget i de samme treningsløypene i Frøsetmarka.

Det er over ti års aldersforskjell mellom de to søskenbarna, men det er liten tvil om at de har samme talent for å gå fort på ski. Anne Kjersti har vært i norgestoppen siden hun begynte å gå norgescup, og den seieren hun setter aller høyest er gullet fra junior-NM i Bardu.
– Seieren i junior-NM må være min beste idrettslige prestasjon så langt. Det var en stor opplevelse å bli norgesmester, sier Anne Kjersti, som nå er klar for å ta nye steg. Men selv om hun har store ambisjoner for årets sesong, tenker hun først og fremst langsiktig.
– Jeg bruker å trene jevnt og godt gjennom hele vinteren for å bygge meg opp et best mulig grunnlag. Forhåpentligvis får jeg igjen for det senere, sier den fornuftige jenta.

Nøye med detaljene

Anne Kjersti er også veldig flink med de små detaljene som er avgjørende for at kroppen skal tåle all treningen og holde seg frisk. Hun er alltid kjapp med å få på seg tørt tøy og fyller raskt på med næring etter trening. Om kroppen ikke får næring og blir våt og kald etter treningen, blir det langt fra noe optimal restitusjon. I teorien er det lett, men likevel er det ikke alle som er like gode når det kommer til restitusjonsdelen.

Kosthold og spisevaner blant langrennsjentene har vært et omdiskutert tema de siste årene.

- Hvilke tanker har du rundt dette?

- Jeg spiser vanlig sundt, norsk kosthold, og fyller heller på med litt for mye enn litt for lite. Mye trening og lite mat er en dårlig kombinasjon. Vi har et veldig bra opplegg på skolen, hvor vi har fokus på et trygt og sunt miljø. Å slanke seg er ikke veien å gå for å bli god på ski. Det er en svært dårlig og skummel trend. Det er bra Marit står fram som det sunne forbildet hun er. Hun viser at man ikke trenger å veie 40 kg for å hevde seg i toppen, påpeker Anne Kjersti.

- Hva har det betydd for deg å ha Marit så nært?

- Det er så klart veldig artig, og jeg kan alltid spørre hun om det er noe jeg lurer på. Samtidig er det veldig motiverende det Marit har fått til. Hun var eneste jenta i Rognes som gikk på ski, men klarte å nå opp likevel, sier Kalvå, som i likhet med Bjørgen har vært vant til å være eneste jenta blant guttene.

- Det Marit har gjort viser at det er fullt mulig å nå toppen, tilføyer hun og legger ikke skjul på at hun har lyst til å bli like god som søskenbarnet sitt.

Anne Kjersti er ikke skremt av alt oppstyret som har vært rundt Bjørgen.

Media blåser opp alt, men det er en del av gamet og man må bare lære å ikke bry seg. Det har vært mye styr til tider, og jeg skjønner godt at Marit kan bli litt lei. Hun kan jo ikke gå på gata uten at folk skal ta i henne, men det er jo veldig moro at langrennssporten er så populær også.

Går for junior-VM

Etter en problemfri oppkjøring foran denne sesongen, er den tidligere junior norgesmesteren tilbake helt i teten etter en litt trøblete fjorårssesong.

- Alt har gått som det skulle i år og jeg har fått trent det jeg ville. Det er skikkelig deilig å kjenne at kroppen fungerer og at formen er bra, smiler Anne Kjersti, som går fort uansett distanse eller stilart når hun er i form.

- Jeg er nok ganske jevn på alt, men jeg føler meg tryggest i skøyting og favorittdistansen er lengre skøyteløp. Men jeg liker alt og har ikke noe plan om å spesialisere meg innen noe. Det er gøy med litt variasjon, sier den talentfulle skijenta.

Etter årets første norgescuphelg kunne hun reise fornøyd hjem med en sterk andre-, tredje- og femteplass på henholdsvis 5 km klassisk, sprint fristil og 10 km fellestart fri.

Med de resultatene la hun inn en bra søknad i kampen om en plass i den norske VM-troppen, noe som er årets store mål for Anne Kjersti.

Dette blir min siste sjanse til å få delta i et junior-VM og jeg håper jeg skal klare å kapre en av billettene til årets mesterskap. Det er en tett og hard kamp, så jeg konsentrerer meg 100 prosent om junior-VM nå. Jeg har bestemt meg for å stå over senior-NM i Voss for å være best mulig forberedt til uttaksrennene helga etter. Det hadde vært veldig moro å prøve å henge seg på Marit og Therese på duatlonøvelsen under NM, men det kommer da flere muligheter, sier hun, uten å legge skjul på at hun gjerne skulle stått på startstreken i Voss.

- Hva er planen etter du nå er ferdig på videregående?

- Jeg aner ikke hva jeg skal jeg skal gå, men jeg skal studere noe, selv om langrenn kommer til å ha førsteprioritet. Jeg skal satse knallhardt for å se hvor god jeg kan bli, og jeg håper jeg kommer med på et lag til neste år. Det hadde betydd mye, avslutter den lovende juniorjenta.


 

Anne Kjersti Kalvå

Alder: 18

Bosted: Lundamo

Klubb: Lundamo IL

Yrke: Elev ved Heimdal Videregående

Trener: Nils Kristian Nakstad

Meritter: Gull jr.-NM 5 km skøyting Bardu, flere pallplasseringer i Norgescupen, nr. 2 i Norgescupen sammenlagt