Swimrun er ingen ny idrett, den har eksistert i Sverige siden 2002. I Norge er den likevel relativt ny. Swimrun er kjempestort i Sverige. Der finner man flere konkurranser, noen med så mange som 1600 deltakere. Hundrevis møtes hver uke for å trene sammen og det er konkurranser i fleng. For eksempel er det over 20 bare i august. En av de store begivenhetene er konkurransen ötillö, som hvert år går av stabelen i slutten av september. Her er det en egen serie, hvor man må kvalifisere seg for å kunne være med. Er Norge på vei etter?


Idyll_600x371.jpg
Unik og vakker opplevelse i skjærgården. Foto: Swimrun til Verdens Ende.


I Norge har vi en håndfull konkurranser. For å nevne noen, Triquart Swimrun, Rockman, Swimrun Sande, og Swimrun til Verdens Ende (SRTVE).
 
Felles for disse er at man tar seg frem fra øy til øy, på land som til vanns, og konkurrerer i tospann.
Konkurranseformen går ut på at man vekselvis løper og svømmer i etapper. I motsetning til Aquatlon, som er svømming av en distanse, pluss løping en distanse, dvs to etapper totalt.

Som et eksempel har SRTVE 45 ulike etapper.  

kart_500x281.png
Kart: løypetrasee Swimrun Til Verdens Ende, Fra Tønsberg til Tjøme og til Verdens Ende:

utivannet_600x800.jpg
Fra Swimrun til Verdens Ende: Deltakere på vei ut i vannet for ny svømmeetappe. Foto: Tom Remman


I swimrun starter du med det utstyret du ender opp med. Dvs at alt du har med deg på startstreken, må du også ha med deg i mål. Vanlig utstyr å bruke er en våtdrakt med avklipte armer/bein, eventuelt en swimrundrakt med glidelås foran er å foretrekke da den kan åpnes på de lange løpeetappene, for å løpe med våtdrakt, det er tungt.

Pullboy for å ha mellom beina er mye brukt. Denne hjelper deg i tillegg med å koble ut beina når du svømmer. På den måten hviler du beina etter løp. Andre bruker såkaldte floaters eller calves med neopren. Det er 10-20 mm tykke neoprentrekk man har på leggene for å hindre at beina synker.

Alle løper med sko, noe som gjør at beina ikke kan brukes like effektivt som i vanlig svømming. Badehetter og svømmebriller hører med (selv om noen svømmer uten briller). Paddles er vanlig for å få mer kraft til å svømme i åpen og tøff sjø.
 
Annet ustyr som kan være kjekt å ha med er, fløyte, førstehjelpsutstyr, kart, ernæring/gels, og manetkrem.


Christian_Søren_utstyr_600x600.jpg
Christian Gaare Olstad og Søren Hegndal-Andersen med utstyret i orden. Foto: Swimrun Norge


I de aller fleste konkurransene stiller man i par. Mixlag (dame og herre), damer eller herrelag. Her kåres det vanligvis en vinner i hver klasse.

Noen bruker tau med litt strikk i. Dette kan ofte være til stor fordel om en av partene svømmer litt raskere, og/eller navigerer og svømmer rettere fra A til B. Det er noen ganger påbudt, men ikke alltid, for eksempel av sikkerhetsmessige årsaker pga. de store avstandene man konkurrerer over.
 
I swimrun møter man folk med forskjellig bakgrunn. Noen har prøvd triatlon, og forteller om gleden av å ha med seg sykkel på konkurranser. De fleste kan svømme godt, men har først lært seg å svømme i voksen alder. Andre har vært svømmere tidligere. Felles for de fleste er gleden av å være ute i naturen, å ferdes fritt i naturskjønne omgivelser. Alle ønsker flere velkommen inn i miljøet.


Idyll_runestålstrom_arehotvedt_600x400.jpg
På vei ut i vannet for ny svøm, Rune Stålstrøm og Arne Hotvedt. Foto: Swimrun til Verdens Ende


Swimrun cup i oslo.
Swimrun konkurranser vokser i Norge. Bor man i Oslo kan man delta på fellestreninger med Oslo Swimrun Cup. Denne foregår som oftest på Songsvann tirsdager kl 1900. I tillegg er det cup ca en gang pr mnd. Hvor vinner kåres etter 4. og siste konkurranse. Ikke ulikt konseptet til Songsvann Medsols, som er en løpskarusell. Man kan bare møte opp i sørenden av Songsvann om man vil teste swimrun.
Du kan lese mer om det her www.osloswimruncup.no Kontakt person er Bruce Björnholm. 

I august (19.8) arrangeres Swimrun til Verdens Ende. Den går av stabelen i Vestfold med start i Tønsberg på Ringhaug strand, og med målgang på Tjøme på Verdens Ende. I 2018 er det ca 100 lag som kan stille til start.

Man konkurrerer i idyllske omgivelser med Bolærne, Gåsøy, Hvaløy  og Bjerkøy som arena. Noe av det spesielle med Swimrun er at man ferdes i naturen på plasser man normalt ikke når og på en skånsom og naturvennlig måte, uten annen motor enn sin egen, og uten å etterlate seg andre spor enn fotspor og svømmetak. Man lar ingenting være igjen.

u opplever å være i ett med naturen uansett vær og vind.. Løypa har 53 km ren løping pluss 9000 m fordelt på 22 ulike svømmeetapper. Å være to er en trygghet, men kan også være en ulempe om man er for ulik. Det er lurt å finne noen man fungerer greit sammen med. 

Er man nysgjerrig på SRTVE kan man finne mer informasjon her: www.swimrunnorge.no

For resultater og Kondis-artikkel om Swimrun til Verdens Ende 2017, klikk HER!

Wikipedia om Swimrun klikk HER!

Swimrun-kalender: 
ÔtillÔ WC Sandhamn Sverige 4. september 2017
ÔtillÔ 1000 Lakes 43km Rheinsberg 1.Oktober 2018
Swimrun Sprint Sande 9. juni
Rockman Lysefjorden  14. juli
Swimrun Triquart Kristiansand 28. juli?
Swimrun til Verdens Ende, Tjøme: 18. August


Vinner_mix_600x800.jpg
Slitne, men fornøyde vinnere av Swimrun til Verdens Ende 2017: Mette Pettersen Moe og Håkon Johannesen. Begge har bakrunn i triatlon. Foto: Tom Remman.

team_41frankloke_600x800.jpg
Her er Frank Løke og Andreas Aaberg i action på vei til Verdens Ende. Foto: Tom Remman