Tidskjema
10:30
 

  Junior Women
 

  (4,5 km)     
11:10   Junior Men   (7,5 km)
12:30   Senior Women   (6,0 km)
13:30   Senior Men   (9,0 km)



Startlister         Live streaming        Løypa
Cross Nationals nettside
Slik gikk det fra 1997-2014

Nordisk mesterskap i Kristiansand 2016
NM i terrengløp 2017 i Vik


Resultater

Foreløpig reportasje fra  mesterskapet i Middelfart


Junior_damer_pall_A20G0617.jpg
Helnorsk pall: I Nordisk mesterskap i Kristiansand i fjor ble det tredobbelt norsk i juniorklassen. Noe lignende blir det på ingen måte i år. (Foto: Kjell Vigestad)


Står den norske dominansen i nordiske terrengmesterskap for fall?

Norge har vært klart beste nasjon i de 20 årene det har vært arrangert nordiske mesterskap i terrengløp. Årets mesterskap går Middelfart i Danmark lørdag uten norske favoritter. Sjelden har så få av de beste norske løperne prioritert det nordiske mesterskapet. 

Skal det bli norske gull i Danmark, så må det bli i juniorklassen for menn. Der er mesterskapet veldig åpent og Norge har flere sterke løpere.

Slik er fasiten etter 20 år: 55 norske gull, 43 svenske, 38 finske og 24 danske. Men det spørs om det norske laget i år klarer å følge opp tradisjonene i år siden mange av våre beste har valgt bort mesterskapet.
 

Nordisk mesterskap i terrengløp etter 20 nordiske mesterskap
(per 2016)

Nasjon Menn Menn Kvinner Kvinner Menn Menn Kvinner Kvinner Totalt
  Sr. ind. Sr. lag Sr. ind. Sr. lag Jr. ind. Jr. lag Jr. ind. Jr. lag antall gull
Norge 5 5 10 8 10 7 7 3 55
Sverige 4 11 3 7 5 7 2 4 43
Finland 4 1 4 3 3 2 10 11 38
Danmark 7 3 3 2 2 4 1 2 24

                           

     


Menn_senior_pall_AZ3T4206.jpgNorske på pallen: I Kristiansand i fjor med norsk gull til Ørjan Grønnevig og bronse til Marius Vedvik. I år er ingen av dem med, mens toer David Nilsson (tv) er på plass i Middelfart klar for en ny innsats for det svenske laget. (Foto: Kjell Vigestad)


Svenske favoritter for menn senior (9 km)

Det er spesielt i klassen for menn senior hvor vi stiller med et tilnærmet B-lag. Sondre Nordstad Moen har blikket vendt mot maraton i Fukuoka 3. desember, mens Team Ingebrigtsen og tre gulargutter, Marius Vedvik, Per Svela og Bjørnar Lillefosse, er i høyden i USA. Likevel har vi en løper som kanskje kan henge med de beste. Eivind Øygard ble nr. 2 i NM i terrengløp bak Obukamichael Fissehatsion for knappe fire uker siden. Han har blitt stadig bedre gjennom sesongen og nærmer seg nivået til de beste i Middelfart.

Våre fire gode eritreere har nå vært i Norge i 4-5 år og nærmer seg et norsk statsborgerskap, men det er ennå et par år igjen før de kan løpe med norsk flagg på brystet.

Både individuelt og for lag tror vi at det vil bli svensk seier. Napoleon Solomon vant begge distanser i det svenske terrengmesterskapet for knappe 14 dager siden, 4 km på lørdag og 12 km på søndag, med klar margin. Han tøffeste konkurrent, danske Abdi Hakan Ulad, har satset på maraton i et par år og er ikke like rask på 9 km, distansen for menn senior i Middelfart, som han har vært tidligere. Men sølvet kan han ta om han kan riste av seg de nest beste svenskene før oppløpet.

Av de øvrige norske har vi tro på Stian Øvergaard Aarvik kan overraske. Etter en problematisk sommer, har han funnet storformen i høst med seier i Stoltzekleiven Opp og gode 30.20 i Hytteplanmila. Han ble nr. 8 i NM for fire uker siden og det kan bli en like bra plassering i nordisk. Både Erik Udø Pedersen og Petter Rypdal var foran han i NM, så om de ikke kjemper om medaljene, kan det bli så jevne norske plasseringer at vi sikrer oss bronsemedaljen for lag.


Anna_Emilie_Moeller_med_medalje_AZ3T5475.jpg
Sølv i EM: Danske Anna Emilie Møller er en av de store favorittene til å vinne seniorklassen for damer.  På Sardinia i desember i fjor ble det andreplass i juniorklassen. (Foto: Kjell Vigestad)


Danske favoritter for kvinner senior (7,5 km)

Dessverre har Live Solheimdal meldt forfall. En skade på siste intervalløkten før nordisk gjorde at hun måtte kaste inn hanskene. Hun løp strålende i NM i Vik og tok en suveren gullmedalje, og var vårt største håp i Middelfart. 

Dermed har vi bare to damer i Middelfart og kan ikke delta i lagkonkurransen. Det er bare delvis riktig, vi har faktisk likevel tre på plass, Pernilla Epland fra Stord har meldt seg på til Cross Nationals, som nordisk mesterskap er lagt inn i. Det er den danske terrengløpserien på vinterstid, og 55 deltakere i dette terrengløpet løper sammen med de 17 damene som er påmeldt til nordisk mesterskap. 

Pernilla ble nr. 4 i NM i terrengløp og burde uansett vært tatt ut. Man kan ikke melde på akkurat tre løpere til en lagkamp hvor det er tre tellende løpere. Pernilla var i Finland og deltok i det finske uttaksløpet for nordisk mesterskap. Der ble hun nr. 2 bare 20 sekunder bak Finlands suverene ener, Camilla Richardsson, og var klart foran de to andre løperne som Finland stiller med i Middelfart 

Det forteller at Norge har gode muligheter til å knipe bronsemedaljen for lag om Pernilla kommer inn som reserve for Live. Våre to i Middelfart, Maria Wågan og Karoline Holsen Kyte, er løpere omtrent eller nesten på nivå med svenskene. Vi slår nok ikke Sverige, men vi kan holde Finland bak oss.  

Meraf Bahta ble, som Napoleon Solomon, dobbeltmester i det svenske mesterskapet i terrengløp. I likhet med Karoline Bjerkeli Grøvdal stiller hun ikke i Middelfart. Hun har, som Karoline, startet oppkjøringen mot EM i terrengløp 10. desember i Samorin i Slovakia.

Når svenskenes ess, Sara Lahti og fjorårsmester Charlotte Fougberg, begge er ute med skader, så ligger veien åpen for en sterk dansk trio: Anna Emilie Møller, fjorårets sølvvinner i junior-EM i terrengløp, Simone Glad, danskene beste gjennom mange sesonger, og seks ganger verdensmester i orientering, Maja Alm. I tillegg er sølvvinneren fra Kristiansand i fjor, finske Camilla Richardsson, kandidat til å vinne.

Normalt burde Anna Emilie Møller vunnet, men vi er litt i tvil om hennes form. Årets sesong har ikke helt vært som i fjor selv om hun løp hinder på Bislett på gode 9.34, bare to sekunder bak person fra OL i Rio og satte pers på 1500 m med 4.11.på forsesongen. Men sommeren og høsten har ikke vært like god.

Det blir en jevn fight mellom tre dansker og en finne med svenskene litt etter. I utgangspunktet burde Maria Larsson være blant favorittene, men med "bare" to fjerdeplasser i det svenske terrengmesterskapet nylig, så er ikke formen den beste. Hun har løpt hinder i sommer på 9.39.96 og 5000 m hårfint over 16.00.

Det er ikke sikkert at første dame i mål blir nordisk mester. Blant de utenlandske løpere i Cross Nationals er det to briter som er gode nok til å vinne.


Junior_menn_fire_med_norske_farger_AZ3T3848.jpg
Gull eller sølv: Også i nordisk mesterskap i Kristiansand i fjor var det tatt ut minimumstropper. Bare tre løpere fikk være med. Vi kunne stilt med seks. Det var de tre beste i NM terrengløp som ble tatt ut. Nr. 4 ble Casper Stornes (nr. 106). Han tok turen til Kristiansand for egen regning, stilte utenfor konkurranse og ble nr. 5. Med han på laget ville Norge tatt laggull, uten han ble det sølv.  Av disse fire holder Simen Halle Haugen fortsatt junioralder og er en av de store favorittene i Middelfart. Stian Øvergaard Aarvik (nr. 64) er med på det norske seniorlaget. (Foto: Kjell Vigestad) 


Norske gullsjanser i juniorklassen for menn (6 km)

De norske guttene, de tre beste fra NM i Vik pluss Simen Halle Haugen og Thomas Jefferson Byrkjeland har alle tider fra baneløp som er helt på høyde med konkurrentene eller bedre. Det kan bli mange gode norske plasseringer. Laggull er klart innenfor rekkevidde og det kan også bli gull individuelt. Både Simen og Thomas er blant de største favorittene.


_DSC7896.jpgNorsk håp: Ingvild Myking gjorde det best i NM av de tre som er tatt ut til nordisk mesterskap, og er den vi må sette vår lit til om det skal bli norsk medalje. (Foto: Eirik Myking)


Jevnt blant juniordamene (4,5 km)

Ei finske jente, Saija Seppä, og to danske jenter, Anna Mark Helwigh, som ble nr. 5 i fjor, og Sophie Søefeldt er de som peker seg litt ut. Svenske stiller et svakere lag enn på lenge. Årets suveren norske juniormester, Lucia Philipp, er ikke med. Hun har fått seg norsk statsborgerskap, men har ikke fått alle formaliteter på plass ennå. Hun ville vært favoritt om hun hadde stilt i Middelfart. 

Ingen av de tre som sto på pallen i fjor (ingressbildet) er med i år. Christine Næss, som vant bare 16 år gammel, har hatt en vanskelig sesong. Det samme gjelder toeren fra i fjor, Stine Wangberg, som er junior også neste år. Marianne Roe, som ble nr. 3 i fjor, har hatt en god sesong, men er nå over i U23-klassen.

Friidrettsforbundet har tatt ut sju juniorløpere på spinnesiden til sitt rekrutteringslandslag for 2018. Ingen av dem er med til Danmark. De som er uttatt, er trolig også de som kan gjøre det best i årets nordiske mesterskap. Ingvild Myking som ble nr. 2 i NM, men langt etter Lucia Philipp, er den som har størst sjanse av de norske til å kjempe om en medalje. 

Våre to andre deltakere, Kristin Andrea Salvesen og Julie Marie Larsen, kommer til å ha mange løpere bak seg, - kanskje nok til at Norge kan kjempe om en sølvmedalje for lag. Det blir jevnt, men danskene tar trolig laggullet, og kan da bli beste nasjon i mesterskapet. Danskene satser mye på terrengløp og stiller store tropper både i nordisk og i EM i terrengløp, en satsing som ser ut til å gi resultater. At jumboen på gulltabellen (øverst på sida) for de 20 første mesterskapene, kan bli beste nasjon på hjemmebane, vil være populært.