I det syvende Pinåsløpet var det spenning på forhånd om Odd Bjørn Hjelmeset skulle ta steget opp på toppen av tronen, men ganske tidlig opparbeidet Anders Aukland seg en ledelse, som han aldri ga fra seg. I mål skilte det 21 sekunder i Anders Auklands favør. Han var meget fornøyd med arrangementet og løypa, og han sa følgende etter løpet : ” Pinåsløpet ble også i år en utrolig bra opplevelse. Dette er et skikkelig terrengløp av den gode gamle typen. Vi ønsker oss flere slike løp! Takk til arrangørene for nok et fantastisk arrangement. Veldig synd ikke flere skiløpere i yngre årsklasser var med, håper å se dere til neste år!”

I dameklassen var det usikkert i dagene før løpet om løyperekordholder og fjorårsvinner Kristin Størmer Steira ville stå på startstreken. Hun hadde slitt med ei vond hofte, og måtte i timene før løpet gi avbud. Dermed skulle det bli jevnere konkurranse enn i 2008,
hvor Kristin utklasset de andre damene ved å vinne med 4.14 i avstand til nr.2.

I første halvdel av løpet, på veg opp de første 300 høydemetrene i løpet av 1,5km, var feltet samlet med Ella Gjømle Berg først på toppen og vinner av spurtprisen. Tett bak
fulgte Vibeke Skofterud og en lokal utøver, Hanne Smukkestad. I siste halvdel av løypa skulle det vise seg at Vibeke Skofterud var den sterkeste og i mål hadde hun fått 40 sekunders ledelse på Ella Gjømle Berg. Den som overrasket alle, ikke minst seg selv, var
Hanne Smukkestad som ble nr.2 totalt av damene og var kun 22 sekunder bak Vibeke Skofterud i mål.

Ingen av løyperekordene ble slått i år, så da må vi vente til Pinåsløpet 2010 og se om noen kan tukte Anders Aukland og Kristin Størmer Steiras løyperekorder!

Pinåsløpet 2009 ble velsignet med flott sommervær, noe som ikke har vært vanlig på Østlandet denne sommeren. Deltakere og publikum koste seg i det fine været og mange unge autografjegere fikk tak i etterlengtede autografer fra verdenskjente lagrennsløpere.
Arrangøren kunne til slutt konkludere med at alt hadde gått bra og var meget tilfreds med