Det er nå et drøyt år siden koronapandemien kom til Norge og landet måtte stenge ned. Det har forandret livene våre. For oss løpere som er glad i turer utendørs, er treningsvanene stort sett de samme som før pandemien. Vi kan fortsatt løpe fritt i favorittløypene uten begrensninger. Treningssentre i deler av landet har vært stengt i lange perioder, og da har utendørsaktivitet vært eneste mulighet. Et pluss er at året med pandemi har gitt oss en stor gjeng med nye løpere som har innarbeidet gode løpevaner og har følt på kroppen hvilke positive effekter løping har. 

Uten karbonplate
2020 var et år med mange skonyheter. Det var mye oppmerksomhet rundt skomodeller med karbonplater i mellomsålen. Først og fremst laget for konkurranseløperen. Salget av disse modellene har vært formidabelt, noe som var overraskende i en sesong hvor det nesten ikke har vært arrangert større konkurranser. Det viser hvor opptatt mange av oss løpere er av nyvinninger. Selv om løpesko med karbonplater er i vinden, er det fortsatt flest modeller uten plate på markedet. I årets test er det kun med modeller uten karbonplate. 

Mange av teknologiene som prøves ut i konkurransemodellene, kommer også i de tradisjonelle treningsskoene etter hvert. I modellene i årets skotest kjenner vi igjen materialene i overdelen, skummet i mellomsålen og plassering av slitegummi i yttersålen. De store endringene i skoutviklingen skjer ikke denne våren. I år kommer flere leverandører etter med modeller med nytt skum, det er ikke forbeholdt noen produsenter. Gjennom de siste årene har stadig nye leverandører kommet med løpesko og utvalget av både varemerker og modeller er større enn noen gang. Mange nye på markedet gjør at konkurransen også skjerpes på utvikling av løpesko. Her pusher alle hverandre. Det er allikevel spennende å se om alle disse nykommerne har livets rett. 

Mange favoritter
Modellene i årets test er kun et utvalg av alle nyhetene denne våren. Til testen har leverandørene levert et stort spenn av modeller. Fra de aller letteste som nærmest er som konkurransesko i vekt, til mer robuste modeller først og fremst for rolige, lange joggeturer. Ingen vil ha alle modellene som sin favoritt, men jeg tror alle vil finne en modell til sitt bruk i testen. Ha det med i tankene når du skal lese årets test. 

Testløperne hadde mange favoritter i år. Og testerne var imponert over bredden av spennende nyheter i testen. Alle leverandørene perfeksjonerer nye teknologier og helhetsfølelsen blir enda bedre. Mange av modellene har også lav vekt og en kombinasjon av treningsskoens gode beskyttelse og konkurranseskoens lekne løpsfølelse. Flere modeller har fått høye score og det har vært vanskelig å kåre klare vinnere på de ulike egenskapene. Det er et luksusproblem og løperne har mye å glede seg til når de gamle sliterne skal skiftes ut. 
 

Slik har vi gjort årets test
Vi har invitert de fleste av løpeskoleverandørene i det norske markedet med i testen. 11 av dem har takket ja til å delta. Leverandørene har selv valgt ut modellen. 

Årets testgruppe har bestått av tre løpere. Alle har testløpt alle modellene minimum 50 km hver gjennom vinteren. Modellene er testløpt både på asfalt, grus og tredemølle i Oslo-området og i Kristiansand. De er brukt på de daglige treningsturene i variert fart og lengde. Testløperne har gjort seg sin egen oppfatning av alle modellenes passform, støtdemping og løpsfølelse. I tillegg har vi testet modellenes støtte mot overpronasjon på en tredemølle. Til slutt har vi samlet alle erfaringene i en felles oppsummering og hver enkelt modell har fått en sluttvurdering. I og med at vi kun har løpt ca. 50 km på hver modell, har vi ikke testet modellenes holdbarhet. 

Testmodellene vektlegger forskjellige egenskaper. Det er vanskelig å finne et par som scorer høyt på alle kriteriene vi setter til en løpesko, selv om vi i år har sett noen eksempler på høye score på flere egenskaper. Vi har gitt modellene en score fra 1 til 6 på egenskapene støtdemping, stabilitet og løpsfølelse. 6 er best. Vi har også kåret den beste modellen på hver av disse tre egenskapene. Passformen er også et viktig kriterium når du velger nye sko. Vi har ikke gitt denne en score, men beskrevet vår oppfatning av den i omtalen av hver modell. Vi har veid alle modellene i herre størrelse US 9 og dame US 7. 

Nedenfor kan du lese vår vurdering av modellene. Vi håper du får nyttige tips når du investerer i nye løpesko i vår.

Bildene nedenfor er av henholdsvis dame- og herreversjonen av hver modell. To av modellene er unisex. 


Adidas SolarBoost 3
Støtdemping: 4
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 32 mm – 22 mm
Dropp: 10 mm
Vekt: 305 g (herre) 270 g (dame)
Pris: 1700 kr
Adidas SolarBoost 3-dame.jpgAdidas SolarBoost 3-herre.jpg
Adidas SolarBoost 3 har vi hatt med i tidligere skotester. Årets utgave viderefører de gode egenskapene med noen forbedringer. Den har samme gode passformen, men det er bedre hold i overdelmaterialet i forfoten. Det gir bedre komfort. Fortsatt mye polstring og det gjør den svært komfortabel på foten. Adidas Boost skum i mellomsålen som gir meget god støtdemping. Årets utgave har bedre støtdemping i forfoten. Dette er ikke den raskeste modellen i testen, men den er smidig til å være en såpass robust treningsmodell. Den har en bred og god sålebase og gir støtte for deg som har en lett overpronasjon selv uten ekstra støtteelementer. Adidas SolarBoost 3 er fortsatt en god treningsmodell. Først og fremst for de rolige treningsturene i variert lengde på asfalt og grus. Men ønsker du en modell til litt raskere tempo, fungerer den også til det. Også for tyngre løpere. 


Altra Rivera
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 26 mm – 26 mm
Dropp: 0 mm
Vekt: 220 g (herre) 170 g (dame)
Pris: 1800 kr
AltraRivera-Dame.jpgAltraRivera-Herre.jpg
Altra Rivera er en nyhet denne våren. Overdelen er i et tynt mesh, nesten som en konkurransesko. Ingen irriterende sømmer, her er det mye komfort rett fra esken. Den er fortsatt bred i tåboksen, men er blitt litt tettere i mellomfoten og hælen. Et pluss for de fleste. Et minus er at den er lav i tåboksen, så husk å prøve den på foten, kanskje et halvt nummer større enn vanlig. Nytt skum i mellomsålen, Altra Ego, gir en bedre kombinasjon av støtdemping og respons enn tidligere versjoner vi har testet. Siden skummet er så responsivt, gir den også svært god løpsfølelse. Det er bra i en så lett modell. Ikke en modell for deg som overpronerer. Altra Rivera er en svært spennende nyhet og de fleste av testløperne som tidligere har vært skeptiske til Altra, likte modellen godt. Et fint alternativ til alle typer av løpeturer for deg som liker litt lettere sko. Også et godt alternativ som en modell for å styrke leggene om du kun løper med karbonplatemodeller. For de flest er den et godt alternativ til litt raskere trening. Merk at modellen har null dropp, så om du ikke er vant med det, krever det en innkjøring. 


Asics Gel-Nimbus 23
Støtdemping: 5
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 25 mm – 15 mm (herre) 27 mm - 14 mm (dame)
Dropp: 10 mm / 13 mm
Vekt: 310 g (herre) 260 g (dame)
Pris: 1900 kr
Asics Gel-Nimbus 23-Dame.jpgAsics Gel-Nimbus 23-Herre.jpg
Asics Gel-Nimbus har vi testet før. Denne er forbedret uten at det endrer modellens bruksområde. Den er normalt til bred i passformen og er meget komfortabel på foten. Ingen sømmer og mye polstring i hælen og i pløsen gjør at de fleste liker den rett fra esken. Fortsatt meget god støtdemping både i hælen og forfoten, men skummet er blitt mer responsivt, så den er blitt et knepp raskere. Mer respons og gode flekskanaler i forfoten gjør den raskere. Fortsatt stabilitet kun for deg som normalpronerer. Årets utgave av Asics Gel-Nimbus er fortsatt først og fremst en treningsmodell for de rolige turene, men et mer responsivt skum gjør at du også kan dra på i modellen. Til asfalt og grus. Også for tyngre løpere. 


Brooks Adrenaline 21
Støtdemping: 5
Stabilitet: 5
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 28 mm – 16 mm 
Dropp: 12 mm
Vekt: 295 g (herre) 258 g (dame)
Pris: 1600 kr

BEST STABILITET
Brooks Adrenaline 21-Dame.jpg
Brooks Adrenaline 21-Herre.jpg
Brooks har de siste årene hatt meget komfortable modeller og Brooks Adrenaline i 21. utgave er ikke noe unntak. Den er normalt bred i passformen, men med en overdel som gir mye komfort. God polstring i hælen og i pløsen forsterker dette. Årets utgave har meget god støtdemping både i hælen og forfoten, men er blitt mykere i skummet og det vil nok de fleste like. Den er også smidigere enn tidligere versjoner og det er et stort pluss i en modell for overpronasjon. Brooks har tatt bort kilen på innside av et hardere skum og erstattet dette med GuideRails. Disse fungerer som en vuggekonstruksjon i hælen. Det gir god støtte i hælen, men med bedre komfort. Brooks Adrenaline er fortsatt en god modell for deg som overpronerer. Til rolige løpeturer i variert lengde, men årets versjon passer også til litt raskere turer. Best til deg som lander på hælen. Til asfalt og grus. 


Hoka One One Mach 4
Støtdemping: 5
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 29 mm - 24 mm (herre) 27 mm - 22 mm (dame)
Dropp: 5 mm
Vekt: 228 g (herre) 190 g (dame) 
Pris: 1900 kr
Hoka One One Mach 4-dame.jpgHoka One One Mach 4-herre.jpg
Hoka One One Mach kommer nå i 4. utgave. Tidligere versjoner har variert i bruksområde og det har ikke vært lett å plassere disse på skoveggen. Årets utgave er svært annerledes enn mange av de tidligere versjonene og det til det bedre. Passformen er normal og kanskje litt mot det smale. Den har et tynt mesh som en konkurransesko, og sitter tett og godt på rett fra boksen. Litt polstring i hælen øker komforten. Støtdempingen er svært god både i hælen og forfoten og er en fin miks av demping og respons. Skoen er lettløpt og passer fint både til rolig og raskere trening. Fortsatt kun for deg som normalpronerer. Hoka One One Mach 4 er en positiv overraskelse. Den er kanskje den beste allrounderen i testen og fungerer til alle typer av trening, både rolige og raskere turer i variert lengde. Passer best til asfalt og er ikke det beste alternativet om du kun løper på grus. 


Mizuno Wave Rider Neo
Støtdemping: 4
Stabilitet: 3
Løpsfølelse: 4
Mellomsåletykkelse: 35 mm - 23 mm
Dropp: 12 mm
Vekt: 280 g (herre) 230 g (dame)
Pris: 2000 kr
Mizuno Wave Rider Neo-dame-herre.jpg
Mizuno Wave Rider Neo er en Rider-modell som mange kjenner, men med et nytt skum. Det synes vi var på tide. Overdelen er i tynt mesh og er myk og komfortabel på foten. Den har en sokkonstruksjon som gjør at den er litt vanskelig å komme inn i om du har høy vrist og litt bred fot. Også liten i størrelsen så her bør du prøve et halvt nummer større. De fleste testerne likte det nye skummet. Det gir en bedre kombinasjon av støtdemping og respons. Men fortsatt er det noe med skoens geometri som gjør at den blir litt for høy i hælen og tynn i forfoten. Den har en lav profil i forfoten og gir god kontakt med underlaget. Det gir en smidig stegavvikling. Fortsatt stabilitet kun for deg som normalpronerer. Mizuno Wave Rider Neo passer alle Mizuno Wave Rider-fans. Da får du samme geometri, men med et bedre dempet og responsivt skum. Til både rolig og raskere trening. Passer best for hælløpere. For asfalt og grus. 


New Balance 1080V11
Støtdemping: 6
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 5
Mellomsåletykkelse: 27 mm - 19 mm 
Dropp: 8mm
Vekt: 263 g (herre) 215 g (dame)
Pris: 1900 kr

BEST STØTDEMPING
New Balance 1080V11-Dame.jpg
New Balance 1080V11-Herre.jpg
Årets utgave av New Balance 1080 har fått en oppgradering i overdelen. Og det til det bedre. Fortsatt smal til normal bredde, men mesh’et i fjorårets versjon var lite elastisk i forfoten hvor snøringen starter. Nå er det problemet løst. Den er meget behagelig på foten. Tynt mesh og godt hold. Fortsatt svært god støtdemping både i hælen og forfoten. Selv om den er tykk i mellomsålen, likte testerne løpsfølelsen. Skummet er responsivt og avrundingen gjør den også til en rask modell. Den har fortsatt en stødig sålebase og passer til lett overponasjon. New Balance 1080 er en spennende nyhet og en svært anvendelig modell. Den passer til trening i variert fart og lengde. En av de beste allrounderne i testen. Til asfalt og grus. Også for tunge løpere. 


Nike ZoomX Invincible Run
Støtdemping: 6
Stabilitet: 3
Løpsfølelse:
Mellomsåletykkelse: 34 mm - 25 mm
Dropp: 9 mm
Vekt: 278 g (herre) 230 g (dame)
Pris: 2050 kr
Nike ZoomX Invincible Run-Dame.jpg
Nike ZoomX Invincible Run-Herre.jpg
Nyheten Nike ZoomX Invincible Run er en modell i Nike Fearless-kolleksjon. Overdelen er av strikket materiale og er normalt til litt bred i passformen. Ingen sømmer, noe som gir god komfort. Samtidig er det mye polstring både i hælkappen og i pløsen som gjør den meget komfortabel på foten. Mellomsålen er av Nikes raske ZoomX-skum som er meget støtdempende og samtidig responsivt. Mellomsålen er tykk med svært god støtdemping både i hælen og forfoten, blant de beste i testen. Skummet er responsivt, men siden sålen er så tykk, kommer ikke skummet helt til sin rett slik en opplever det i andre modeller. Den har også en bred sålebase. Siden skummet er så mykt, gir den ikke ekstra stabilitet om du trenger det. Nike ZoomX Invincible Run er først og fremst for rolige løpeturer i variert lengde, men øker du tempoet, er modellen med på det også. Passer både til asfalt og grus. 


Reebok Floatride Run Fast 3.0
Støtdemping: 3
Stabilitet: 2
Løpsfølelse:
Mellomsåletykkelse: 25 mm - 17 mm 
Dropp: 8 mm
Vekt: 199 g (herre) 163 g (dame)
Pris: 1500 kr

BEST LØPSFØLELSE
Reebok Floatride Run Fast 3.0-Dame.jpg
Reebok Floatride Run Fast 3.0-Herre.jpg
Reebok Floatride Run Fast 3.0 er den letteste modellen i testen. Vekten er omtrent som en konkurransemodell. Overdelen er i et tynt mesh som i en konkurransemodell. Det er lite polstringer og det er et pluss i en så rask modell. Den er normalt bred, men flere av testløperne fikk ikke den optimale passformen. Her er det litt plass her og der og ikke den gode passformen du gjerne finner i mange av de andre modellene i testen. Den har god støtdemping, særlig om du ser den i forhold til den lave vekten. Men dette er ikke en modell du velger på grunn av støtdempingen. Mellomsåleprofilen er lav og du kommer tett mot underlaget. Det gir en meget smidig løpsfølelse. Den er kurvet i lesten som de raske modellene og gir ikke god stabilitet om du overpronerer. Reebok Floatride Run Fast 3.0 er først og fremst for raskere treningsturer i variert lengde. Et fint alternativ til deg som løper mye i karbonplatemodeller og vil styrke leggene. Til både asfalt og grus. 


Salomon Sonic 3 Balance
Støtdemping: 3
Stabilitet: 4
Løpsfølelse: 3
Mellomsåletykkelse: 28 mm - 20 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 252 g (herre) 216 g (dame)
Pris: 1400 kr
Salomon Sonic 3 Balance-dame-herre.jpg
Salomon Sonic 3 Balance er en av de letteste modellene i testen. Den har et tynt og behagelig mesh. Normalt bred passform, men den er smal og lite fleksibel i overgangen der pløse og snøringen starter. Noen kan oppleve det litt ubehagelig. Den er meget fast i støtdempingen. Det kan være et pluss om skummet er responsivt. Vi synes skummet er litt dødt og ikke gir den beste responsen. Den oppleves også «kantete» gjennom løpssteget. Den har en stødig plattform og gir litt ekstra støtte om du har en lett overpronasjon. Salomon Sonic 3 Balance er en lett treningsmodell for både rolig og litt raskere treningsturer. Den passer best deg som liker en fast mellomsåle og fast støtdemping. Til både asfalt og grus. 


Saucony Endorphin Shift
Støtdemping:
Stabilitet: 3
Løpsfølelse:
Mellomsåletykkelse: 38 mm - 34 mm 
Dropp: 4 mm
Vekt: 286 g (herre) 269 g (dame)
Pris: 1900 kr
Saucony Endorphin Shift-Dame.jpg
Saucony Endorphin Shift-Herre.jpg
Saucony Endorphin Shift er den mest treningsrelaterte modellen i Sauconys raske Endorphin-serie. Modellen var en av de som overrasket mest positivt i testen. Den er normalt bred i passformen. Ingen sømmer og tynt mesh gir en behagelig passform. Ekstra polstring i pløse og hæl og en stødig hælkappe. Den har en tykk mellomsåle med et skum med en fin kombinasjon av støtdemping og respons både i forfoten og hælen. Den har en svært effektiv avrunding i sålen - Saucony SpeedRoll - som gir en meget smidig stegavvikling. Det skulle en ikke tro med den tykke mellomsålen. En modell for normalpronasjon. Saucony Endorphin Shift er en av mange fine allroundere i testen. Den passer både til rolig og raskere treningsturer. Skal du velge en modell til varierte løpeturer, er dette en å vurdere. Til både asfalt og grus.


Testløperne
Tor Fauske, 57 år
Daglig leder på Löplabbet og testansvarlig. Tidligere aktiv løper. Løper fremdeles 3-5 ganger i uken. Har arbeidet profesjonelt med test og vurdering av løpesko siden 1990. 

Bjørnar Sagdahl, 42 år
Fysioterapeut og har vært en del av Löplabbets testteam siden 2010. Ivrig løper som finner tid til en daglig tur. Liker å variere både fart, lengde og underlag. 

Kjersti Karoline Danielsen, 41 år
Maratonløper i Norgestoppen med deltakelse i EM som høydepunkt. En del av Löplabbets testteam siden 2006. Ikke like aktiv i dag, men løper fremdeles daglig og varierer både fart, distanse og underlag.
 

Kondis trenger din støtte
Takk for at du er medlem og slik bidrar til at Kondis kan fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene falt bort, og vil du gi oss et ekstrabidrag, vil vi være takknemlige for det.

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957