Anne Johanne Lind og Martin Johansson jublet etter seirene inne i Sørkedalen i kveld.

For de som deltok i fjorårets Sørkedalsløp kunne værforholdene knapt være mer totalt motsatt enn fjorårets. Fra 30 mm nedbør de siste dagene før løpet og regn også på løpsdagen til årets løp hvor det var deilig at det blåste noen kraftige drag inn i mellom bare for å få kjølt seg litt ned. Så sterk var høstsolen.

Martin Johansson vant på 38:01, bare 6 sekunder bak løyperekorden. Han var hele 57 sekunder foran nr. 2, John Christian Deighan Hanssen. Anne Johanne Lind var enda mer suveren i kvinneklassen. Hennes vinnertid var på 46:37 mens Vidars Bjørg Sissel Aaen ble nr. 2 med 48:13.

1052 fullførte årets Sørkedalsløp!! Et hverdagsløp som for bare 7 år siden hadde 93 deltakere! Med 1052 fullførende slo de Nordmarkstraver'n med 8 deltakere! Nå kan vi se frem til fremtidige dueller om hvilket av skogsløpene som klarer å få flest deltakere!

To årsaker peker seg ut til den fantastiske fremgangen i deltakertallet. SIF (Sørkedalens Idrettsforening) prøver å få dette til å bli et hovedløp for de mange klubber som holder til i nærområdet. De har opprettet noe som de kaller for Naborunden, en intern dyst mellom disse klubbene. Dermed har de fått svært mange klubbløpere fra Tyrving, Fossum, Njård, Røa, Lyn, Try osv. til å stille opp, og forhåpentligvis gjør at denne delen av deltakelsen kan bli stabil fremover.

For de som har fartet rundt i Oslo den siste måneden har de store reklamebannerne for Sørkedalsløpet ikke vært til å unngå å se. På strategiske punkter, som nedenfor Sognsvann, like ved Bogstad og på Bygdøy, har en kunne se bannerne.

Ja t.o.m. i Sandefjord, der en av de sentrale i SIF har hytte, har det hengt banner. Vi kan ikke huske å ha sett noe tilsvarende av et løp på den størrelsen de siste årene i Oslo.

Dette burde også være en inspirasjonskilde for alle som går med tanke om å arrangere et hverdagsløp i Oslo. SIF har vist at det er mulig å dra over 1000 deltakere til et skauløp bare dager etter Nordmarkstravern og rett før Birken.

La oss håpe at Rustad kan la seg inspirere og ta opp igjen Østensjøvannet Rundt, som dessverre ble nedlagt for noen år siden. Tiden er mere enn inne!.


3 km Kvinner    3 km Menn   11 km Kvinner      11 km Menn

Klassevise  resultatlister

 
Allerede klokken 16:00 hadde de første ankommet Sørkedalen og det ble en riktig god avslapning for denne studenten.


Det var mange av de yngre utøverne. Sørkedalens I.F. innstiftet nemlig Naborunden i fjor. Da innviterte de nemlig en rekke av klubbene i nærheten som Ready, Heming, Fossum, Try, Njård med flere til å stille med så mange deltakere  som mulig. 
Her er det Njård som har med seg både utøvere og faktisk EGEN FOTOGRAF som jaggu har 2 kameraer! 


Ja, disse vimplene ser vi nå overalt. De er godt synlige og tåler en del vind.  Mens Njård satte opp en vimpel, hadde TRY 
faktisk med seg 3 vimpler. Men nøyde seg med å sette opp 2. Slik fikk de markert seg ekstra at det var DE som vant Naborunden i fjor.


TRY-jentene har 50 kvinner på faste ukentlige treninger! Noen klubber som slår det? Her er noen av dem før start i årets Sørkedalsløp.


Her får TRY sin lagpokal av krystall for å ha vunnet Naborunden i Sørkedalsløpet i 2011. De hadde 2 førsteplasser og en andreplass som ga 4 poeng i plassiffer. Nok til å vinne!


Undertegnede vokste opp med at Janitsjar hørte våren, 1.mai , 17.mai og ikke minst serieåpninga på Bislett til. Så når Sørkedalsløpet bød på slik musikk tenkte undertegnede med en gang: 17.mai i september! Det manglet bare på marsjering i Sørkedalsveien og noen runder inne på banen. 


Etter den voldsomme økningen i deltakertallet, snaue 300 i 2010, 505 i 2011 og nå over 1000 deltakere, måtte det til en ny startordning. Det ble startet puljevis etter antatt sluttid. En slapp en og en pulje avgårde til et kanonskudd som jallet langt oppover i skauen. Når løperne hadde løpt en runde inne på banen startet tiden å gå i det de gikk inn i den tøffe motbakken som også var det eneste gjørmete partiet under Sørkedalsløpet. Når løperne startet på motbakken, drønnet kanonskudet igjen og neste pulje ble sluppet av gårde. Helt til slutt var det 3 km-løpet som ble sluppet avgårde i en pulje.


Oppvarming på stadion. Dette er samme området som ble brukt da OBIK-en ble arrangert noen år mens det nye anlegget i Holmenkollen ble bygget.  Det er også stedet for Sørkedalsrennet og Lauritz Bergendahls Minnelløp, som går i begynnelsen av januar. I vinter ble også skirennet i Østfold Baglerrennet flyttet til Sørkedalen. Sørkedalen er kjent for å være Oslos kuldehøl nr.1, men denne septemberkvelden var det aldeles nydelig i sola her.


Martin gikk rett i tet og kom først ut av motbakken som går i tett skog. Her er han på vei mot mål med ca. 1 km igjen ......og 
det kom ingen bak ham som var i nærheten av å true ham. Løpet var forlengst avgjort.

Martin Johansson, opprinnelig svensk  men er nå i orienteringsklubben Tyrving. Tidligere satset han på orientering, mens det nå er det skirenn som gjelder. Martin var godt fornøyd med den gjennomkjøringen han fikk i Sørkedalsløpet, og det skulle da bare mangle når han var kun 6 sekunder bak løyperekorden!

Det var Sprint som var hans beste gren i orientering og i 2009 ble han 5. mann i VM. Det var Martin som måtte bryte på siste etappen i stafetten pga. alvorlig skade. Han fikk en pinne i låret!  I 2004 tok han gull og sølv  i juniorverdensmesterskapet. I 2007 og 2008 tok han bronse på sprint i VM.

Nå satser han altså på ski og fikk bl.a. 14. plass i Otepää 15 km klassisk.  Les mer på hans hjemmeside.


John Christian Deighan Hanssen lå på fjerdeplass opp motbakken, men til slutt ble det en andreplass etter å ha tatt Lasse Blom med ca. 7 sekunder på den siste kilometeren. Hanssen tok på lørdag andreplass i det nye SkiLøpet.


Lasse Blom, Modum er fortsatt foran Hanssen med ca. 1 km igjen.  Lasse vant halvtraver'n på lørdag. Sørkedalsløpet er nok en tøffere utgave enn halvtraver'n med mer skauløping.


Erik Sjöqvist, Enhörna IF er, som vinneren, svensk. Også han er bosatt i Norge. Den gamle storløperen trives i skauen,
men er ikke så glad når det blir for mye sti. Best er han når det er skogsbilvei som er underlaget.  I 2011 var det han som vant Halvtraver'n, da 19 sekunder foran nettopp Lasse Blom. Dermed ble det revansj for Lasse denne gang.


Anne Johanne Lind tok teten opp motbakken i starten og øket bare på etter det. Anne var godt fornøyd med gjennomkjøringen foran NM i orientering, som i år går i Maridalen og arrangeres 13.-16. september av Nydalens Skiklubb.



 
Nr. 2 av kvinnene, Sissel Bjørg Aaen, Vidar, fikk vi dessverre ikke noe godt bilde av da hun hadde en mannlig løper mellom seg og kameraet. Etter motbakken i starten var det for tett med løpere.  Maren Hjelle Guddal, Team Ego, på dette bildet hadde imidlertid stort nok ego til å komme seg med på bildet.  Tredjeplass ble det til Maren.


Kristin Austgulen Fosnæs vant yngste klasse på 11 km med imponerende 52:57. Det holdt til 17. plass av de 273 fullførende kvinnene. Joda, også hun løper for Tyrving!


I den tøffe motbakkene er det både bratt, trangt og ikke minst gjørmete! Her var de en av deltakerne som måtte knytte skolissa.


Sarah Reinertsen imponerte med utrolig god teknikk oppover i den sølete motbakken. Hun hadde en spesial terrengsåle
påmonterte løpsfoten. 


Her gjelder det å holde balansen!


og det klarte hun meget bra!


Sarah holder til i California, men har slekt fra Norge på morssida. Dette var første gang hun deltok 
i løpet i Norge. Det ga mersmak syntes hun. Terrengløpet hadde nok en hard løype, men Sarah 
har løpt New York City Marathon tidligere og enda mer imponerende har hun deltatt på klassiske
Ironman på Hawai!  Neste på programmet er Arizona Triathlon!  Foruten å bli imponert av dyktigheten hennes, ble vi også 
kraftig charmert av en utrolig smilende og positiv jente! Her var det muskler både i kropp og ansikt!


Thomas Bucher-Johannessen foran og Sverre Austgulen Fosnæs holdt følge hele veien . De sloss om seieren i klasse 15-17 år. Thomas holdt unna og vant med 8 sekunder. Ja han løper også for Tyrving!


Morten Hals sto ikke bare for alle de deilige bollen og brødene på årets Sørkedalsløp. Han tok sjøl en tredjeplass i klasse 
60 - 64 år.


Sørkedalens Idrettsforening fulgte opp fjorårets elgsuppe. Kikstua hadde laget elgsuppe for 1100 deltakere! Hvor er det du får elgsuppe laget på en hytte langt inn i marka? Jo, det er på Sørkedalsløpet i Oslo!