Ikke medlem i Kondis?
Meld deg inn og motta papirautgaven av Kondis 10 ganger hvert år


Vi har sakset disse treningstipsene fra papirutgaven av Kondis.
Vanskeligere trenger det ikke være:

Seks måter å gjøre treninga enklere på

Steve Jones som ble født i 1955, var ingen barnestjerne. Heller ikke i de tidlige ungdomsåra var han opptatt av løping. Likevel skulle waliseren sette verdensrekord på maraton.

Steve  Jones  bor  nå  i  Boulder  Calorado der han er trener for en gruppe løpere. 58-åringens hovedprinsipp er å gjøre treninga enkel. I et intervju med Running Competitior forteller han om «seks måter å gjøre treninga enklere på:

1.    Kutt ut klokka
Steve Jones vil at utøverne ikke skal være så opptatt av hvor fort de løper når de trener. «Jeg tror at hvis flere underveis ikke visste farten de holdt på øktene, ville de løpe fortere fordi de ikke ville ha selvpålagte restriksjoner», forteller Tylor McCandless, en av utøverne i treningsgruppa til Jones. I USA- mesterskapet på halvmaraton passerte han 10 km omtrent på 10 km-persen og kom i mål på 1.03.16 som var ny pers med 2 minutter.

2.    Fokuser på innsatsen
Som oftest lar han gruppa heller løpe intervaller på tid i stedet for en bestemt distanse. «Vi er ikke roboter, og vi kan ikke kontrollere farten og eller hvor langt vi kommer hver gang vi trener. Så ta stresset ut av økta. Det har ikke noe å si hvor langt du kommer  i løpet av ei gitt tid, så lenge innsatsen er  den samme.»
Vanligvis har utøverne hans tre hardøkter ei uke og to den neste. Ukas langintervalløkt kan være 5 x 5 minutter med 2 minutters joggepause. I tillegg løper de hurtig langtur på f.eks. 25 minutter eller kortintervaller. Annenhver uke står i tillegg motbakkeintervaller på programmet. Da løper de f.eks. 12 x 90 sekunder med jogg ned bakken  som pause.

3.    Tren mye i terrenget
Steve Jones sine utøvere løper både langturer og intervalløkter på grusveier eller i terrenget. Bare i oppkjøringa før banekonkurranser løper de noen få økter på banen. På de rolige turene oppfordrer han utøverne til å løpe akkurat så sakte som kroppen føler for uten å måle hvor langt en kommer. De bare løper så lenge som de har planlagt å gjøre.

4.    Lær å ha det vondt
Utøverne til Jones oppfordres til å våge å åpne hardt, og for å utvikle den tøffheten som trengs i konkurranser, gjelder det å øve på å ta seg ut også på en del av treningsøktene. «Lær å ha det vondt på trening, så vil du enda bedre tåle å ha det vondt i konkurranser», sier Jones som sjøl var kjent for å åpne hardt – uten å gi etter for lysten til å slakke av. Foran noen økter sier Jones: «Hands on knees in the end.» Fritt oversatt til norsk skulle det bety noe sånt som «Dette vil bli ei virkelig tøff økt.»

5.    Vær konsistent
Steve Jones vil at utøverne skal ha en nokså fast treningsrytme året rundt. Dermed er de hele tida i brukbar form og aldri mer enn noen uker unna konkurranseformen. Og følger en opplegget, vil framgangen komme: «Alle som holder seg til opplegget og tror på det de gjør, vil ha framgang», hevder treneren.

6. Tro
Siste punkt er en fortsettelse av det forrige. Foran konkurranser så gjelder det å tro på det en har gjort og ikke fokusere på det som kanskje ikke har gått slik det skulle. Vær fleksibel og  unngå  å legge begrensninger på deg sjøl.