Det var knyttet stor spenning til om autogenererte o-kart, basert på Kartverkets LIDAR laserdata og kartkomiteens Terje Wiig Mathisens programvareverktøykasse, var liv laga da det for første gang ble brukt et slikt kart på o-løp i realt skogsterreng på lørdag. Tidligere har slike ikke-synfarte laserkart blitt brukt i Vinjes fjell-løp, men da i terreng nesten kjemisk fritt for trær.

I tøff konkurranse med 25-manna og høstferiesysler var det ca. 60 løpere som via apostlenes hester eller sykkel tok seg fra Hakadal stasjon eller helt fra Oslo til samlingsplass ved idylliske Langevann i Nordmarka. Arrangørene av løpet Veslesprekken ved universitetsklubben IL Geoformers lokket med – foruten de spesielle kartene – villmarksterreng neste kjemisk fritt for hogst i deler av Nordmarkas indrefilet. Løypelegger Harald Østgaard Lund hadde gjort en utmerket jobb med løypelegginga, kartets beskaffenhet tatt i betraktning.

kartloype.JPG

Postene var stort sett på greie kurvedetaljer og fokus var lagt på noen gode veivalgsstrekk som skilte klinten fra hveten. PM:et beskrev godt hvordan kartet skilte seg fra ordinære, synfarte o-kart. Det løperne kunne kvittere ut var at kurvebildet stemte meget godt, skrenter og stup likeså, større myrer godt og det samme for grøfter og bekker, mens det grønne og stier og skiløyper var det si som så med. De fleste valgte derfor en grovorienterende o-teknisk strategi som kanskje minnet om den som ble brukt på tida med 1:15 000 og 1 :20 000 kart, selv om målestokken som ble brukt på lørdag var 1: 7 500.

veslesprekk01.jpg

Veslesprekken inngår i den kjente rankingløpsserien som arrangeres av student og student emeritusklubben OSI og IL Geoform så sportslig sett ble det som vanlig kjempet i tre klasser er lik de tre løypene lang (6,7 km), mellom (4,2 km) og kort (2,7 km).

vs01.jpg

I langløypa var det en tett duell mellom Bækkelagets Thomas Nipen og IL Kolls lettfotede veteran Bo Engdahl, der Nipen knep seg foran med rundt halvminuttet. De var de eneste som kom seg under timen og de to neste på lista, Askers Jan Richard Eriksen og Nydalens Sindre Langaas, var distansert med ni minutter. I mellomløypa var Fossums Lars Erik Gjein raskest, foran Tyrvings superveteran Per Kr Ekeberg og Nydalens Einar Jensen. Jensen er for øvrig en sentral person i Kartverkets LIDAR laserdata prosjekt og håper som Kartkomiteens Wiig Mathisen at Norge vil få sin nasjonale laserbaserte o-kartdatabase i 2019, neo som finnene allerede har på MapAnt.fi. Der har de kartlagt nesten hele Finland som for Veslesprekkterrenget, en kartdatabase som ligger fritt tilgjengelig for alle. I kortløypa var raskeste løper Fossums Bjørn A Carlson, foran Per Stefferud, Torridal IL og Liv Paltiel fra Folkhelseinstituttet.

Ellers ble vel Hamar OKs Kjetil Jacobsens ublide møte med en elg med store ører, løpets store snakkis, nest etter kartet.

vs03.jpg

Tekst og foto: Sindre Langaas

Kart og løyper

Resultater

Lang, 6 700 m:
1) Thomas Nipen, Bækkelagets SK, 58.12,
2) Bo Engdahl, Brekke og Strand, 58.47,
3) Jan R. Eriksen, Asker Skiklubb, 1.06.00,
4) Sindre Langaas, Nydalens SK, 1.07.06,
5) Jo Inge Fjellstad, Ås-NMBU Orientering, 1.10.15,
6) Pål Skogedal, Asker Skiklubb, 1.10.16.

Mellom, 4 200 m:
1) Lars Erik Gjein, Fossum IF, 36.35,
2) Per Kristian Ekeberg, IL Tyrving, 38.43,
3) Einar Jensen, Nydalens SK, 40.38,
4) Richard Zeiner-Gundersen, Aker Brygge Orientering, 40.55,
5) Louise Oram, Bækkelaget SK, 42.35,
6) Øystein Kildahl, Østmarka OK, 43.03.

Kort, 2 700 m:
1) Per Stefferud, Toridal IL, 34.47,
2) Liv Paltiel, Folkehelseinstituttet, 46.40,
3) Trine Marit Justad Raaen, Aker Brygge Orientering, 47.09,
4) Kjetil Jacobsen, Hamar OK, 50.21,
5) Terje Trondsen, Nittedal OL, 36.25.
 

vs06.jpg

vs07.jpg

vs08.jpg

vs09.jpg