For en uke siden dukket prosjektet til gründerne i Retyre opp på den norske crowdfundingportalen startskudd.no.

Målsettingen var å samle inn 100.000 kr. i løpet av en måned. Med 15 dager igjen av kampanjen har de allerede samlet inn 138 351 kroner,.

Paul Magne Amundsen er daglig leder i Retyre. Han har bakgrunn fra åtte års NTNU-studier i industriell kjemi, og produktutvikling og produksjon bak seg.

Vintersykling en risikosport
Han forteller om at han syklet med hjertet i halsen en vinter. Han ville ikke kjøpe piggdekk til sykkelen fordi de ville ha kostet mer enn sykkelen. Dssuten syntes han det var altfor tungvint. Rundt omkring på NTNU-campusen så han at det var mange som tenkte det samme, nesten ingen hadde piggdekk på syklene sine.

Det var da han fikk idéen om å trekke et piggdekk utenpå det vanlige dekket ved hjelp av glidelås.

Kontorplass på NTNUs innovasjonssenter
Han prøvde ut en rekke forskjellige metoder. Å få med seg studiekamerater, viste seg heller ikke helt enkelt. Få vil være med før du har et godt og gjennomtenkt produkt, men i 2015 fikk han med seg Sigmund Andenes, også han fra NTNU, og sammen fikk de kontorplass på NTNUs innovasjonssenter på Gløshaugen.

Hempeløsning
Den største utfordringen hadde vært å feste piggdekket uten å ta hjulet av sykkelen. 2015-løsningen var å feste dekket med hemper. Det var 40 av dem, men de mente likevel det var enklere enn å sette på et helt nytt piggdekk på felg.

Eureka-øyeblikket
Paul Magne, som hadde jobbet som vernepleier ved siden av studiene, hadde også lyst til å lage en versjon av piggdekket for rullestoler. For mange rullestolbrukere ville imidlertid hempene vært en dårlig løsning, selv om den hadde fungert rent teknisk, fordi brukerne hadde nedsatt førlighet ville gjort det ha vært bortimot umulig for dem å feste 40 små hemper. Da fikk de ideen om å bruke glidelås og skjønte at den løsningen kunne brukes på sykkeldekket også.

- Det var et eurekaøyeblikk, forteller Paul Magne til Teknisk Ukeblad
- Plutselig hadde vi en idé som var så god at vi begynte å gjemme oss bort for at ikke noen skulle stjele den. Innovasjon Norge rådet oss til å patentere løsningen og det har vi gjort.

De første dekkene er klar i mai
Nå gjaldt det å finne noen som kunne produsere dekket, og veien gikk fort til Kina.Det skulle imidlertid by på mange problemer underveis. Nå er det imidlertid klart for prodkuson av de første 50.000 piggdekkene i løpet av mai.

Du kan ta med ekstradekket i sekken
Dekket er ikke bare tenkt for vinteren. Det kan lett transporteres i den medfølgende oppbevaringsposen. Dermed kan du skifte dekk når været plutselig endrer seg, slik det gjorde denne uken.

Avtale med store sportskjeder
Retyre har inngått avtaler med sportskjedene XXL og Sport1, og dekkene blir lansert både i Norge, Finland og Sverige. I tillegg sender de en testbatch på 1000-2000 dekk over Atlanteren for å selge dem i USA og Canada via Amazon.

Det er mulig å støtte prosjektet på Startskudd.no​ 

Hjemmeside:  https://retyre.no/​
Facebook: https://www.facebook.com/reTyreBiking