Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 fra 2012
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)

Artikkelen som pdf

Kilan Jornet forserer fjelltopper i en fart som ingen andre mennesker i verden. Det godt trente vandrere gjør på tre dager, gjør 23-åringen på seks timer.

Av Lars Gilberg

Siste helgen i august vant den kortvokste spanjolen verdens hardeste fjelløp, Ultratrail du Mont Blanc, for tredje gang på rad. UTMB er 170 kilometer langt og har 9300 høydemetre opp og like mye ned. Mer enn fra havnivå til Mont Everest og ned igjen, altså.

Og Jornets vinnertid: 20 timer og 36 minutter. Da hadde han ventet på sin nærmeste konkurrent, Iker Carrera, flere ganger, fordi han ønsket at to spanjoler skulle løpe likt over mål. Til slutt måtte han likevel gi gass, fordi en franskmann nærmet seg bakfra.

Helt sykt

Kondis møtte Jornet fire dager før løpet startet under lanseringen av filmen «Kilians Quest». Jornet sjokkerte nok de fleste av tilhørerne, deriblant mange av konkurrentene, da han fortalte hva han hadde gjort dagen før:

– Jeg løp hjemmefra og til toppen av Mont Blanc og ned igjen. Det var nok i meste laget; jeg burde jo hvilt og ladet opp. Men været var så fint at jeg ikke klarte å motstå fristelsen, fortalte Jornet, som har bosatt seg i Les Houches, noen kilometer ned i dalen fra Chamonix.

Jornet løp de 4000 høydemetrene opp til alpenes høyeste topp på 4 timer, deretter løp han ned på halve tiden. På toppen tok han seg tid til å prate med noen klatrere som tungt utstyrt hadde brukt dager på å komme seg opp – med hvilepauser for hvert femte steg. De gned seg i øynene da de så en mann i joggesko, og spurte forundret hvor han kom fra. Med helikopter?

– Nei, jeg har løpt opp, svarte Jornet.

– Løpt?? Men det er jo helt sykt. Burde ikke du heller stille opp i UTMB, du kan helt sikker klare å gjennomføre det, oppfordret klatreren.

– Jo, jeg har hørt om det, men det krever at man er godt trent, sa Jornet med et smil – uten å avsløre at han hadde vunnet langløpet to ganger av to mulige.

Fjellet vinner
Hvert år setter 2500 av de beste fjelløperne i verden hverandre stevne i Chamonix for å se hvem som er best. Eller egentlig: nest best. For alle regner med at Kilian Jornet skal vinne.

I tillegg til å ha vunnet UTMB tre ganger har Jornet blitt verdensmester i fjelløping (skyrunning) fire ganger pluss at han to ganger er blitt verdensmester i skialpinisme (ski randonné).

– Det viktigste jeg lærte fra mine foreldre, var å elske fjellene. Derfor bruker både jeg og søsteren min tiden vår på å være i fjellet, sier Jornet til Kondis.

Han anslår at han trener rundt 40 timer i uka og forserer rundt 1500 høydemeter i snitt per dag. For østlendinger som ikke har lokale fjelltopper av den størrelsen å sammenligne med, kan vi opplyse at det tilsvarer omtrent høyden fra Krøderen opp alpinbakken i Norefjell og helt inn til Høgevarde – og ned igjen.

Blir du ikke skadet av slike doser?

– Nei, jeg har aldri vært skadet. Men det er kanskje fordi jeg ikke løper om vinteren. Da har jeg fem måneder med ski i stedet, sier Jornet, som deltok i 30 konkurranser i randonné (raskest mulig opp og ned av fjell) sist vinter. 

Er det ikke farlig, det du driver med?

– Fjell kan være farlige. Ingen kan beseire et fjell, fjellet vinner alltid. Det er viktig å kommunisere med fjellet – se og lytte. For fjellet er ikke statisk, temperatur, vind, snø, tåke og dyr er i bevegelse. Mennesket må hele tiden være oppmerksomt og tilpasse seg.

 Mental styrke

På hjemmesiden sin har den 171 centimeter korte og bare 56 kilo tunge fjellkongen lagt ut noe han kaller Sky Running Manifesto, en filosofisk plattform for sin fjelløping. Her forklarer han hva som driver ham:

– Fjelløping handler mest om det mentale. Det er et psykologisk spill. Menneskets fysiologi er ikke så forskjellig, alle har et hjerte og to bein. Men mentalt sett er vi veldig ulike.

Noen råd?

– Det viktigste er å nyte. Selv om jeg løper 40 timer i uken, tenker jeg aldri at jeg skal ut å jobbe. Jeg skal ut og leke. For meg er naturopplevelsen det aller viktigste.

Hvor får du motivasjonen fra?

- Fra fjellet. Når jeg står nede i Chamonix og ser opp på Mont Blanc, så kjenner jeg inni meg at jeg vil løpe opp dit. Jeg vil se verden derfra. Sånn tror jeg mange har det, som har vakre fjell å se opp til der de bor.

Født: 27. oktober 1987 i Catalonia i Spania
Bosted: Les Houches i Frankrike
Idretter: Fjelløping og skialpinisme
Meritter: Seier Ultra-Trail Mont Blanc 2008, 2009 og 2011, Western States 100 miles 2011 og Grand Raid Reunion 2010, verdensmester i “skyrunning” 2007, 2008, 2009 og 2010, verdensmester i skialpinisme 2010 og 2011  

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 fra 2012
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)