«Tar du en sjanse, får du en gave!» En lånt overskrift fra en lengre artikkel av Solveig Ramstad-Ekeberg.

Fra teksten:
«Dette er et eventyr. Ikke bare å delta i selve løpet, men å være med på selve turen. Mange inntrykk og følelser settes i sving. Det handler både om å være en del av dette store arrangementet, og hva en kan gjøre videre når man kommer hjem igjen, samt det å bli kjent med og å bo tett på helt ukjente mennesker. Vi fem som bodde sammen, to menn og tre kvinner, var fordelt på ikke mindre enn 8 nasjonaliteter, ettersom tre av oss hadde dobbel nasjonalitet. Og vi ble så gode venner at vi kalte oss for «The dreamteam», og vi vil forhåpentligvis fortsette med å løpe solidaritetsløp sammen i årene som kommer.

Om du vurderer å være med på denne turen, bekymrer du deg kanskje for at du ikke vil få nok mat. Om så er tilfelle, er det bare å legge igjen denne bekymringen hjemme. Du blir nemlig sørget så godt for, både med hensyn til mat og drikke, som familien disker opp med, deriblant kamel- og geitekjøtt med couscous og grønnsaker, diverse ris- og pastaretter, samt den spesielle teen, kaffe, juice og vann. Det som er sikkert er at du vil ha det så bra at du nesten vil glemme at de som har åpnet hjemmet sitt for deg er fattige.

Ett tegn på hvordan Sahrawi folket lever på smertegrensen er hvordan FN rasjonene har minket de siste årene. I en FN studie fra 2014 kommer det fram at 7,6 prosent av barna er akutt underernærte og 16,7 prosent er undervektige. Barna spurte gjerne om godterier, men de spurte også om mat og vann. Den dagen vi løp, fikk vi løpere utdelt lunchposer med baguette, tunfisk, egg og kjeks etter løpet. Noen gutter som spurte, fikk resten av kjekspakken, og hadde vanskelig for å dele den mellom seg. Umiddelbart spurte de om mer - om de kunne få litt av maten min. Det tok jeg som et tegn på at de var sultne…

Men som Asria fra Vest-Sahara sier, er kanskje ikke det verste med situasjonen å faktisk leve slik, men snarere at de, som et helt folk, har levd slik i så mange år, uten at verden har lagt merke til dem…»

Sju deltakere fra Skandinavia.
Fra Sverige:
Nati Kricak, maraton
Li Edqvist, maraton

Fra Norge:
Jan Billy Aas, maraton

Maria Lien, halvmaraton
Jon Håvard Lien, halvmaraton

Leon Ramstad-Ekeberg , 5 km
Solveig Ramstad-Ekeberg, 5 km

Li_IMG_5372.jpg
Li med sin første medalje fra et maraton gateløp. Foto: privat
 

Li Edqvist

Li har løpt noen fjellmaratonløp og debuterte på sitt første gatemaraton i høst. I Amsterdam kom hun inn på tiden 3:52:19.

I sahara løper hun kun for å for å fullføre. Hun vil fotografere litt under løpet. Bl.a. for www.kondis.no.  Det er noe Li trives med, hun er utdannet journalist.

Li Edqvist konkurrer ikke slik hun har gjort tidligere. For tiden løper hun noen konkurranser under navnet runforchangenow. Det anvender hun bl.a. til innsamling av midler for UNHCR, og går til mennesker på flukt. Det gjør hun sammen med Nati Kricak.

Sahara Marathon fikk hun høre om fra en svensk journalist som deltok i fjor. Li ble inspirert og ser Sahara Marathon Prosjekt i et mye større sammenheng enn kun et løp.

Å bo med en familie i en flykningleir en uke og se levekårene på stedet er interessant og spennende. Konflikten har gjort inntrykk og hun har blitt engasjert i spørsmålet om en løsning på sikt.

Madrid_termial_4.jpgNati og Li ved innsjekking på Terminal 4, Madrid-Barajas Airport.

Nati Kricak
Nati er sporty og har gjort mye. Bl. a. har hun reist rundt om til mange steder i verden. Gjerne på tracking. Men hun skal være helt fersk i sportslig konkurranse.

Hun er med for å se hvordan folk lever i Vest-Sahara. Løpet er ikke viktig sportslig sett for henne selv.

Sahara Marathon fant hun via Google or om lag 6 år siden. Hun er mer interessert i området  og Nomadenes historie i enn selve løpet. Hun har svart ja skrive for kondis.no fra løpet.

Nati_Li_streching_IMG_9230.jpgStreching er viktig. Nati og Li. Foto: privat 

Li_Nati_IMG_9219.jpg
Li og Nati har reist og løpt mange steder, til tross for at de for tiden ikke fokuserer på konkurranse og tid. Foto: privat.

Jan_Billy_foto_ Bjorn_Hytjanstorp_H_1000.jpg
Løpsleder og jubilant Jan Billy. Med dette løpet er Jan Billy den suverent yngste løperen i 100-klubben, ni år yngre enn tidligere yngste løper, Tore Mortensen. Foto: Bjørn Hytjanstorp 2018.

Jan Billy Aas
Blant kondisjonister i Norge er Jan Billy Aas en kjent løper. Hans beste prestasjon er antagelig 2.plassen under Fjellmaraton på Beitostølen i 2008. Der løp han forbi Norges mest vinnende maraton løper Helge Hafsås på vei opp til Valdresflya i ca.30 varmegrader. Han skal ha uttalt til Helge at Helge kom nok til å ta ham igjen. Jan Billy holdt unna og ble kun slått av Robert Guldbrandsen. Jan Billy løp da på 2.59.44, som ble hans pers. Den siste personlig rekorden satte Jan Billy ved Barcelona maraton i 2013 på 2.46.22.

Jan Billy ser for seg Sahara Marathon som noe helt spesielt. Ekstra glede gir det at løpet går til en god sak. Jan Billy fikk info om Sahara Marathon via facebook. Han har uttalt at han skal ta det helt med ro og bare nyte under Sahara Marathon. Det blir spennende å se hva resultatet blir.

Madrid-AIRPORT.jpgJan Billy, Leon og Solveig i første møte på Madrid-Barajas Airport, klar for innsjekking. Foto: privat

 

Halvmaraton
Jon Håvard Lien
 og voksen datter Maria Lien er begge påmeldt halvmaratondistansen. Selv sier de at de ikke tidligere deltatt i halvmaraton, og at de ikke er spesielt flinke til å løpe. «Vi er primært med i solidaritet for Saharawiene og som støtte for deres fredelige kamp for deres rettigheter.»

Halvmaratonløpet går gjennom den mest varierende delen av maratontraséen Det blir nok en fin og spennende opplevelse.


Nati_Li_1100x1100_IMG_9237.jpgNati og Li, har vært i mange verdendeler. Dette i kontrast til det tørre, glohete og golde jordsmonn ved flyningleirene til Vest-Sahara. Foto: privat.

Solveig_Ramstad-Ekeberg_b_1260_BAL_8306.jpgSolveig Ramstad-Ekeberg frem til målportalen 2017. Foto: Sahara Marathon

5 km

Solveig Ramstad-Ekeberg er blant oss veteraner med tidligere deltakelse i Sahara Marathon.
I år har hun med seg sin 10 år gamle sønn Leon.

Pers på halvmaraton: 1:51 i Grimstad 2014.
Siste halvmaraton, 1:52 i Stockholm 2018.
Sahara Marathon 2017, halvmaraton 2:31.

I dag løper hun 5 km sammen med 10 årige Leon.
«Vi løper 5 km for solidaritet. Mål: mellom 30 og 60 minutter. Leon er en sporty gutt som driver med fotball og freerunning. Dessuten liker han å løpe, gå på ski og stå slalom.

Solveig har deltatt på terrengkarusellen i Aust-Agder de siste 2 årene. Solveig presiserer at det viktige er å løpe for solidaritet. Hun var med på Palestine marathon i 2018, halmaraton på tiden 2:11.

Solveig er glad for muligheten til å besøke den samme familien hun var innlosjert hos sist. Og Legger til at Leon kan lære om Vest-Sahara, og videreformidle denne kunnskapen på sin skole. Sahara Marathon googlet hun på internett i 2017. Da hun søkte på løp rundt omkring i verden.

Leon_Ramstad-Ekeberg_h_1000_IMG_20181005_180130.jpgLeon Ramstad-Ekeberg in action med fotball: Foto: privat

Også Solveig er bedt om å skrive for kondis.no etter løpet. Solveig minner oss om Association Proyecto Sahara, til å lage din egen innsamlingsaksjon på en egen nettside, https://es.betternow.org/nbhttps://es.betternow.org/nb som hun gjorde i 2017.

Solveig_Ramstad-Ekeberg_h_1000_BAL_8309.jpgSolveig Ramstad-Ekeberg, NOR M40W, 21K,  krysset i 2017, mållinjen ved 2:31:49.

#jump_uti.jpgfoto: Nati Kricak

Om ca. en uke kan vi legge ut en reportasje fra Sahara Marathon 2019.