Swiss City Marathon: En herlig totalopplevelse

Tekst: Sven Kilander
Da jeg nylig kom på at jeg måtte gjennomføre et maratonløp i år for å kunne kvalifisere meg til et av de store maratonløpene i 2020, var det ikke mange muligheter som passet igjen. Swiss City Marathon arrangeres i Luzern i Sveits den siste helgen i oktober, og siden det var den ene helgen som passet oss, meldte vi oss på. Det viste seg å bli en mye større opplevelse enn forventet.

Swiss City Marathon er et mosjonistløp med totalt 8.848 deltakere hvor deltakerne i maratonklassen løper to runder i halvmaratonløypa. Det er en avslappet og hyggelig stemning og nivået er ikke høyere enn at man selv velger hvilken startgruppe man ønsker å starte i. Herre- og dameklassen i maratonløpet ble vunnet på henholdsvis 2:27 og 2:55.

Fra start løper man et par kilometer på nordsiden av Vierwaldstättersjøen til sentrum før man krysser elven på en av byens mange vakre broer. På den andre siden løper man forbi det imponerende konserthuset hvor det var pakket med tilskuere som heiet frem løperne. Så fortsetter løypa langs sjøen på sørsiden av vannet forbi svært idylliske landsbyer og frodige beitemarker. Det var en sann nytelse å løpe der, selv om dette strekket er det eneste som er litt kupert. Selv om dette ikke er en veldig rask maratonløype, er den overraskende flat med tanke på at man har utsikt til høye fjelltopper i alle retninger omtrent hele veien.

En_av_broene_man_løper_over (1280x960).jpg
En av broene man løper over. (Foto: Sven Kilander)

Vel inne i sentrum og etter å ha krysset elven igjen løper man først tilbake på brostein gjennom den vakre gamlebyen før man løper langs nordsiden av sjøen tilbake mot startområdet. De som gjennomfører hele maratondistansen snur rett etter å ha passert startstreken og løper en runde til.

De hadde virkelig gjort sitt beste for å lage stemning langs løypa og det var mange orkestre og mu-sikkarrangementer underveis, inkludert flere kubjelle- og alpenhornorkestre. Jeg er litt usikker på hva slags norske musikktradisjoner som Oslo Maraton kunne matche dette med, men kanskje du kunne arrangere live show langs løypa med Kygo og Astrid S? ;-)

Kubjelleorkester_liver_opp_stemningen (1280x960).jpg
Kubjelleorkester liver opp stemningen. (Foto: Sven Kilander)

I årets utgave av Swiss City Marathon var det full sommer med 20 grader og sol, mens det snødde i i fjor. Kanskje det var derfor de hadde lagt løypa gjennom fire bygninger, inkludert byens fotball-stadion, det moderne og imponerende konserthuset, en annen stor bygning i sentrum hvor man løp på rød løper til høy musikk og et lysshow og til slutt transportmuseet, hvor også gulvet var dekket av rød løper helt til målstreken… For å være helt sikre på at det skulle være god stemning også etter målgang hadde de byttet ut mat med gratis øl, så her hadde arrangøren lagt alt til rette for at det skulle være god stemning…

På grunn av at jeg hadde dratt på meg en akillesskade kort tid før løpet og min kone ikke var spesielt godt forberedt ble ambisjonen for helgen redusert til å ha en hyggelig helg sammen. Benedicte løp inn på 3:28, noe hun var fornøyd med. Selv om jeg ikke hadde store forventninger til å kunne gjennomføre hele løpet var jeg faktisk litt lei meg da jeg måtte stå av etter 24 km. Jeg hadde så innmari lyst å løpe en runde til for å oppleve den fantastiske løypa på sørsiden av vannet, kjenne brosteinene under føttene gjennom den vakre gamlebyen og oppleve den fantastiske stemningen langs løypa en gang til.

Benedicte_Kilander_Bakke_nærmer_seg _målgang (1280x915).jpg
Benedikte nærmer seg målgang. (Foto: Sven Kilander)

Siden vi ikke hadde de helt store sportslige ambisjonene valgte vi å spise en kraftig femretters middag med god vin på en restaurant langs elven med utsikt til den vakre jesuittkirken kvelden før løpet. Av erfaring er sveitserne gode på å servere lokale mattradisjoner med stil, men dette var blant det beste jeg har smakt. Kanskje det var derfor Benedicte hadde en så fin løpsopplevelse dagen etter til tross for litt dårlige forberedelser…

Jeg har reist mye i livet, men Luzern en av de aller vakreste byene jeg noen gang har besøkt. Byen ligger ved den vakre Vierwaldstättersjøen med krystallklart vann, er omgitt av frodige beitemarker og eike-/bøkeskoger, har en helt spesiell og godt bevart gammel bykjerne hvor mange av bygningene har store veggmalerier og overalt ser man de dramatiske fjellene i bakgrunnen. Og som mange andre plasser i Sveits er alt så rent.

Lucern_ En_by_å_komme_tilbake_til (1280x960).jpg
Luzern - eller Lucerne - en by å komme tilbake til. (Foto: Sven Kilander)

Det å reise ned til Swiss City Marathon er svært enkelt. Vi jobbet en lang dag på fredagen og reiste med kveldsflyet til Zürich. Selv om vi rakk å dusje og slappe litt av etter løpet før vi tok toget tilbake til flyplassen i Zurich var vi tilbake hjemme i huset i Oslo før kl. 20 på søndagskvelden. Vi betalte en drøy tusenlapp per person for flybilletten t/r og togbilletten var inkludert i startkontingenten. En tur til Luzern tar ikke lenger tid enn å reise til Hemsedal med litt trafikk og trenger ikke å koste noe særlig mer heller. Det er mange fine plasser å reise til, men hver gang jeg reiser gjennom Lucern med tog på vei til alpene i årene som kommer vil jeg tenke tilbake på gode minner. Kanskje jeg til og med kommer tilbake og gjennomfører hele løpet. Det hadde vært morsomt å løpe igjennom løypa på sørsiden av Vierwaldstättersjøen et par ganger til…

Båt_på_vei_til_start (1280x960).jpg
Båt på vei til start... (Foto: Sven Kilander)
 


Løpets hjemmeside
RESULTATER
Det var åtte norske som var påmeldt, sju på maraton og en på halvmaraton, med fire som fullførte maraton og en som løp halvmaraton.

Sviss City Marathon i Luzern (Lucerne) samler klart flest deltagere på halvmaraton. I år fullførte 5.974 deltagere den distansen, mens det var 1.065 på maraton og 1.907 på 10 km.

I tillegg til Benedikte Bakke (Heming) som kom på 22. plass på maraton i kvinneklassen med 3:28:55, fant vi Nina Anette Hongseth (Bærums Værk) på 31. plass med 3:34:26. De to ble nr 5 og 8 i K45.

Bildet kan inneholde: 5 personer, personer smiler, folk som står, himmel, hav, utendørs, vann og natur
Nina skriver etter løpet: - Har løpt SwissCityMarathon - Lucerne i dag. 2 år siden forrige maraton så det var vel på tide! Fantastisk fint løp, masse publikum og super stemning. Noen tøffe bakker underveis ellers relativ flat løype. Tiden ble 3.34.21. Lucerne marathon kan anbefales!