Thomas Ekren

På topp både sommer og vinter

Han kommer fra landlige omgivelser i Melhus, sykler for Gauldal Sykkelklubb og går langrenn for Melhus Ski. Thomas Ekren har bestandig hatt et høyt aktivitetsnivå, og med en motor som få kan matche, hevder han seg like godt både på sykkelen og i langrennssporet.

Av Ingrid Lorvik

Med sitt sterke vinnerinstinkt og offensive holdning setter han gjerne både fem og ti år eldre utøvere på plass. Det er liten tvil om at 15 år gamle Thomas Ekren har lyst til å bli best. Men hvilken idrett det blir, har han fortasatt ikke bestemt seg for.

Etter en innholdsrik vinter med blant annet gull og sølv i Hovedlandsrennet og seier i Ungdommens Birkebeinerrenn og Ungdomsstafetten, er han nå godt i gang med sykkelsesongen.

Individuell idrett og lagidrett

Thomas har nettopp kommet hjem fra sykkelritt i Danmark der han representerte Team Igland Garasjen i Tour de Himmelfart, et etapperitt med fem etapper fordelt på tre dager.

- For mange er kanskje Team Igland Garasjen ukjent, kan du fortelle litt om teamet?                 

- Team Igland Garasjen ble startet av to gutter fra Grimstad, Fridtjof Røinås og Kristian Johansson, men etter hvert ble ”de beste” fra Norge samlet slik at det skulle bli et jevnt og bra lag. For at laget skal få best mulig uttelling, bør det bestå av jevne ryttere som kan matche hverandre, forklarer Thomas.

Gjennom sterk sykling og godt samarbeid hentet teamet hjem en imponerende sammenlagtseier i lagkonkurransen, samt at de vant den gule ledertrøya og hadde klatretrøya i laget fram til siste etappe. U17-feltet som de deltok i, bestod av totalt 211 ryttere fra 7 nasjoner, og det ble fra arrangøren sagt at dette var det sterkeste U17-feltet som noen gang hadde startet på dansk jord. Det forteller litt om den sterke prestasjonen til de lovende ungguttene i teamet.       

Thomas viste i Danmark at han ikke bare er en sterk individuell syklist, men også en god lagrytter.

– Mange forbinder sykkel med individuell idrett, noe det også til en viss grad er, til du kommer opp i juniorklassen. Det å sykle på et lag, er som å spille på et fotballag; du må bruke de andre for å få mål, du klarer deg ikke alene, påpeker Thomas. Han fikk med seg masse nyttig erfaring og en fin opplevelse under Tour de Himmelfart.                                                                   

– Det å sykle med så mange gode ryttere som jeg gjorde under rittene i Danmark, var utrolig lærerikt, men steinhardt! Når man sykler i et så stort og sterkt felt, må man hele tiden kjempe for å holde en god posisjon, forteller Thomas. Han syns det var motiverende å se at det er så mange som er gode, det gir han bare ekstra motivasjon og lyst til å trene for og bli enda bedre.

Inspirert av foreldrene og Thomas Alsgaard

Med ivrige foreldre som begge har en aktiv karriere på sykkelen bak seg, samtidig som de i dag er to framtredende aktører i klubben, er det liten tvil om hvor Thomas har fått sykkelinteressen fra. Thomas mor, Hege, står som eneste NM-vinner for Gauldal med sin seier på 3000 m bane i 1985, og hun har i tilegg deltatt i Olympiske leker for Norge. Foreldrene har inspirert Thomas gjennom hele oppveksten, og gitt han et godt grunnlag for videre trening.                                                                                                                               

- De har tatt meg med ut i friluft siden jeg var liten. I tilegg har jeg alltid vært ei energibombe, så idretten ble en fin måte å få brukt litt av energien på. Jeg startet først med fotball, og da syklet jeg alltid de 4-5 kilometerne til og fra trening. Dette gjorde at jeg etter hvert syntes det ble veldig artig å sykle, så da startet jeg med terrengsykling, forteller den idrettsglade gutten. Da han var ni år fikk han sin første racersykkel, og da var det gjort! Siden den gang har raceren blitt flittig brukt, både i konkurranser og på trening.

Motivasjonen var det ikke noe å si på. I tilegg til at han syns idretten var utrolig moro, gjorde framgangen at Thomas ble ekstra motivert. Han merket stadig at han ble bedre og bedre, men det var likevel ikke bare egen framgang som inspirerte Thomas til å drive med idrett. 

– Da jeg var liten, var Thomas Alsgaard det store forbildet mitt om vinteren. Jeg satt alltid inne med skiskoene på når jeg så Alsgaard gå langrenn på TV-en. Etterpå var det rett ut og gå runde på runde ved siden av huset. Fortsatt blir jeg motivert av å se på de store stjernene, som for eksempel Petter Northug og Edvald Boasson Hagen. De viser at det er mulig å bli best, sier Thomas målbevisst. 

Mange treningskamerater og gode minner

Et bra miljø og gode treningskamerater er viktig både for motivasjon og framgang. Thomas har alltid hatt mange gode kamerater som har gitt han hard kamp på trening. Både i Melhus Ski og Gauldal Sykkelklubb er det et sterkt og godt miljø.

- På ski har jeg en sterk treningskamerat som er to år eldre, Sondre Engan. Han har alltid gitt meg god matching på trening, og i tilegg har jeg fått være med han til Sverige på snøsamlinger om høsten, skryter han fornøyd. I sykkelklubben trener alle fra 15 år og oppover sammen, så her er det alltid tøff kamp mellom både gammel og ung. Thomas legger vekt på at han syns det er moro å se at de eldre veteranene i klubben er med på treningene.

Til tross for sin unge alder har Thomas vært med på mye og fått mange gode minner, både fra ski- og sykkelmiljøet.      

- Skal jeg trekke fram noe må det bli U6 Cycle Tour i Sverige i fjor. Det var veldig stort for en liten nordmann som bare hadde kjørt med 40 stk. i feltet, å komme dit og kjøre med 90 mann. Det i tilegg til at jeg gjorde det så bra, var utrolig artig, forteller Thomas med et stort smil. Han imponerte med å tå tre av seks etappeseire, og en hårfin andreplass sammenlagt.

Et annet godt minne kom i vinter. Under Hovedlandsrennet i langrenn gjennomførte han to sterke løp som holdt til et sølv og et gull.

– Sprinten der jeg vant var utrolig artig, masse folk og utrolig god stemning, mimrer han.

Klare framtidsplaner   

Thomas sier han ikke har satt seg noen langsiktige mål enda, likevel har han planene klare.

 - Det viktigste er å utvikle meg videre og bygge et sterkt grunnlag. Jeg har et mål om å bli best i verden, enten på sykkel eller i skisporet, men valget av idrett har jeg enda ikke tatt, røper han.

- Jeg satser like mye på både sykkel og langrenn nå; det fungerer veldig bra. Selv mener jeg det er en fordel å drive med to idretter, da blir det ikke like ensformig. Dessuten tror jeg det er lettere å gå lei om man bare driver en idrett, og må gå på rulleski hele sommeren, eller sykle på rulla hele vinteren. Thomas understreker at ski og sykkel går veldig godt overens når det gjelder utholdenheten.

 – Mange sier man blir treg av å sykle, men det er bare bullshit, spør du meg! Hvis man sykler på tunge gir med lav frekvens hele tiden, kan det kanskje være sant, men sånn er det med alt. Løper du med tunge steg og krum rygg, blir du også treg. Alt handler om å gjøre ting riktig, sier han fornuftig.

- Planen er å drive like mye med begge idrettene i et år til. Så skal jeg bestemme meg for hva jeg vil satse på. Det betyr ikke at jeg slutter med den ene, men at den idretten jeg bestemmer meg for å satse på, blir prioritert i større grad, avslutter den lovende unggutten med glimt i øyet.

                                                                                                             Ingrid Lorvik

 


Alder:             15 år                                                                                                                        Bosted:             Melhus                                                                                                                                  Idrett:             Langrenn og sykkel                                                                                                                Klubb:             Melhus Ski og Gauldal Sykkelklubb

Meritter:        Sykkel: 2. plass i U6 Cycle Tour sammenlagt med 3 av 6 etappeseire, 1.plass UM tempo (08/09), 3. plass UM fellesstart (08/09)
Langrenn: 1. plass Hovedlandsrennet sprint (10), 2. plass Hovedlandsrennet normaldistanse (10), 1. plass Midtnorsk Mesterskap både kort og lagdistanse (08, 09, 10)


Bli KONDIS-medlem!  les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år

Tilbake til KONDIS nr.4 oversikten.

Til KONDIS-ARKIVET (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999)