Hvem, hva, hvor

3. juni

08-18

Tryvann

10 km

895,-

Billetter 

 

Norges tøffeste Vikinger

Tough Viking nærmer seg med stormskritt (siste frist å melde seg på i midnatt), og igjen håper vi å på norske vinnere. For siden dette er en svensk arrangør, stormer svenskene til og presser seg inn høyt oppe på resultatlistene. I fjor vant Mona Strande løpet i Oslo, men siden hun allerede har blitt intervjuet i forbindelse med sin seier under Barskingen 2016, er det på sin plass å gi denne spalten til Hilde Rørvik Norstrand. Hilde ble Norges beste deltaker under hele Tough Viking-serien 2016. Hun kom på 2. plass under serien, og Mona kom på 3. plass. Av herrene er det ingen tvil om hvem som vant, - Simon Løvås. Han vant 3 av 4 Tough Viking i 2016. Les mer om ”Simon topper resultatlistene til Tough Viking”. Men aller først, litt nyheter for 2017:

 

Tough Viking 2017

I år utvider Tough Viking med nye og tøffe hindre. De kan avsløre at de er som følger:

Mega monkey bar 
Submerge
Bulgarian bags
The Walls
Spinning Wheels
Luminox Atlas Stones
 
Ellers er det start og mål på Tryvann, noe som betyr 700 høydemeter. Det blir knallhardt og kult med over 1700 deltakere, hvor 30% er jenter. 
 
Så - eliteintervjuene:

 

HILDE RØRVIK NORSTRAND

Nå skal det sies at Hilde ikke har løpt Tough Viking i Oslo, og kan derfor ikke si stort om akkurat dette løpet. Men i det store og hele liker Hilde Tough Viking godt, fordi løpet favoriserer de som er gode løpere, og ikke har de alt for tekniske og tunge hindrene. Grunnen til at Hilde ikke deltok i Oslo i fjor er fordi det kolliderte med Toughest i Stockholm. I år blir det Tough Viking på Hilde i Oslo.    

 

TV_Hildefjes.jpg

Hilde i sitt ess (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Tough Viking

Hilde startet året med å stå på toppen av pallen under Tough Viking i Gøteborg! Ikke nok med det, hun slo også Karin Karlsson, Sveriges beste hinderløper. Hilde og Karin er gode venner, men under løp er det kun èn ting som gjelder, å være bedre enn den andre. De kommuniserer ikke underveis, men har lekt med tanken. Er det mulig å dele et smil eller psyke ut den andre ved å si noe, eller bør man la være? De har vel blitt enige om at det er best å holde seg langt unna. Men, Karin har avslørt at noe av det hun hater aller mest, er når Hilde løper forbi henne i oppoverbakkene, tilnærmet uanstrengt. Dette har Hilde lært seg å dra nytte av. For det ble en heftig kniving mellom jentene i Gøteborg, der Hilde passerte Karin under løp, og Karin passerte Hilde ved hindrene. Men når de tyngste bakkene kom, sørget Hilde for å passere Karin, tilsynelatende lett. Karin hatet det! At det var lett, er langt i fra sannheten. Det var beinhardt, men helt avgjørende for å vinne over Karin.

Selv om Hilde får sponset de fleste løp av Nutramino, koster det å reise rundt på alle løp. Hun syntes derfor det er synd at Tough Viking nå har gått bort fra pengepremieren, da de er en arrangør som bør ha økonomi til dette. Hun frykter også at dette vil være med på å ”skremme bort” eliten, nå som det er så mange arrangører å velge imellom. For selv om Hilde ønsker å vinne, ønsker hun også sterke konkurrenter.

Hilde er en stor tilhenger av Tough Viking, fordi det er svært folkelig og ikke byr på for mange tunge og tekniske hindre. Hun liker hindrene deres godt og variasjonen på dem. Det er alt fra vegger, vann, gjørme, krabbehindre, monkeybar, rampe, irish table, m.m. Men det er et hinder hun ikke liker så godt, strømhinderet. Hilde vurderte å stå over strømhinderet i Gøteborg i år fordi hun fikk seg en trøkk året før. Men for å komme i mål før Karin, ble hun nødt til å løpe igjennom. Hun fikk seg en trøkk igjen, men syntes det var vel verdt det. Alternativet var å ta et krabbehinder (som man kan ta hvis man ikke vil ta strømhinderet) og gi fra seg førstplassen til Karin, - sistnevnte var helt uaktuelt!  

 

TV_Hildeloper.jpg

Det skal godt gjøres å holde tritt med hu her i bakkene (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Sporty arbeidsplass

Hilde jobber for Arca Friske Arbeidsplasser til det daglige, - en perfekt jobb for en aktiv jente med master i idrettsvitenskap. Hun har svært varierte dager hvor hun reiser rundt til bedrifter, holder foredrag, arrangerer treninger, instruerer, gir fysikalsk behandling, og generelt organiserer driften av ulike aktiviteter Arca tilbyr. En tjeneste mange bedrifter har stort utbytte av, for å øke energien til de ansatte og redusere sykefraværet. Mange er i stillesittende jobber og trenger en påminnelse om å bevege seg, å utnytte de minuttene man likevel står og venter på kaffen, unne seg noen minutter pause til å strekke på seg, å finne tid til trening og unngå eventuelle belastningsskader, m.m. Alt handler om vaner, og riktig veiledning. I tillegg arrangerer Hilde treningscamper i utlandet der hun er campansvarlig og arrangerer et stort spekter av treninger for alle, - yoga, løpetrening, hip-hop, jazz, bootcamp, m.m. Hilde er særdeles glad i jobben sin, - den er en stor del av henne som person.

 

TV_Hildestarpastein.jpg

Livet er best ute! (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Satser

Høsten 2015 og hele 2016 var for Hilde et lekent hinderløpår, der hun ikke gikk inn for å satse, men for å ha det gøy, - noe som betyr å gjøre sitt beste. For har man et konkurranseinstinkt, kommer man ikke utenom. Denne moroa resulterte i svært gode resultater og Hilde innså at dette er en sport der hun virkelig kan satse. Hun blir derfor å se under VM i Canada til høsten, sammen med Henriette Albon (og kanskje Julie Wahr-Hansen). Ergo, vi får Norges beste hinderløpere til VM! Det kan ikke bli mer spennende! Hva kan de utrette? – I forkant av disse løpene satser Hilde på en god plassering under Toughest, og hun kommer til å delta på Spartan og Tough Mudder i utlandet.

Hilde ville under normale omstendigheter også deltatt i EM. Men etter at EM har blitt 2 løp, med 2 ulike arrangører, og ingen andre fra elitegruppen skal delta, prioriterer hun i stedet et annet løp som arrangeres samme dag, Xreid i Romsdal. Dette er et løp utenom det vanlige, også for Hilde. Det er et fjelløp på 126 km og 6500 høydemeter! Man deltar som lag, hvor man er mellom 2-4 personer pr. lag. Hilde løper sammen med Lasse Tufte, Norges ledende aktør innen calisthenics (egen kroppsvekttrening). Hilde er veldig spent på dette løpet, da hun aldri har løpt så langt før.

 

VT_kvinnepallendjurarden.jpg

Hilde kler pallplasseringer. Her sammen med Mona Strande, 3. plass under serien (Foto: Hilde)

 

Trening

Det som overrasker mest, er at Hilde ikke har forandret så mye på sin trening i forbindelse med sin reise til VM, og alle løpene hun skal delta på i forkant. Men fokuset blir større. Hun løper ca. 3 ganger i uken, intervaller og rolig langkjøring. Hun trener også styrke et par ganger i uken med fokus på å løfte seg selv, kjerne og egenvektstrening, i tillegg til en klatreøkt i uken for å styrke grepet. Men det morsomste og mest lærerike er nok turene til ulike treningsarena for hinderløpere. Og da blir det som regel turer til Sverige som har flest tilbud på denne fronten. Hun har også vært med Toughest til Malaga, hvor det arrangeres tøffe hinderløptreninger hos Mike Gym. Ellers får naturligvis Hilde beveget seg bra i jobben med diverse treninger, hvor hun blant annet har faste trappetreninger i Holmenkollen. Utfordringen for Hilde blir å holde aktiviteten på et fornuftig nivå, samtidig som den gjør henne til en bedre hinderløper.  

Også Hilde kan syntes det er tungt å komme seg på trening. Hun sørger derfor for å gjøre avtaler så det blir en morsom og sosial greie, og det hender hun tar intervallen på mølle hvis motivasjonen ikke er på plass. Da blir presset på å holde farten oppe, større. Ellers er Hilde glad i å være aktiv, hun sykler, går på ski, går turer i fjellet, cruiser av gårde på rulleskøyter, elsker livet ute, og leker! Leken er kanskje noe av det viktigste for å bli en bedre hinderløper, om det så er snakk om å klatre i trær, leke apekatt i stativer, eller annen moro. 

Hilde har også en svært fordelaktig egenskap, - hun elsker å presse seg selv. Blant annet hender det at hun løper med vektvest, av ren og skjær glede. Ikke bare fordi hun vil bli sterkere, men fordi det er ”gøy” og gir variasjon. Også før hun bestemte seg for å satse, tok hun gjerne på denne tunge vesten for å kjenne ekstra godt på pulsen. Vi snakker om ei jente som virkelig vet å gi sitt for å kunne nyte endorfinrushet.

 

TV_Hildestarphender.jpg

Ikke glem å lek og utfordre deg selv. Det er aldri for sent å lære noe nytt (Foto: Line Hofoss Holm)

 

TV_Hildeklatrer.jpg

Det er like aktuelt å klatre i trær som voksen, som da man var barn (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Hvile, ernæring og kropp

Selv om man er godt utdannet og jobber med kropp og helse, kan det likevel være godt med veiledning og rettledning. For er det noe Hilde er dårlig på, så er det å få nok søvn. Hun vet det er viktig, men opplever her et stort dilemma. I forbindelse med jobb må hun tidlig opp, og fordi det sosiale livet er svært viktig for hennes livskvalitet, kommer hun seg alt for sent i seng. Vi snakker ikke om mange timer, men over lengre tid blir det for mange. Når man er så aktiv som Hilde, er det viktig å gi kroppen nok hvile, noe hun også har blitt sterkt anbefalt av sin osteopat (Bård Stula Stokke). Den siste tiden har ikke resultatene vært helt på topp, Hilde har følt seg tung, har fått en stram nakke og føler ikke at ting glir som det skal. Skyldes det mangel på søvn? Spørsmålet er om Hilde klarer å gi slipp på noe av den sosiale livskvaliteten som betyr så mye for henne og gir henne masse energi, eller om hun skal fortsette som nå til resultatene begynner å stjele av livskvaliteten? Et vanskelig dilemma. Hvor er skjæringspunktet? Er det mulig å finne en balanse? - Det vakreste i dette, er at Hilde har et veldig riktig fokus; jakten på livskvalitet!

 

TV_Hildelopervedvann.jpg

Hilde er stor tilhenger av variert terreng, og begynner å bli godt kjent med de fleste områder i Oslo (Foto: Line Hofoss Holm)

 

Hilde er ellers et godt forbilde, med sunne verdier. Hun bruker naturen for alt den er verdt og elsker livet ute. Hun har også et sunt og lett forhold til mat. I og med at hun er i mye aktivitet kan hun spise en del, men bruker ikke mye tid på kosthold. Hun er generelt glad i mat og er glad i et variert og sunt kosthold, hun liker det meste, vet å kunne kose seg når det er tid for det, men unngår de letteste løsningene til det daglige, som en bolle i kiosken. Ellers bruker hun ikke noen form for kosttilskudd, men når tiden ikke strekker til og hun sliter med å få i seg nok næring, hender det at hun tar en Nutramino proteinshake eller bar. En ting er i hvertfall sikkert – det er lettere å spise sunt når man er aktiv. Behovet på sukker og usunn man reduseres og lysten på et sunnere liv øker.

Helt til slutt ønsker Kondis å gratulere med seieren under lagkonkurransen i Barskingen! Og lykke til under helgens løp – Tough Viking Oslo!

 

 

SIMON

Simon er født som friluftsmann og eventyrer. Han har blant annet syklet Norge på langs, syklet i Indiske Himalaya, vært på tur til Aconcagua og Kilimanjaro, vandret i Patagonia, bodd et halvt år på Svalbard og har vært en aktiv helårsbader. Også er han godt bereist i den norske fjellheimen. Med andre ord, en svært fysisk og allsidig fyr. Til daglig jobber han som geoteknikker i et rådgivningsselskap.

 

TV_Simonpafjellet.jpg

Simon på en av sine mange toppturer (Foto: Simon)

 

Tough Viking

For de som ikke har løpt Tough Viking, vil han sammenlikne det med Viking Race 2015, men i større skala. Det er et løp som favoriserer løpere og som når ut til bredden. De har et passe antall hindre de fleste klarer, og et godt og variert terreng. Nå skal det sies at løpene deres varierer i stor grad i de ulike byene. I Oslo er det mye bakker, da løpet arrangerer i Tryvann, mens løpet i Stockholm er forholdsvis flatt. Der er det også mer show rundt hindrene. Personlig liker Simon løpet i Stocholm best, da det også har flere hindre.

Grunnen til at Simon bestemte seg for å delta under Tough Viking Touren, er tilfeldig. Men etter gode prestasjoner under X-run og Viking Race, ble han invitert med på laget. Dermed ble valget enkelt, han takket ja og har hatt stor glede av dette.

 

TV_Simonstart.jpg

Simon etter et Tough Viking løp (Foto: arrangør)

 

TV_SimonVRgjormegrav.jpg

Simon fra Viking Race, der han vant samtlige løp (Foto: Epic action imagery)

 

2017

Etter at Simon flyttet fra Oslo og tilbake til Stavanger med en ny og travel jobb, har mye endret seg. Det blir ikke lenger like mye tid til turer og aktiviteter, slik han var vant med tidligere når han var student. Og med et hav av fristelser (aktiviteter) der ute, må han prioritere. Fordelen med å komme hjem igjen, er at han har kommet litt nærmere vestlandsnaturen som han er glad i, og lysten til å leke i naturen er for øyeblikket minst like sterk som lysten til å konkurrere i og rundt storbyene. Ulempen er at han nå bor lenger unna mange av de fleste hinderløpene som arrangeres i Norge, da det spiser mye tid og penger. Så i år har Simon bestemt seg for å ikke satse på noen hinderløp eller cup, men heller ta det som det kommer. Det samme gjelder andre løp, - kanskje han prøver seg på triatlon.

Hva som skjer i 2018, er mer uvisst. Kanskje han da prøver seg igjen, og satser fullt. Simon er uansett opptatt av å følge lysten, fremfor hva som forventes av ham. Og med det aktivitetsnivået han har, vil det ikke være noe i veien for å ta et ”friår”. Kanskje han kommer ennå sterkere tilbake da. I så fall vurderer han å teste ut Toughest, for å prøve noe nytt.

 

Trening

Selv om Simon ikke satser på hinderløp i år, er det likevel interessant å høre om hans treningsfilosofi. Simon trener i stor grad lystbetont, og har aldri fulgt et skikkelig treningsprogram. Når det kommer til løping prioriterer han kvalitet fremfor kvantitet på øktene. Han bruker ikke pulsklokke når han løper, og har også i lengre perioder (år) trent uten klokke. På en god uke kan han gjøre minst 7 ulike aktiviteter som blant annet løpe, sykle, svømme, klatre, gå topptur på ski/langrenn/fjellski, surfe, kite, brenne bål i skogen, trene styrke på senter, og padle kajakk. Kontrastene, mestringsfølelsen og naturinntrykkene er den store drivkraften. Den mentale helseeffekten er svært stor, der han også får testet sine mentale grenser – en viktig faktor for hinderløpere. Ellers er Simon glad i å spise, og klarer seg derfor fint uten proteinpulver eller annet kosttilskudd.

Simons beste råd for hinderløpere som ønsker å bli bedre, er: ”du trenger bare være sterk nok, men du kan aldri bli rask nok”. Han anbefaler også alle å prioritere å trene variert, prøve nye ting og bruke naturen for alt den er verdt. Dette er i høy grad med på å øke livskvaliteten i tillegg til at man blir en bedre hinderløper. Alternativt kan man bli en bittelitt bedre hinderløper, men gå glipp av den samme livskvaliteten. 

 

TV_Simontur.jpg

En tur på fjellet kommer godt med som hinderløper (Foto: Simon)

 

Utfordre seg selv

Noe av det som fascinerer Simon mest med hinderløp, er at det også utfordrer deltakerne mentalt. Om det så gjelder høyder, kaldt vann, eller andre utfordringer. Og det er akkurat dette han også utfordrer i sitt daglige aktive liv, og som han elsker aller mest. Om det så er klatring (inne om sommeren og ute om vinteren), eller lange turer på 10-12 timer. Slike turer gjør noe med referansepunktene, - har du kommet deg gjennom alle de timene med tung last, vil et 10 km hinderløp være barnemat i forhold. Også andre utfordringer i livet vil føles lettere, når man vet hva man faktisk tåler.

 

TV_Simonklatrer.jpg

Simon er ikke redd for å utfordre seg (Foto: Simon)

 

Hindertrening

Simon syntes det er synd at man nå blir mer og mer avhengig av spesifikke treningsarena for hinderløpere, da det utvikles hindre som blir for avanserte å teste for første gang under løp. Det er også alt for få treningsarena for hinderløpere, så de færreste får besøkt dem mer enn 1-2 ganger i året, mens andre kan trene der jevnlig. Denne svært ujevne tilgangen på hindertrening, gjør sporten på mange måter urimelig. Simon liker godt at det er store hindre som utfordrer, men ønsker at det skal være likt for alle. Han er også typen som syntes det er ekstra stas når han ikke vet hva han har i møte. For ham er det et fint hinder i seg selv. Han forstår forøvrig godt alle hinderløpere som benytter seg av treningstilbudene som finnes, fordi det er den eneste måten de kan lære seg enkelte hindre. Det skaper mestringsfølelse, økt progresjon, og mindre frustrasjon. Så hvordan han ser for seg hvordan dette kan løses på best mulig måte, er det ingen som – ikke en gang han selv.

Kanskje vi neste år får se hva Simons friluftsliv gjør med hinderløpsformen hans? Hvis ikke, heier vi uansett på valgene som gir han den beste livskvaliteten.

 

VT_Simondjurgardenvinner.jpg

En lykkelig mann, etter å ha vunnet hele serien i 2016 (Foto: Simon)