–  Struktur er viktig for å oppnå resultater, men for å være helt ærlig tar jeg meg ikke tid til å følge en strukturert plan. Jeg trener det jeg vil når jeg kan, men prøver selvsagt å variere mellom høy og lav intensitet, forteller Thomas K. Føre, og legger til at han har noen nøkkeløkter som han liker å bruke til å sammenligne sin egen form fra et år til et annet.

I perioder har han imidlertid vært svært strukturert i treningen sin.

– Jeg er strukturert av natur og liker å jobbe mot mål jeg setter meg. Når jeg treffer med både treningsopplegg og løpsopplegg og får det resultatet jeg drømmer om, er det alltid veldig tilfredsstillende. Det gir mersmak og «bensin på bålet». Min kanskje beste løpsopplevelse og det jeg rangerer som mitt beste resultat er fra Oslo Maraton i 2014. Jeg løp da inn til 3:02:55 på helmaraton. Jeg løp to jevne halvmaraton etter hverandre og følte meg supersterk. Det var en fantastisk dag i et veldig godt løpeår for min del, forteller han.

Thomas deler inn året slik at han fokuserer på mengde på vinteren og prioriterer mer fart på våren. I tillegg til løpingen, blir det noen turer på rulleski, vanlige langrennsski og sykkel, men ikke noe han vil skryte av til tross for gode forhold for skigåing i Tromsø.

– Når jeg har tid til å trene, så prioriterer jeg stort sett løping, sier han.

 

Dynamiske mål

På spørsmålet om hvilke mål han har satt seg for 2018, svarer Thomas at målene hans vanligvis er i stadig endring.

– Jeg vil nødig sammenligne meg med et løpende villsvin, men målene mine er like bevegelige. I perioder hvor jeg har mulighet til å prioritere trening, gror det som regel hår på målene. I andre perioder er målene glattbarberte. 2017 blir bokstavelig talt et «babyface»-år sammenlignet med perioden 2012-2016. Løpeåret 2018 kan bare bli bedre, forteller han.

De siste årene har det vært å lese på bloggen hans at han har hatt som mål å komme under 40 minutter på mila. Det er et mål han har satt seg selv om persen hans fra 2014 er på 38.03.

– 40 på mila er for meg ei referanseramme. Med noen gode måneder med trening, er sub 40 som regel innenfor rekkevidde. Jeg klarte det i fjor med nesten et minutts margin, men har til gode å se 39-tallet i år. Det ble med et par forsøk på Sentrumsløpet og Fornebuløpet, og siden kokte det bort i familieliv og renovering av hus, sier Thomas med et smil.

Andre mål for Thomas er å løpe halvmaraton hvert år på under 1.30 og maraton på under 3 timer

– Det hadde vært fint, men det er mulig den maratondrømmen bare må fortsette inn i 2019 eller 2020. Jeg skal i alle fall få med meg et internasjonalt maratonløp hvert år. Så langt har jeg Frankfurt i 2014, New York i 2015, Amsterdam i 2016 og Unionsmarathon i 2017. Athen Marathon står for tur i november 2017. I 2018 har jeg lyst å prøve Berlin eller være med Northern Runners sin klubbtur til utlandet, sier han som etablerte Northern Runners i Tromsø i 2011.

 

Er Kondisambassadør

Thomas meldte seg inn i Kondis i 2011 fordi han ville lese om ulike former for trening i bladet. Siden har han fortsatt å være medlem. Det er gode reportasjer og inspirerende historier fra andre løpere som har vært drivkraften for å fortsette medlemskapet. I tillegg til at han har fått mange gode rabatter på Löplabbet og andre sportsbutikker, og når han har meldt seg på Kvalitetsløp.

– Jeg vil anbefale alle som har en interesse for en eller annen kondisjonsidrett å melde seg inn i Kondis. De som oppgir min ambassadørkode når de melder seg inn, vil få 100 kroner i rabatt, mens jeg får et lodd i Kondis sitt vervelotteri, sier han.

Thomas sin ambassadørkode er: #THOMAS.

I Kondis sitt vervelotteri kan deltakerne vinne både treningstøy, -utstyr og -reiser.

 

Har løpt siden 90-tallet

Etter at Thomas sluttet med fotball på 90-tallet har han drevet med løping, langrenn og sykling som egentrening.

– Jeg har noen medaljer fra Midnight Sun Marathon fra denne tiden. Jeg har alltid likt å løpe, men hadde en periode i ungdoms-, studie- og tidlig arbeidsliv hvor det ble litt for lite trening. Jeg tok opp løpetreningen i 2010 og meldte meg på halvmaraton i Oslo høsten 2010. Det var en lidelse, men ga mersmak. Det var starten på «langløpskarrieren» min som så langt har resultert i 6 ultraløp (50 km), 9 helmaraton og 21 halvmaraton, forteller han.

Thomas legger ikke skjul på at treningsmiljøet i Tromsø er veldig bra.

– Treningsmiljøet er utrolig bra. Med Northern Runners, TUIL Friidrett og Tromsø Løpeklubb finnes det et tilbud til absolutt alle. Det er et godt sosialt og inkluderende miljø. Løpere fra Tromsø hevder seg på ulike typer løp og distanser i alle aldersklasser nasjonalt, men enda viktigere er det at folk finner glede ved løping som treningsform. Det er ikke alle som streber etter nye personlige rekorder, men det er alltid godt å ha noen å strekke seg etter, sier han.

 

Trener mye alene

Da han startet opp Northern Runners la han treningene til klokka 20 for at det skulle passe med legging av små barn. Nå som hans egne barn har begynt å vokse til, blir det mye oppfølging av dem utover kveldene, noe som har resultert i mer egentrening i en periode.

– Jeg løper gjerne altfor sent på kvelden eller mens barna er på fritidsaktiviteter. Med mange «virtuelle» løpevenner på Garmin Connect og Strava, finner jeg alltid noen å løpe med når jeg er på reise. Høstferien tilbrakte jeg på Mallorca, og da løp jeg morgenøkter med Gøran Rasmussen Åland og Jann Post. Det var både hardt og givende, sier han.

Thomas mener det er viktig å være realistisk når det gjelder å sette seg mål.

– Sett et realistisk mål og gi deg selv tid til å nå målet, sier han og advarer folk mot å bli for ivrige.  

– Øk treningsmengden gradvis, og ta det med ro om du kjenner antydning til skader. Du er nødt til å kjøre noen harde økter hvis du skal ha fremgang. Jeg vil f.eks. anbefale å kjøre noen progressive testløp på f.eks. 8 km hvor du øker farten ned mot ønsket konkurransetempo eller til og med bedre enn konkurransetempo på siste km. Med et par slike testløp vil du bli godt kjent med formen din, sier han, og ønsker alle løpevenner og andre lykke til med treningen.

 

Thomas_instagram640pix.jpgDu kan også følge med på Thomas sine mange turer og opplevelser på Instagram