L’Argentière-la-Bessée

Årets VM i multisport (Adventure Racing World Championship; ARWC) starter i den franske alpebyen L’Argentière-la-Bessée med en kort prolog i ettermiddag, 14. september, før det braker løs på ordentlig tidlig lørdag morgen. En knapp uke seinere går firemannslagene i mål i Roquebrune-Cap-Martin ved middelhavskysten. Da har de tilbakelagt 520 km og 20 000 høydemeter til fots, på sykkel og i ulike farkoster i elv og sjø. Over halvparten av konkurransen går over 2000 moh, og inneholder partier med klatreaktiviteter og bre-, juv- og grottevandring.

Det stiller ingen norske lag på startstreken i år, men Wendy Fjellstad fra Ås deltar på et svensk lag, karlstadlaget Ducati Bicycles/Rideaway. Laget er historisk i VM-sammenheng, ettersom det for første gang stiller et rent damelag (når reglene sier at det skal være minst en dame på laget, så velger de aller fleste lag å stille med tre menn og en dame).

VM-klare Ducati Bicycles/Rideaway. F.v. Jeanette Aviander, Carolina André, Linnéa Grahn, Wendy Fjellstad

Det er VM-debut for alle jentene på laget, og hovedmålsettingen er å fullføre konkurransen, og gjennomføre mest mulig av løypa. Ved første øyekast kan det virke som en forsiktig målsetting, men når vi vet at 49 av i alt 79 lag ikke greide å fullføre fjorårets VM på Tasmania, så vil jentene om de når sitt mål sannsynligvis ha en god del ”tradisjonelle lag” med tre gutter på laget bak seg på resultatlista.

Vi har tatt en prat med Wendy noen dager før konkurransen, og hun er naturlig nok spent på det som er i vente: ”Det er jo første gangen jeg deltar i en så langvarig konkurranse, og det skal bli interessant å hilse på alle ’sleepmonsters’ som alle andre med erfaring fra før forteller om!”. Arrangøren lover også relativ heftig rafting og elvepadling, og selv om Wendy mest har padla på flatt vann tidligere, så er dette nå noe hun gleder seg til: ”Jeg lærte utrolig mye gjennom et kurs hos hodeovervann.no tidligere i høst, og har også vært på nyttig treningsleir med lagkameratene. At en av jentene på laget er raftingguide, gjør også at jeg føler meg trygg på at dette er noe vi skal mestre minst like godt som de fleste andre lagene”.


[Foto: trening_rafting.jpg Bildetekst: Trening på rafting i forkant av VM]

Vi vil tro at hun er aller sterkest til fots. Den ivrige Kondis-leser vil huske at hun vant Marka24 tidligere i år, og hun har også erfaring fra en del andre lengre fjelløp. Når vi kommenterer dette, så sier hun seg for så vidt enig, men legger til ”Dette blir noe helt annet. I andre konkurranser jeg har deltatt i har det vært mulig å løpe tilnærma hele veien. Nå kommer det til å bli bratt, og varigheten på konkurransen er også en helt annen. Alle på laget kommer til å ha opp- og nedturer underveis, uavhengig av hva som på papiret er sterkeste gren.”

På vei til VM tok laget et avbrekk i Engelberg i Sveits, og benyttet sjansen til høydeakklimatisering og trening på bre.


Mens det ikke stiller noen norske lag, så har Sverige foruten jentelaget, seks lag på start, hvorav flere av disse har ambisjoner og muligheter til å kjempe om pallplasser, og endog seier. Thule Adventure Team ønsker å bli første lag som vinner ARWC to år på rad. Silva har tre pallplasser fra de siste VM og har nok veldig lyst til å gå helt til topps. De svenske lagene vil få tøff konkurranse, ikke minst fra Seagate fra New Zealand og hjemmefavorittene i Raid Quechua.
Offisielle nettsider ARWC: http://raidinfrance.com/en
Live resultater og GPS-sporing:
http://live.raidinfrance.com
Les om laget Ducati Bicycles/Ridaway:
http://www.facebook.com/TeamDucatiBicyclesRideaway


Det er mye utstyr som må med på en slik konkurranse, og obligatorisk utstyr sjekkes nøye av arrangør på forhånd. Her er laget på stasjonen som kontrollerer utstyr for klatreaktiviteter og brevandring.

Når dette skrives har laget akkurat vært på åpningsseremoni og første briefing der de har fått utdelt noe informasjon om rekkefølge og omtrentlig distanse og varighet på elementene de skal gjennom. Kartene og detaljert informasjon får de underveis i løypa. Vi ser at informasjonen studeres nøye, og det tenkes så det knaker på hvordan fordeling av mat og utstyr skal gjøres. Lagene har nå et lite døgn på seg å pakke utstyr i ulike bokser som fraktes til gitte punkter langs løypa.