Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter) 
 

Selv om vinteren har meldt sin ankomst betyr ikke det nødvendigvis at sykkelen må parkeres.

Av Svein Ole Braaten

Kommer her med noen nyttige tips som bør gjøre turen ganske behagelig, selv vinterstid.

Sykkelen

En ren sykkel er et godt utgangspunkt, dette gjelder særlig kjede og gir. Som ellers i året er det en fordel at drivverket er rent og smurt. Tynn kjedeolje er en fordel i kulda. Husk å skylle sykkelen hvis den har vært ute i saltslapset.

Ved sykling i kuldegrader kan man oppleve at gir og kjede fryser til. Har man V-bremser kan det samme skje med disse også, noe som kan være alvorlig hvis det ikke oppdages før de må brukes (men det er vel ikke mange som har V-bremser lenger). Dette kan man hindre ved å oppbevare sykkelen inne slik at den tørker opp mellom hver tur. Et triks er å dryppe låseolje inne i wierne og på de bevegelige delene. Denne oljen smører ikke så godt, men det får gå for denne gang.

Gode dekk med godt mønster eller piggdekk gjør vintersyklingen tryggere. Skal det være noe vits i å kjøpe piggdekk, så kjøp de med mange pigger (helst rundt 300). Dette gjør syklingen tryggere, særlig hvis du skal opp og ned av glatte hjulspor eller kanter. Bruk mindre luftrykk også, da dette øker bæreflaten. Hvor mye avhenger av underlag og vekt på rytter, så her må man prøve seg frem.

Det kan være kjekt med skjermer hvis du sykler mye langs veier som blir sølete. Skjermer som går langt nedpå hjulene gir best beskyttelse, men kan by på problemer hvis du bruker piggdekk. Skjermene sparer både deg og sykkelen for slitasje.


Utstyr

Mørket kommer fort om vinteren, og sykling i mørket uten tent lys foran og bak er forbudt. Selvsagt må refleksen på plass også. Kondis hadde en stor reflekstest i terminlisten for et år siden (Kondis nr. 8-2011). Skal derfor ikke gå mye inn på dette feltet nå, men nevne at påsydde refleksdetaljer mister sine refleksegenskaper etter en del omganger i vaskemaskin og kan dermed gi falsk trygghet. Bruk refleksvest!

Det finnes veldig mye godt lysutstyr til en rimelig penge på markedet. Både LED- og batteriteknologien har revolusjonert dette markedet. Prisene er stadig synkende. Nå kan man få en 1600 lumens lykt for ca. 700 kroner, noe som var helt utenkelig for et år siden. Dette er en veldig sterk lykt som krever at du må ta hensyn når du møter andre trafikanter. Holder det å bli sett, får du fine lykter til hundrelappen eller under.

Oppbevares batteriet på et varmt sted underveis varer det litt lenger. Lommen på sykkeltrøya gjør denne jobben hvis du benytter hjelmfestet til lykta.


Bekledning

Hodet
Selv isoporhjelmer med mye ventilasjon isolerer en del, men ørene må dekkes til. Flere produsenter lager vindtett pannebånd som varmer godt over ørene og i pannen. Buff-plagg fungerer som regel bra under hjelmen også. Det finnes ingen unnskyldning for å ikke sykle med hjelm også om vinteren.

Overkropp
Det er lett å kle på seg for mye om vinteren, selv om det er kaldt. En generell regel er at så lenge du er varm på hender og føtter gjør det ikke så mye om du fryser litt på kroppen. Antakelig har du ett eller flere glimrende vintersyklingsplagg i skapet allerede.

Noen greie regler er:
- Bomull og fleece er bannlyst. Disse blir tunge og mister isolasjonen når de blir fuktige.
- Bruk flere tynne lag. Det gir lavere vekt, bedre bevegelsesfrihet og mer effektiv transport av fuktighet vekk fra kroppen.
- En tynn vindjakke fungerer bra ytterst. Hvis den har glidelås for ventilasjon og gir noe beskyttelse i halsen er det supert. Innerst bør du bruke en tynn supertrøye eller en trøye i ull.
- Fyll på mellom disse plaggene med en sykkeltrøye eller bruk to supertrøyer. Lommene på sykkeltrøya kan være fine til oppbevaring av ting som ikke tåler kuldegrader. Mobil, energibarer, batteri osv.
- Skal du sykle langs veien eller på grusveier kan du ha på en isolert jakke ytterst. Avpass farten i oppoverbakkene så du ikke blir for svett. Det kommer ofte en utforbakke etterpå som kan bli veldig kald.

Hender
Følelsesløse fingre kan ødelegge den beste sykkelopplevelse, men avkjølingen varierer med vind og hastighet. En løsning er ofte å ha med to par hansker dersom du er i tvil. Polvotter kan også fungere når du først har blitt kald. Bruk polvottene til å redde deg hjem uten neglesprett.

Ved moderate temperaturer fungerer langrennshansker av den typen du får i en hvilken som helst sportsbutikk.

I lavere temperaturer vil hummerhansker være det beste. Dette er tykke hansker spesiallaget for sykling. Disse gir en perfekt kombinasjon av varme og bevegelsesfrihet. To og to fingre sitter sammen og muliggjør giring og bremsing.

Bein
Beina arbeider så mye at det er vanskelig å bli ubehagelig kald her, men muskulatur og særlig kneledd har ikke godt av for stor nedkjøling. Bruk en sykkelshorts i god kvalitet innerst og en lang sykkelbukse i lycra og WindStopper eller lignende utenpå. Er det ekstra kaldt kan du bruke en stillongs mellom lagene.

Pass på at sykkelbuksa gir god bevegelsesfrihet. Sett deg på huk og kjenn om buksa strammer veldig over knærne. Gjør den det, så gå opp en størrelse. Er det fuktig, eller den lange buksa du har ikke er vindtett, kan en vid shorts utenpå buksa beskytte skrittet mot uønsket bris. En bukse i Gore-Tex eller lignende kan også brukes hvis den er trang nok rundt leggene. Tilpass eventuelt med tape.

Føtter
Neoprene-overtrekk samler snø når man går og tygges fort i stykker. Et par skikkelige vintersykkelsko er derfor å anbefale. Du kan bruke neoprenetrekket utenpå vinterskoene også på ekstra kalde dager, eller på turer langs veien.

Kjøp gjerne vinterskoene et nummer for store slik at du har plass til ekstra sokker. Når materialet i sokkene komprimeres, mister de isolasjonsevnen samtidig som blodsirkulasjonen hindres. Hvis det allerede er trangt i skoene, vil et ekstra lag sokker bare gjøre føttene dine kaldere. Plastposer i skoene kan fort gjøre vondt verre da du fort blir svett og våt. Blir beina kalde på tur gir en rask løpetur deg følelsen tilbake.

Gode ullsåler vil hindre at varmen fra føttene ledes ut i pedalen.

Kuldekrem i ansiktet skader heller ikke. Det er viktig at man har et pent ansikt å smøre solkremen på til sommeren.

Det kan være lurt å ta med en liten sekk med tørr trøye, hansker, hjelmlue, sokker og litt mat.

 Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2012
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)