I dag går solen i "dvale" i Tromsø
Polarnight Halfmarathon - Arrangementet med flest deltakere om vinteren i Nord

21. november er en merkedag i Tromsø.  Da går vi inn i mørketiden, og solen sender sine siste stråler over byen og fjellene rundt før den forsvinner under horisonten og ikke viser seg igjen før 21. januar neste år.  To måneder uten sol er en opplevelse og utfordring i seg selv og mange ønsker å oppleve og kjenne dette på kroppen.  

Mørketidsløpet tiltrekker seg stadig flere deltakere fra nær og fjern

Mørketidsløpet arrangeres 6. januar i Tromsø, og har allerede satt ny påmeldingsrekord på to av distansene. Halvmaraton har passert den tidligere rekorden på 800 deltakere og har nå 830 påmeldte. Mørketidstrimmen (5 km) har også nådd ny toppnotering. Totalt nærmer vi oss 2100 påmeldte, som er max antall som tillates å starte. Er du ikke påmeldt allerede, så er tiden inne for å gjøre det innen 1. desember.

Andelen tilreisende og utenlandske deltakere øker. Med en Euro verdt 10 norske kroner er det billig for utlendinger å komme til Norge. Dette merkes også på Mørketidsløpet hvor deltakere fra 50 nasjoner er registrert. Over 40 % av deltakerne er utenlandske.

Etter Norge er det flest deltakere fra Tyskland, Storbritannia og Nederland. Verd å merke seg at vinterlandet Finland så langt bare har fem påmeldte og ligger langt ned på listen over nasjoner.

Sammenlignet med halvmaraton under Midnight Sun Marathon er halvmaraton under Mørketidsløpet nå større enn under MSM etter like mange år.  

Kjønnsfordelingen er ganske lik med omtrent 50/50 kvinner og menn.


Polar Night Halfmarathon
Polar Night Halfmarathon / Mørketidsløpet i 2014.  Foto: Bjørn Johannessen
 

Løpet starter i sentrum av Tromsø og går rundt sydspissen av Tromsøya og nordover på vestsiden av øya mot flyplassen hvor deltakerne snur ved Sandøysundbrua og løper inn mot mål igjen.  Løpet har nå så stort felt at man har måttet stenge deler av vegnettet for trafikk inn i sentrum under løpet.

Godt samarbeid med politiet, Statens vegvesen og Tromsø kommune gjør at deltakerne får løpe trykt og uforhindret av trafikk på vegbanen.
  

Polar Night Halfmarathon
Godt med snø i Polar Night Halfmarathon (Mørketidsløpet) i 2014.  Foto: Bjørn Johannessen
 

Programmet under arrangementet

Fredag tilbys pastaparty og omvisning på opplevelsessenteret Polaria. Her kan man få litt innblikk i livet i arktiske strøk.  Besøke selbassenget, akvariet med fisk, film fra Svalbard osv.

På løpsdagen lørdag vil det være muligheter for å sikre seg suvenir fra Mørketidsløpet på shopen i Rådhuset samme sted som startnummerutdeling foregår.   Løpene start kl. 15:00 i Storgata.  Først ute er halvmaraton, femten minutter senere starter 10 km, så 5km til sist.  Etter løpet blir det premieutdeling på Ishavshotellet med mulighet for Mørketidsmiddag i etterkant.
 

Hvilken påvirkning har mørketiden på kroppen og treningen?

Sammen med Idrettshøyskolen på UiT tilbyr arrangøren foredrag om hvilken påvirkning vinter og mørketiden har på ytelse og trening.  Dette er et svært interessant tema for både tilreisende og de som bor nord for polarsirkelen.  

Mer informasjon om programmet og løpet på www.msm.no