Mens det fremdeles er brukbare skiforhold på Vestlandet starter utendørssesongen i friidrett med NM terrengløp. Det er Osterøy IL som inviterer til NM terrengløp korte løyper. Dette pleier å være første anledning til å løpe utendørs, mens NM i lange løyper går sent på høsten. Det skal her bli spennende å se hvem som har lagt et godt treningsgrunnlag gjennom vinteren, og hvem som kan svinge seg opp og utfordre dem som var på toppen av resultatlisten da NM lang løype gikk i Vik i Sogn i oktober i fjor.

Det blir individuelle løp på lørdag 7. april og sprintstafett med tomannslag på søndag 8. april.

Arrangøren kan melde om rekordstor påmelding med 204 deltakere til løpet på lørdag og 31 stafettlag til søndag. Til sammenlikning var det 144 påmeldte til NM terreng i Vik i fjor, men det er jo ikke alle som stiller opp.

Tidsskjema:

LØRDAG 7. april.
12:00 START Barneløp
12:40 NM åpning åpningssermoni
13:00 start jenter 15-17år
13:15 start gutar 15år
13:30 start gutar 16år
13:45 start gutar 17år
14:00 start kvinner junior
14:15 start menn junior
14:30 start kvinner senior
14:45 start menn senior
15:05 start kvinner veteran
15:25 start menn veteran 35-54år
15:45 start menn veteran 55-79år
 
SØNDAG 8. april.  
12:15 start Stafett kvinner senior (klubblag, «sprintstafett»)
12:50 premie kvinner  
13:00 start Stafett menn senior (klubblag, «sprintstafett»)
13:40 premie menn
 

Hvem er så favorittene?
 

Herrer senior

I fjorårets terreng-NM kort løype var det Marius Vedvik som tok med seg NM-tittelen, men i år er han på treningsleir i USA og stiller ikke på Osterøy. Tjalves Okubamichael Fissehatsion, som vant terreng-NM i lang løype i fjor, er heller ikke å finne på startstreken, og ingen av Ingebrigtsen-brødrene.  Det kan bety at årets norgesmester kan komme til å bli Eivind Øygard fra Jølster IL, som hadde en veldig god sesong i fjor der han etablerte seg helt i norgestoppen, blant annet med en sølvmedalje i terreng-NM lang løype og en femteplass og beste norske i nordisk mesterskap i terrengløp i fjor høst.

Men han vil bli sterkt utfordret av flere andre løpere, deriblant Erik Udø Pedersen fra Kristiansand Løpeklubb som kom på plassen rett bak Eivind Øygard i det nordiske mesterskapet. Også Zerei Mezngi fra Skjalg IL kan snappe gullmedaljen på Osterøy, han tok bronsen i terreng-NM lang løype i fjor rett bak Øygard. Kristian Tjørnhom fra Kristiansand Løpeklubb kan også blande seg inn i gullkampen, og ikke minst fjorårets Stoltzenvinner Stian Øvergaard Aarvik kan gjøre et godt løp.
 

_DSC0572_DSC0572.jpg
Eivind Øygard fra Jølster IL hadde en god sesong i fjor, her er han på vei inn til en andreplass i NM terrengløp lang løype.

3J6A80103J6A8010.jpg
 Erik Udø Pedersen fra Kristiansand Løpeklubb er en mulig vinnerkandidat.

 

Kvinner senior

I kvinner senior har vi påmeldt alle de beste fra tilsvarende NM i fjor. Her var det Lena Selen fra Strindheim som tok gullet foran Maria Sagnes Wågan fra Namdal Løpeklubb og Pernilla Eugenie Epland fra Stord IL. Lena Selen er en pensjonert fotballspiller fra Nordhordland som, smått sensasjonelt, gikk rett inn i friidrettstoppen i 2016 og som blant annet tok NM-gull på 3000 meter innendørs i fjor. Hun har vært skadet i fjor, så vi vil bli overrasket hvis hun også i år klarer å tukte Maria Sagnes Wågan og Pernilla Epland. Maria hadde en god sesong i fjor med landslagsplass i terrengløp, og i de to norske terrengmesterskapene kom hun på andreplass i begge. Pernilla har i vinter løpt på seg selvtillit ved å forbedre halvmaratonpersen sin med 2 minutter.

Fjorårets NM-vinner i langløypen Live Solheimdal stiller ikke opp denne gangen, så vi vil anta at disse to er sterke gullkandidater.  Men Eli Anne Dvergsdal vil helt sikkert også ha et ord med i laget her, motbakkeløperen som har byttet klubb fra Gular til Varegg, var bare sånn middels fornøyd med fjorårets sesong og ønsker nok å komme tilbake med sterkere resultater. Vi skal heller ikke glemme gode  løpere som Vienna Søyland Dahle, Sigrid Jervell Våg og Mariann Roe.
 

_DSC5344_DSC5344.jpg
 Eli Anne Dvergsdal, her i Gular-drakt i NM terrengløp kort løype i fjor. der gikk hun inn til en 6. plass.

IMG_8258IMG_8258.jpg
 Sigrid Jervell Våg, BUL. Her løper hun inn til en 4. plass i fjorårets mesterskap. I fjor ble hun blant annet norgesmester på 1500 meter.

3J6A06823J6A0682.jpg
Pernilla Epland i landslagsdrakten under Nordisk Mesterskap i terrengløp i fjor høst. Hun er en av favorittene på Osterøy.

 

Herrer junior

I herrer junior har vi Mathias Flak fra Steinkjer som nybakt ungdomsmester innendørs på 1500 meter. Vi må regne med at han vil gjøre det bra også på terrengunderlag. Martin Mæle fra Gneist IL stod på pallen sammen med Mathias Flak i UM, og ønsker sikkert å prøve å følge opp i terrenget. Håkon Stavik fra Ålesund IL var i fjor på juniorlandslaget og representerte i både Nordisk og EM terrengløp og vet hvordan slike løp skal gjennomføres. Han må derfor regnes med også her.
 

_DSC5160_DSC5160.jpg
Mathias Flak fra Steinkjer, her under terreng-NM i fjor.
 

Kvinner junior

Fjorårsvinner i kvinner junior Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund IF er en av favorittene i år også, men hun får nå konkurranse av sin klubbvenninne Vilde Våge Henriksen, som i fjor løp i klasse J17. Begge hadde gode sesonger i fjor med blant annet landslagsrepresentasjon i U20 EM i friidrett. Men begge disse vil bli sterkt utfordret av Lucia Philipp fra Tvedestrand TIF som i fjor tok en knusende seier i terreng-NM lang løype i Vik. Hvis hun løper like overbevisende på Osterøy, skal det bli vanskelig å tukte henne. Men hun har hatt en småsyk oppkjøring på en treningsleir i påsken, så det kan være litt usikkert i å tippe henne som vinner. Julie Larsen fra Tjalve, tidligere Sarpsborg, er påmeldt, men hun er nå skadet og forventes ikke å stille.
 

_DSC7830_DSC7830.jpg
 Lucia Philipp fra Tvedestrand TIF dro enkelt fra samtlige konkurrenter i NM terrengløp lang løype i fjor.

3J6A2284_640.jpg
Kristine Lande Dommersnes og Vilde Våge Henriksen, begge Haugesund IL. Her er de i landslagsdrakt i forbindelse med U20-EM i Italia i fjor.

 

Osterøy IL feirer i år sitt 100-års jubileum!

Hjemmeside for Terreng-NM Osterøy 2018:

Osterøy_IL_logo.jpg